Через ракетний удар РФ у Києві загинула продюсерка Радіо Свобода

Через ракетний удар РФ у Києві загинула продюсерка Радіо Свобода

Важливо
Через ракетний удар РФ у Києві загинула продюсерка Радіо Свобода
. Журналістка видання "Радіо Свобода" Віра Гирич, фото: Facebook / Vira Hyrych

Унаслідок ракетного удару, який Росія завдала по Києву увечері 28 квітня, загинула співробітниця Радіо Свобода Віра Гирич.

Про це повідомив Інститут масової інформації.

"Журналістка Радіо Свобода Віра Гирич загинула внаслідок російського обстрілу Києва 28 квітня. Цю інформацію ІМІ підтвердила головна редакторка української служби Радіо Свобода Інна Кузнєцова", — йдеться у повідомленні.

За даними Радіо Свобода, тіло Віри Гирич виявили під уламками вранці 29 квітня.

"Віра Гирич почала працювати в київському бюро Радіо Свобода з 1 лютого 2018 року. До того вона працювала на провідних українських телеканалах", — розповіли журналісти.

Також про загибель Гирич написав її колега Олександр Демченко.

"Віри більше немає. Точна російська ракета потрапила у її будинок, Віра пролежала там всю ніч, а знайшли її лише зранку", — повідомив він на своїй Facebook-сторінці.

Через ракетний удар РФ у Києві загинула співробітниця Радіо Свобода
Автівка Віри Гирич поруч із її будинком. Анастасія Образцова, Суспільне

Цю інформацію підтвердив журналіст Радіо Свобода Андрій Гевко.

"Вчора під час обстрілів загинула наша прекрасна колега Віра Гирич. Зараз всі дописи про загиблих наповнені словами "хороша і світла людина". Не важливо чи це була правда. На цей раз ці слова навіть не дотягують до реальної харизми, доброти і душевності Віри", — зазначив він.

Народний депутат Микола Княжицький на своїй сторінці у Facebook повідомив, що у минулому Гирич також працювала на телеканалі Еспресо TV.

"Ми з Вірою дуже давно були знайомі. Вона якийсь час працювала на телеканалі Еспресо. Жах", — написав він.

Що відомо про обстріл

28 квітня близько 20:15 мешканці Києва повідомили про вибухи у Шевченківському районі. Згодом мер Віталій Кличко розповів, що російські війська обстріляли Київ ракетами. Влучання сталося в новобудову районі Татарки. Один із мешканців будинку розповів кореспондентці Суспільного, що бачив "на власні очі, як летить ракета".

Як заявив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, російські ракети були випущені з району Чорного моря.

Обстріл стався під час візиту до Києва генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша. На спільній пресконференції після переговорів з високим гостем Володимир Зеленський повідомив, що російські війська випустили по Києву п'ять крилатих ракет.

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що шокований обстрілом Києва на тлі візиту в Україну Гутерреша та прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова.

Уранці 29 квітня міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що через ракетний удар по житловому будинку загинула щонайменше одна людина, ще четверо опинились у лікарнях із травмами.

Скільки журналістів загинули під час війни в Україні

Як повідомляв Інститут масової інформації протягом лише першого місяця вторгнення Росії до України в Києві та передмістях столиці України було вбито п’ятеро журналістів.

Євген Сакун, оператор телеканалу LIVE (загинув 1 березня під час російського ракетного обстрілу телевежі в Києві);

Брент Рено, колишній кореспондент The New York Times (розстріляний росіянами 13 березня в Ірпені на блокпосту);

П'єр Закжевскі, оператор телеканалу Fox News, громадянин Ірландії (загинув 14 березня під час артилерійського обстрілу російських військ у селі Горенка Київської області).

Олександра Кувшинова, українська фіксерка, журналістка (загинула 14 березня разом з П'єром Закжевскі під час артилерійського обстрілу з боку російських військ у селі Горенка Київської області);

Оксана Бауліна, журналістка російського The Insider, Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального (загинула 23 березня під російським обстрілом у Києві під час виконання редакційного завдання).

Крім того, 13 березня зник фотожурналіст Макс Левін, який співпрацював з Reuters, BBC, TRT World, Associated Press та українськими виданнями. Він працював над репортажем з окупованих населених пунктів під Києвом. Його знайдено мертвим 1 квітня в селищі під Києвом. За попередньою інформацією прокуратури, беззбройного журналіста військовослужбовці збройних сил РФ вбили двома пострілами зі стрілецької зброї. Більшість його робіт пов'язані з війною в Україні.

2 квітня у блокадному Маріуполі загинув 45-річний литовський режисер Мантас Кведаравічюс. Він фільмував у гарячих точках. У 2016 році режисер зняв документальний фільм "Маріуполіс" про життя в на той час прифронтовому місті та війну на Донбасі.

За останніми даними, що оприлюднював Комітет Верховної Ради з питань свободи слова, на 16 квітня з 24 лютого обстрілами військ РФ в Україні було вбито 21 журналіста українських та іноземних ЗМІ. Разом із Вірою Гирич — буде 22 загиблих журналіста.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 65. Текстовий онлайн

"Ми вже шукаємо понад 16 тисяч людей" — Денісова про воєнні злочини, зниклих безвісти та вивезених у РФ

Війна: ООН підтвердила до 5000 жертв в Україні, реальне число на "тисячі" більше

"Спочатку РФ планувала окупацію всієї України. Зараз — 5-6 областей" — Чмут і Жданов про війну, зброю та Придністров'я

Зустріч 40-ка міністрів на базі "Рамштайн" — це перше засідання військової антипутінської коаліції — Клімкін

"Якщо ми не позбавимося русифікації, то за 10-30 років матимемо таку ж війну" — інтерв'ю з Даніловим

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок