Викрадене скіфське золото в Мелітополі допомогли знайти окупантам місцеві колаборанти

Викрадене скіфське золото в Мелітополі допомогли знайти окупантам місцеві колаборанти

Оновлено
Викрадене скіфське золото в Мелітополі допомогли знайти окупантам місцеві колаборанти
. Фото: Мелітопольський краєзнавчий музей

З Мелітопольського краєзнавчого музею окупанти викрали колекцію скіфського золота. Чи дійсно до їхніх рук потрапила унікальна колекція IV ст. до н.е. та хто допоміг російським військовим її знайти – з'ясовували кореспонденти Суспільного.

Як розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі єдиного телемарафону, допомогти знайти колекцію російським військовим допомогли місцеві колаборанти.

Міська адміністрація та працівники музею сховали колекцію скіфського золота ще у лютому. Від того часу російські окупанти та місцеві колаборанти активно його шукали, – повідомляє місцеве видання Мltpl.City.

Викрадене скіфське золото допомогли знайти окупантам колаборанти Мелітополя
Фото: Мелітопольський краєзнавчий музей

"У проросійських пабліках показали відео, як призначений росіянами директор краєзнавчого Євген Горлачов розповідає, що його однодумці витратили багато сил та енергії, щоб знайти скіфське золото, яке було сховано співробітниками музею. Насправді місце знаходження колекції видали колаборанти", – підтверджує слова Федорова видання.

"Мелітопольське" скіфське золото

На думку вчених, як дорогоцінний метал скіфське золото не має вагомого значення, але як історичний артефакт – неоціненний. Зокрема про це йдеться в четвертій частині документального фільму "Ніч в музеї".

Археологи виявили золото скіфів у випадково знайденому місцевим мешканцем скіфському кургані в Мелітополі у 1954 році. Тоді знайшли унікальні монети та прикраси, а також грецько-скіфську торевтику (чеканку) із зображенням Ахілла.

Викрадене скіфське золото допомогли знайти окупантам колаборанти Мелітополя
Фото: Музей історичних коштовностей України

Цей виріб був подарунком скіфам від греків, він вважається однією з найцінніших археологічних знахідок на території України. Його планували передати в Ермітаж у Санкт-Петербург, але українські вчені добилися створення власного музею у Києві – Музею історичних коштовностей України й саме там зараз зберігається ця чеканка.

Частину ж мелітопольської колекції таки передали Росії, а частина лишилась в Мелітополі.

Викрадене скіфське золото допомогли знайти окупантам колаборанти Мелітополя
Фото: Мелітопольський краєзнавчий музей

Як раніше повідомляло Суспільне, військові РФ, захопивши Мелітопольський міський краєзнавчий музей, вивезли звідти колекцію скіфського золота. Вони стверджують, нібито "врятували" артефакт від колишніх працівників закладу. Мовляв, ті хотіли вивезти його за межі країни.

Ситуацію з викраденням унікальної колекції прокоментував й голова Запорізької військової адміністрації Олександр Старух. Зокрема він повідомив, що найцінніші колекції ще у березні були вивезені в інші регіони України із Запорізької області.

"Наразі відбувається друга хвиля евакуації історико-культурних цінностей. Є різні музейні предмети: оригінали, копії, муляжі. От така історія!", – сказав Старух.

Суспільне звернулось до профільного департаменту Запорізької ОВА за коментарем з приводу того, чи справді скіфське золото "рятували" росіяни.

За словами директора Департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної військової адміністрації Владислав Мороко, скіфське золото, яке вкрали російські окупанти – лише копія:

"У Мелітополі ніколи не було справжнього скіфського золота. Були різноманітні копії. Все, що справді "скіфське золото" та знаходилося в Запорізькому краєзнавчому, евакуйовано ще в першу хвилю евакуації. Так само як і врятоване нами все цінне з експонатів нашого художнього музею. Ми просто цього не афішували, щоб не наражати колекції на небезпеку".

Читайте також: На Мелітопольщині російські окупанти замінували місцевість поблизу Кам'яної Могили

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок