УКФ запустив інтерактивну мапу зруйнованих культурних обʼєктів

УКФ запустив інтерактивну мапу зруйнованих культурних обʼєктів

УКФ запустив інтерактивну мапу зруйнованих культурних обʼєктів
. Руйнування внаслідок ракетного обстрілу. Церква св. Миколая (Брянська) (будівля 1913-15 рр.). Дніпропетровська обл., м. Дніпро

Після початку повномасштабного вторгнення Росії до України значних руйнувань зазнали не тільки об’єкти критичної інфраструктури, військові полігони, а й житлові будинки, різні культурні пам’ятки – театри, музеї, церкви, бібліотеки. За попередніми підрахунками, станом на 1 квітня 2022 року понад 150 різних пам’яток та об’єктів культури були або частково пошкоджені, або цілком знищені.

Український культурний фонд створив інтерактивну "Мапу культурних втрат" — на ній можна наочно переконатися в масштабах руйнації. На думку УКФ, це допоможе візуалізувати розмах воєнних злочинів Російської Федерації та спростувати заяви російського керівництва, що вони завдають ударів лише по об’єктах військової інфраструктури.

УКФ запустив інтерактивну мапу зруйнованих культурних обʼєктів
Скріншот з сайту "Мапа Культурних Втрат".

"Відтепер чи не усі руйнації, які російська армія нанесла культурній спадщині України, можна буде переглянути в режимі реального часу. Така візуалізація їхніх злочинів вкотре буде доводити, що росія — брехлива країна-терорист, яка всупереч будь-яким міжнародним правилам ведення війни, міжнародним конвенціям — нищить геть усе на своєму шляху.

Також маємо надію, що ця карта стане вагомим аргументом під час дискусій з партнерами про виключення рф з лав різних міжнародних культурних організацій чи об’єднань", — сказав Владислав Берковський, виконавчий директор Українського культурного фонду.

До наповнення мапи може долучитися кожен. Якщо ви стали свідками пошкодження або знищення культурної спадщини під час збройної агресії Російської Федерації проти України, надсилайте докази до Міністерства культури та інформаційної політики через ресурс сюди. Після підтвердження інформації, дані будуть показані на мапі.

Переглянути мапу можна за посиланням.

УКФ запустив інтерактивну мапу зруйнованих культурних обʼєктів
Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок