ЮНЕСКО запустила проєкт для збереження спадщини української культури

ЮНЕСКО запустила проєкт для збереження спадщини української культури

ЮНЕСКО запустила проєкт для збереження спадщини української культури
. DTF

На платформі Backup Ukraine збирають цифрові 3D-копії памʼятників та важливих історичних споруд. Проєкт запустили ЮНЕСКО і данська організація Blue Shield Danmark.

До проєкту можуть долучитися всі охочі — для цього необхідно перебувати на території України та заповнити гугл-форму. Організатори ініціативи наполегливо закликають не оцифровувати пам’ятки без попереднього залучення до команди та не займатися цим у зонах активних бойових дій.

Візуалізації об’єктів роблять у застосунку Polycam — LiDAR & 3D Scanner. З його допомогою можна відсканувати та створити 3D-модель за просто через смартфон чи планшет: для цього необхідно натиснути кнопку запису та обійти потрібний об’єкт навколо. Готові зображення зберігають у відкритому онлайн-архіві.

"Знищення культурної спадщини країни — найшвидший спосіб стерти її національну ідентичність", говорить директор Blue Shield Danmark Сорен Ла Кур Дженсен.

"Війна може нанести непоправної шкоди національному духу країни. Ось чому охорона історичних пам’яток має вирішальне значення у будь-якому конфлікті. Під час війни, яка триває зараз, традиційні методи збереження культури зазнають тиску. Тому інноваційні технології — це дуже необхідна допомога", — заявила голова Національної комісії данського ЮНЕСКО Ельзебет Гернер Нільсен.

Як повідомляє ЮНЕСКО, станом на 1 квітня через російську агресію постраждали щонайменше 53 пам’ятники культурної спадщини України. Серед них 29 релігійних об’єктів, 16 історичних споруд, чотири музеї та чотири пам’ятники. Натомість Міністерство культури України станом на 31 березня зафіксувало 135 злочинів російських окупантів проти культурної спадщини України. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що найбільше постраждали релігійні споруди — 59 об’єктів.

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок