Пити чи не пити. Держпродспоживслужба досліджує воду в Миколаєві

Пити чи не пити. Держпродспоживслужба досліджує воду в Миколаєві

Пити чи не пити. Держпродспоживслужба досліджує воду в Миколаєві
. Фото: Світлана Вовк/Суспільне Миколаїв

Співробітники Держпродспоживслужби досліджують воду з альтернативних джерел у Миколаєві.

Про це розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Денис Мельников.

З 12 квітня в Миколаєві відсутнє централізоване водопостачання. Для пиття та приготування їжі рекомендують вживати воду, фасовану виробником.

"Враховуючи критичну ситуацію в Миколаєві щодо питного водопостачання здійснюється пошук альтернативних джерел. Питну воду з таких джерел можна використовувати тільки після отримання результатів дослідження на відповідність вимогам за мікробіологічними, санітарно-хімічними та органолептичними показниками (запах, смак і присмак, забарвленість, каламутність)", — сказав Денис Мельников.

Відповідно до наданих Кабміном України повноважень питання щодо моніторингу та дослідження питної води належить до Міністерства охорони здоров’я ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України". Водночас Держпродспоживслужба також досліджує воду з альтернативних джерел водопостачання в Миколаєві.

Станом на 29 квітня до Держпродспоживслужби надійшли та відпрацьовані 16 заяв щодо проведення лабораторних досліджень. Фахівці відібрали 19 проб води з альтернативних джерел водопостачання, а саме: з 14 артезіанських свердловин, двох колодязів та трьох місткостей для зберігання води. Замовниками досліджень були представники місцевого самоврядування, підприємці, власники колодязів та місткостей для зберігання води.

За результатами досліджень вода на 100 відсотків не відповідає вимогам державних санітарних правил і норм за санітарно-хімічними показниками (хлориди, загальна жорсткість, сульфати, сухий залишок). За мікробіологічними показниками невідповідність встановлена в шести зразках, що становить 31 відсоток. За словами Дениса Мельникова, фахівці Держпродспоживслужби надали пропозиції щодо приведення показників води до вимог державних санітарних правил і норм. Робота в даному напрямку триває.

Вразі встановлення забруднення води та невідповідності за мікробіологічними показниками, рекомендовано наступні методи знезараження води:

  • По-перше, це хлорування. Використання хлоровмісних реагентів для знезараження води таких, як хлорне вапно, гіпохлорит натрію і кальцію. Вода стає менш небезпечною.
  • По-друге, використання ультрафіолетового знезараження. Ультрафіолетові промені руйнують як вегетативні, так і спорові форми бактерій, зберігаючи органолептичні властивості води.
  • По-третє, використання біологічного очищення, фільтраційних систем.

В побутових цілях, методом знезараження може застосовуватися метод кип’ятіння води, не менше 10-15 хвилин. У такий спосіб вбиваються віруси, бактерії, видаляються розчинені гази, також зменшується загальна жорсткість.

За словами начальниці управління охорони здоров'я Миколаївської міської ради Ірини Шамрай, дослідження води зі свердловин у місті показали, що вона придатна для пиття.

"Але необхідно звернути увагу на спосіб перенесення води в тарі. Тому закликаю вас поставитися до цієї води, як до технічної. Якщо ви її п'єте, то вона має бути обов'язково оброблена", — сказала Ірина Шамрай.

У місті працює 11 свердловин, де жителі можуть набирати воду:

  • Лікарня швидкої медичної допомоги (12:00 - 15:00)
  • Міська лікарня №1, вул. 2-га Екіпажна, 4 (9:00 -10:00, 15:00 - 16:00)
  • Міська лікарня №3, вул. Космонавтів, 97 (16:00 -18:00)
  • Міська лікарня №4, вул. Адмірала Макарова, 1 (12:00 - 14:00)
  • Дитяча міська лікарня №2, вул. Рюміна, 5
  • Пологовий будинок №2, вул. Будівельників, 8 (9:00 - 11:00)
  • Пологовий будинок №3, вул. Київська, 3 (9:00 - 11:00)
  • Миколаївська обласна лікарня відновного лікування, вул. Велика Морська, 27
  • КП "Миколаївелектротранс", Трамвайне депо №1, вул. Андреєва, 17 (08:00 - 17:00)
  • ОКП "Миколаївоблтеплоенерго", вул. Миколаївська, 5-А (06:30 - 20:30)
  • СК "Зоря", вул. Театральна – ріг вул. Миколаївської (09:00 - 15:00)

Що відомо

  • Водопостачання в деяких районах міста відсутнє з 12 квітня. Більшість районів Миколаєва залишаються без централізованого водопостачання через пошкодження водоводу.
  • Департамент житлово-комунального господарства міськради створив онлайн-мапу, на якій вказані пункти розливу технічної та питної води. Дані оновлюють щодня.
  • У Миколаєві працюють над відновленням водопостачання за рахунок буріння свердловин та встановлення очисного обладнання.
  • У Миколаєві всі лікарні забезпечені як питною, так і технічною водою в достатній кількості.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок