Слова вдячності та історії про втрати: волонтери черкаського гуманітарного центру — про допомогу переселенцям

Слова вдячності та історії про втрати: волонтери черкаського гуманітарного центру — про допомогу переселенцям

Слова вдячності та історії про втрати: волонтери черкаського гуманітарного центру — про допомогу переселенцям
. Суспільне Черкаси

Гуманітарний центр Черкаської міськради діє два місяці – з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Щодня там допомагають близько пів тисячі переселенцям, розповіла Суспільному кураторка Центру, заступниця міського голови Марина Гаркава.

За словами Марини Гаркавої, за час роботи центр прийняв 17 тисяч евакуйованих людей. Тим, хто рятується від війни, допомагають продуктами, одягом та ліками.

Мама шестирічної харків'янки Еріки Ілона Гончаренко розповіла, що до Черкас вони приїхали в кінці квітня. Поки облаштовуються – потребують підтримки.

"Не всі мають змогу собі щось купити або піти працювати. От я, наприклад, не працювала до війни, сиділа із донечкою. Нещодавно пішли в дитсадок. Кошти, які в нас були з собою, закінчуються", – пояснила жінка.

За два місяці черкаський гуманітарний центр допоміг 17 тисячам переселенців
Суспільне Черкаси

Допомагають евакуйованим і з продуктами. Попри нелегкий час, цікавляться смаками й потребами кожного, розповіла волонтерка Інна Лисяна:

"Харчування – це дуже індивідуальна річ. Кожному смакує своє. Наприклад є пенсіонери, яким краще молочко, щось м’якеньке".

Зі слів волонтерки, те, що чують волонтери центру найчастіше, – це слова вдячності та історії про втрати.

"Людина розповіла таку історію: в Ірпені в них був будинок, якому було 120 років. Було родинне «гніздо» – і нема». Вона мені каже: «А що ж вони мені відбудують, якщо там залишилося все, ті речі, яких батьки торкалися». Це не відновлювано".

Світлана Марфлюк – із Маріуполя. Жінка розповіла: вибралася з пекла і здивувалася згуртованості українців:

"Ми тільки до Запоріжжя дісталися і вже відразу зрозуміли, що ми вдома. Нас забезпечили житлом, майже безоплатно, платимо тільки за комуналку. Це дуже велика допомога, тому що в новому місті ми нікого не знаємо".

За два місяці черкаський гуманітарний центр допоміг 17 тисячам переселенців
Суспільне Черкаси

Тих, кого війна змусила полишити рідні домівки, тут забезпечують речами, постільною білизною, подушками. Хочеться, щоб кожен відчув тепло, пояснив волонтер Василь Новак.

"Наприклад, жінка прийшла вагітна. Вони встигли тільки залізти в машину – від вибухової хвилі вилетіло заднє скло. Вони приїхали з однією сумочкою із документами. Зрозуміло, що треба у першу чергу допомогти таким людям", – пояснив він.

Олена Миколаєць до гуманітарного осередку приносила продукти та одяг. Нині ж плете маскувальні сітки для бійців.

"Хочеться зробити хоча б маленький якийсь вклад. Я думаю, що ми всі разом робимо добру справу", – розповіла жінка.

Нині потрібні нитки, тканина, продукти та ліки, пояснила заступниця міського голови Марина Гаркава.

"Нам допомагають спонсори, містяни, це дружні країни, міста-побратими", – розповіла вона.

За два місяці черкаський гуманітарний центр допоміг 17 тисячам переселенців
Суспільне Черкаси

Зі слів посадовиці, у гуманітарному центрі волонтеритимуть, поки російська армія не піде з нашої землі.

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • Зранку 1 березня на Черкащині зафіксували чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок