Ручні колонки для води і генератори: чому Рівненщина вчиться у звільненої Чернігівщини

Ручні колонки для води і генератори: чому Рівненщина вчиться у звільненої Чернігівщини

Ексклюзивно
Ручні колонки для води і генератори: чому Рівненщина вчиться у звільненої Чернігівщини
. Світлини зробили під час візиту рівненської делегації на Чернігівщину/Фото: Віталія Коваля у Facebook

Рівненщина допомагатиме звільненій від російських військ Чернігівщині не лише продуктами, а й матеріалами для відбудови спортивної інфраструктури. Про це Суспільному розповів начальник РОВА Віталій Коваль. Також він пояснив, які висновки зробив після відвідування підшефної області.

21 квітня начальник Коваль та начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус підписали меморандум про те, що області стали регіонами-побратимами.

Продуктові набори та генератори

Станом на 25 квітня Рівненщина передала Чернігівщині понад 86 тисяч продовольчих наборів з крупами, макаронами, згущеним молоком, олією тощо, повідомив Віталій Коваль. Раніше анонсували про плани поставити 850 тисяч наборів.

Генератори, вода, футбол: начальник ОВА розповів чим Рівненщина допоможе Чернігівщині
Продуктові набори з Рівненщини, зокрема, великодні смаколики, напередодні Великодня роздавали жителям Чернігова. Фото: Віталія Коваля у Facebook

"Це набори продуктів тривалого зберігання, які потрібні саме для подолання гуманітарної кризи. На Чернігівщині понад 20 мостів зруйновано, постачання продуктів було під питанням і під загрозою. Побувавши там, я чітко розумію, наскільки важливою для Чернігівщини допомога Рівненщини", — зазначив очільник ОВА.

Генератори, вода, футбол: начальник ОВА розповів чим Рівненщина допоможе Чернігівщині
За інформацією Коваля, на Чернігівщині досі тривають заходи з розмінування. Фото: Віталія Коваля у Facebook

За його словами, для Рівненщини було важливо побачити досвід регіону-побратима. Це стосується і наявності генераторів на підприємствах.

"Приклад Чернігівщини говорить, що мало мати генератор на підприємстві, треба мати і запас пального, та особливо — мастила. Колеги говорили, що на п'ятий день генератор банально перестає працювати, бо немає мастила, щоб його обслуговувати і спеціалістів, які можуть його обслуговувати", — сказав начальник.

Яка ситуація з водою

Віталій Коваль зауважив, що з досвіду Чернігівщини, важливо, аби на Рівненщині були ручні колонки.

"Ми сьогодні розгорнули програму по так званих ручних колонках, щоб близько 70 місць забезпечити подачею води через них. Це такі, які коли у нас в дитинстві були, коли ми після футболу пили воду. Такі приклади ти не можеш дистанційно зрозуміти: приїжджаєш, бачиш біль, руйнування, спілкуєшся з тим, хто пережив цей період, ти робиш висновки", — розповів посадовець.

Спортивна інфраструктура

Під час поїздки на Чернігівщину, делегація з Рівненщини зустрічалась з президентом Української асоціації футболу Андрієм Павелком. Під час зустрічі вирішили, що область допоможе Чернігівщині й у відбудові футбольного господарства, йдеться у дописі Рівненської обласної асоціації футболу у Facebook.

"Моїм здивуванням було те, що на Чернігівщині зруйновані всі, окрім одного, стадіони. Будучи на центральному стадіоні, де грала команда “Десна”, я не розумів логіки руйнування цього стадіону — декілька ракетних ударів саме у футбольне поле, трибуни. Поруч бібліотека, якій більш як 300 років, вщент зруйнована", — прокоментував Віталій Коваль.

Генератори, вода, футбол: начальник ОВА розповів чим Рівненщина допоможе Чернігівщині
На фото зліва направо: начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус, голова Української асоціації футболу Андрій Павелко, начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль. Фото: Віталія Коваля у Facebook

Він додав, що окрім Рівненщини, на відбудову спортивної інфраструктури працюватиме німецька футбольна команда "Боруссія Дортмунд". Рівненщина допомагатиме будівельними матеріалами — ДСП, OSB-плитами, деревиною та іншими будівельними матеріалами.

Генератори, вода, футбол: начальник ОВА розповів чим Рівненщина допоможе Чернігівщині
Такий вигляд має бібліотека у Чернігові, якій понад 300 років. Її зруйнували російські війська ракетним обстрілом. Фото: Віталія Коваля у Facebook

Що відомо

  • На Чернігівщині ведуть підрахунок збитків, завданих внаслідок російського вторгнення та ракетних обстрілів. Чернігівська ОВА оцінює збитки у мільярдах доларів.
  • Щоб вирішити проблему заміни знищеного або постраждалого житла у Чернігові, треба пів мільярда доларів — від 15 до 16 мільярдів гривень. Про це у коментарі Суспільному розповів міський голова Владислав Атрошенко.
  • 18 квітня виконком Чернігівської міськради прийняв рішення виділити 30 мільйонів гривень на проведення ремонтів у постраждалих від обстрілів будинків у місті.

Читайте також

  • На Рівненщину з Чернігівщини переїхало підприємство, яке займається проєктуванням та виробництвом модульних дерев’яних будинків.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок