Заміновані землі та нестача грошей на насіння та добрива: як проходить посівна на Новгород-Сіверщині

Заміновані землі та нестача грошей на насіння та добрива: як проходить посівна на Новгород-Сіверщині

Заміновані землі та нестача грошей на насіння та добрива: як проходить посівна на Новгород-Сіверщині
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Засіють 60% полів підприємство "Новгород-Сіверські аграрні інвестиції" групи компаній "Росток Холдинг" розпочало посівну кампанію на Новгород-Сіверщині. 40 відсотків площ засіяти не зможуть. По-перше, частина земель, які орендує підприємство, розташовані впритул до кордону з Росією, частина – заміновані. А ще не вистачає обігових коштів на купівлю насіння та добрив, бо через закриття портів не встигли реалізувати урожай минулого року.

Посівна кампанія розпочалася з запізненням.

"Практично місяць йшли дощі, дощова погода така була, що ми цієї весни на два тижні запізнилися із самою посівною.. А по погоді ми все встигаємо і все посіємо", – розповів директор ПП "Новгород-Сіверські аграрні інвестиції" Олексій Калита.

Олексій Калита
Олексій Калита. ФОТО: Суспільне Чернігів

Цьогоріч зможуть засіяти 60% площ від усіх орендованих підприємством земель.

"Ми знаходимося на най північнішому кордоні України, тому, на жаль, 40% площ неможливо сіяти через те, що там заміновані площі і площі, які розташовані безпосередньо на самому кордоні з Російською Федерацією", – каже Олексій Калита.

Посівна
Посівна. ФОТО: Суспільне Чернігів

Щоб відсіятися цієї весни, підприємству доводиться економити, бо не встигли продати урожай минулого року через закриття портів. Частину працівників, які не задіяні в посівній, довелось скоротити. Є проблеми зі сплатою податків.

"На сьогоднішній день приблизно 20 тисяч тон нашої продукції перебуває на нашому елеваторі і немає можливості вивезти і її реалізувати, тому що порти закрились, Одеса стоїть, Миколаїв стоїть. Єдиний канал збуту, який залишився – це Європа, але є дуже багато бажаючих відправити зерно, а можливості пропускні цього кордону, на жаль, замалі. В перспективі, думаю, що це зміниться, але на сьогоднішній день є в цьому проблема", – повідомив генеральний директор ТОВ "Росток Холдинг" Дмитро Купавцев.

Дмитро Купавцев
Дмитро Купавцев. ФОТО: Суспільне Чернігів

Доправити зерно до кінцевого покупця із закриттям морських портів обходиться в півтора-два рази дорожче. Це позначиться на собівартості зерна, як урожаю минулого року, який не встигли продати аграрії, так і того, який збиратимуть наприкінці літа, якщо ситуація з портами не зміниться.

"Собівартість в цьому році, вона, я думаю, здорожчає сильно. На міжнародних ринках воно як було так і залишилось приблизно в тих цінах, але аграрій недоотримує різницю в логістиці. Це будуть втрати українських аграріїв, тому що є альтернативні ринки Бразилії, Америки та інші, котрі перекриють дефіцити збіжжя, яке ми не допоставимо", – сказав Дмитро Купавцев.

Посівна
Посівна. ФОТО: Суспільне Чернігів

Щоб зменшити втрати в кінці року – підприємство сіятиме менше кукурудзи, яка майже повністю йшла на експорт, і нададуть перевагу ярому ячменю, пшениці та соняшнику, які продавалися більше на внутрішньому ринку.

Посівну планують завершити, якщо не завадить погода, за три тижні.

Детальніше дивіться у відео:

Читайте також:

Насіннєву картоплю з Чернігівщини безкоштовно розсилатимуть по всій Україні

На початок