У Білорусі засудили до шести років дівчину опозиційного блогера Протасевича

У Білорусі засудили до шести років дівчину опозиційного блогера Протасевича

У Білорусі засудили до шести років дівчину опозиційного блогера Протасевича
. Facebook

Білоруський суд засудив громадянку РФ Софію Сапегу, дівчину співзасновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича, до 6 років колонії загального режиму.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Сапегу звинуватили за сімома статтями кримінального кодексу Білорусі, однак суд визнав її винною за двома – розпалювання соціальної ворожнечі та незаконне збирання або поширення відомостей про приватне життя, що становлять особисту або сімейну таємницю іншої особи, без її згоди.

Слідство заявило, що вона була модераторкою Telegram-каналу з даними про білоруських силовиків.

Як зазначає видання, шість років — це найм’якший термін за оголошеними звинуваченнями, з урахуванням угоди зі слідством. Максимальна санкція за усіма статтями складала 12 років позбавлення волі.

Сапегу також зобов’язали сплатити 167,5 тисяч рублів компенсації "постраждалим" і понад 7 тисяч рублів судового збору.

До арешту у Білорусі дівчина проживала у Литві і вивчала міжнародне право та європейське законодавство у Європейському гуманітарному університеті.

Родичі Сапеги кажуть, що не очікували такого вироку.

"Їй 23 роки, і дали шість років. Її "закрили" одразу після вироку. Нам ні слова, ні півслова навіть не дали. Ми не розраховували на такий вирок. Ми розраховували на помилування... Не знаю... Інші запобіжні заходи, але не шість років", – сказав її вітчим Сергій Дудич.

За його словами, у найближчі три дні родичі зустрінуться із Софією у СІЗО. Їм дадуть коротке побачення і дівчині зможуть передати потрібні речі.

"Кажуть, до оскарження вироку вона утримуватиметься у гродненському СІЗО", – сказав він.

Що відомо

  • 23 травня 2021 року у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників визнаного "екстремістським" опозиційного Telegram-каналу NEXTA. Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Літак Ryanair із Протасевичем екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування (що, ймовірно, підлаштували білоруські спецслужби).
  • У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Через перехоплення літака і затримання білоруського блогера Європа і США наклали на Білорусь санкції та обмежили авіаційне сполучення.

Читайте також

Чи загрожує Протасевичу смертна кара. Відповідають білоруські журналісти

Протест світу та наслідки для Лукашенка. Що відомо про затримання Романа Протасевича у Мінську

Розслідування ICAO та жорсткі наслідки. Як світ реагує на затримання засновника NEXTA

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок