Трофейний пес. У Миколаєві почала служити вівчарка з розбитого підрозділу Росгвардії

Трофейний пес. У Миколаєві почала служити вівчарка з розбитого підрозділу Росгвардії

Трофейний пес. У Миколаєві почала служити вівчарка з розбитого підрозділу Росгвардії
. Фото: Світлани Кльосовой/Суспільне Миколаїв

У миколаївських нацгвардійців тепер є трофейний собака. Вівчарка належала солдатам Росгвардії, які тримали в оточенні одне з сіл колишнього Новоодеського району. Коли військовослужбовців РФ розбили, їхні собаки розбіглися селом. Одного прихистила родина Валентини Бойдиш.

Про це кореспондентам Суспільного розповів військовослужбовець Національної гвардії України з позивним "Койот".

За словами "Койота", пес бойовий, це доводить не тільки його підготовка, а й спеціальний ошийник.

Трофейний пес. У Миколаєві почала служити вівчарка з розбитого підрозділу Росгвардії
Ошийник від минулих хазяїв Макса. Фото: Світлани Кльосової/Суспільне Миколаїв

"Собака був знайдений в ошийнику. Камуфляж як у російської армії, з вишивкою 5.45 "Защитник" — дана фірма ошийнику К9 використовується в Росії для підрозділу спеціальних собак. Це було перевірено", — розповів "Койот".

Трофейний собака. У Миколаєві почала служити вівчарка з розбитого підрозділу Росгвардії
Кінолог "Ріддік" зі своїм вихованцем Максом. Фото: Світлани Кльосової/Суспільне Миколаїв

Макс — це бельгійська вівчарка, розповів військовий Нацгвардії з позивним "Ріддік". Собаці близько трьох років і він у чудовій фізичній формі, але поки що тварина не розуміє команди українською мовою.

"Даного собаку закріпили за мною. Собака є дуже хорошим для дресування, один з найкращих. Базові команди він всі знає, на затримання. З часом собака звикає, розуміє, що я не несу для нього ніякої небезпеки і він приручається. З перших днів прийняв, не було в нього агресії", — розповів "Ріддік".

Як розповіла Валентина Бойдиш, до 14 квітня Макса звали Бакс і жив він на Новоодещині. Село, в якому проживає родина Бойдишів, було оточене російськими військами протягом березня. Після звільнення один з собак прибився до будинку. Інші розбіглися селом.

"Почав прибігати, оце стане і дивиться у двір. Я почала у каструльці їсти виносити. Оце бігав, а потім перестрибнув і прямо у двір зайшов до мене, і в кухню за мною зайшов. Ось так вийшло та й так він і лишився", — сказала Валентина Бойдиш.

За словами Валентини Бойдиш, у родини невелике господарство — гуси, коти та собаки. Жодній тварині Макс не зашкодив, навпаки, собака потоваришував з вівчаркою родини Сімою, жив з нею в одному вольєрі.

Трофейний собака. У Миколаєві почала служити вівчарка з розбитого підрозділу Росгвардії
Валентина Бойдиш разом зі своєю собакою Сімою. Фото: Світлани Кльосовой/Суспільне Миколаїв

Інформація про бойового собаку почала ширитися у соцмережах, розповіла пані Валентина, і їй почали телефонувати люди та пропонувати за бельгійську вівчарку гроші. Найменшою сумою було 15 тисяч гривень. Проте жінка навідріз відмовлялася.

"Телефонували із Нової Одеси, з міста телефонували, тому що одразу чутки пройшли, що собака є, красивий, хороший, дороговартісний собака. Як нам казали, 2000 доларів собака коштував, але так, як він ще й навчений, молодий пес 3,5 років", — розповіла Валентина Бойдиш.

Питання — передати собаку українським військовим чи ні, сказала Валентина Бойдиш, — для неї не стояло.

"В селі зараз скрутно, живемо за рахунок господарства, корів. Але те, що відбувалося у Бучі і інших містах, ми дивилися, то це не зрівнюється ні з якими грошима. Собаку треба було віддати, щоб була користь від нього. Гроші у порівняні з цим буквально нічого не варті", — розповіла Валентина Бойдиш.

За словами Валентини, вона сумує за вівчаркою, проте впевнена, що Макс добре послужить військовим на захисті України.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок