Від батька — доньці: у Черкасах кропивничанці пересадили нирку

Від батька — доньці: у Черкасах кропивничанці пересадили нирку

Від батька — доньці: у Черкасах кропивничанці пересадили нирку
. Суспільне: Черкаси

Жінку, якій пересадили нирку, виписали із Черкаського онкодиспансеру. Трансплантацію їй зробили два тижні тому, донором став батько, розповів завідувач центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску.

Кропивничанці Єлизаветі Роздобудько 27 років. Торік після кесаревого розтину у неї відмовили нирки. Відтоді тричі на тиждень їздила на гемодіаліз.

"Під час кесаревого розтину я втратила багато крові та у мене відмовили нирки. Наступного дня мене під'єднали до діалізу. Процедура це дуже страшна для мене, бо у мене тонкі судини. Я втратила апетит, не могла їсти і тому дуже схудла".

Від батька доньці: у Черкасах кропивничанці пересадили нирку
Суспільне: Черкаси

У Черкаський онкодиспансер жінка потрапила за направленням свого лікаря. Розповіла, що перед операцією не боялася:

"Нам лікарі дали список аналізів та розповіли, як сюди потрапити. Мій батько став донором, тому страху перед операцією у мене не було".

Донором для дівчини став її батько, розповіла мама Єлизавети пані Ніна. Нині він почувається добре і поїхав додому. Обстеження перед трансплантацією проводили обом батькам, але нирка чоловіка підійшла краще:

"Після п'яти місяців жахіть, які ми пережили, ми готові були віддати усі органи доньці, аби вона жила. Після того, як ми дізналися, що в Черкасах є родинна трансплантація, то поїхали усі втрьох. Після аналізів медики нам сказали, що донором може стати чоловік — батько Лізи", — пояснила пані Ніна.

Вона щодня намагалась бути для доньки опорою, як фізичною, так і моральною:

"Я щодня підтримувала доню, ми вірили у те, що донька житиме повноцінно. Вона так мужньо боролася за життя після кесаревого розтину, що я зрозуміла, що у нас все буде якнайкраще".

Єлизавета розповіла, що після того, як її випишуть хоче якнайшвидше повернутися до звичайного життя, піти на роботу.

Від батька доньці: у Черкасах кропивничанці пересадили нирку
Суспільне: Черкаси

Зі слів завідувача центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску операція пройшла без ускладнень як для пацієнтки, так і донора.

"Все іде за графіком, пацієнтка відновлюється. Особливість таких операцій в тому, що вони дуже емоційні та відповідальні. У таких випадках ми працюємо з цілою сім'єю. На відміну від посмертної трансплантації ми розуміємо, що беремо здоровий орган у здорової людини".

Всі операції та процедури відбуваються планово, зазначив директор Черкаського онкодиспансеру Віктор Парамонов. Із початку воєнного стану у закладі здійснили три пересадки кісткового мозку та одну пересадку нирки.

"Із початку воєнних дій в закладі призупинене фінансування за кожен виконаний випадок. Залишається багато пацієнтів, яким потрібна трансплантація, медзаклад заповнений як ніколи. Оперувати маємо змогу завдяки тому, що є запаси. Але сьогодні запаси коштовних медикаментів значні, бо активізувалися різноманітні фонди, прибуває допомога, державні постачання також прискорили. І сьогодні ми маємо те, чого багато років не було".

Що відомо

  • У Черкасах у листопаді 2020 вперше в області провели операцію з трансплантації нирки. Про це Суспільному повідомив завідувач обласного центру онкоурології Черкаського онкодиспансеру Роман Морару-Бурлеску. Операція тривала шість годин, працювало п'ять лікарів.
  • У Черкасах у вересні 2021 вперше в Україні лікарі пересадили кістковий мозок дорослій пацієнтці від неродинного донора. Кістковий мозок пересадили 18-річній Еліні Торопенко у серпні. Донині всі дорослі українці із раком крові чи апластичною анемією, яким потрібна була донорська трансплантація кісткового мозку (ТКМ), мусили їхати за кордон. Вартість такої операції — від 110 тисяч доларів. Лише торік наша держава спрямувала в іноземні клініки за ТКМ 413 мільйонів гривень. Туди відправили 139 дорослих українців.
  • Вперше обласній лікарні забір органів здійснили 27 листопада від донора, який помер від інсульту, розповів Суспільному директор обласної лікарні Віталій Шило. Чоловіка, якому пересадили нирку, виписали з Черкаського онкодиспансеру у грудні 2021.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок