До України повертається підрозділ ЗСУ, який вчився керувати дронами-камікадзе у США

До України повертається підрозділ ЗСУ, який вчився керувати дронами-камікадзе у США

До України повертається підрозділ ЗСУ, який вчився керувати дронами-камікадзе у США
. БПЛА Switchblade-300, фото: Associated Press

Одночасно із рішенням США надати Україні 100 дронів-камікадзе Switchblade, із США повертається спеціальний підрозділ ЗСУ, який проходив навчання у Пентагоні з управління цими БПЛА.

Як розповів на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі, мова йде про невелику кількість українських солдатів, які вже перебували в Сполучених Штатах з осені 2021 року і отримували професійну військову підготовку.

"Ми скористалися можливістю, поки хлопці у нас, щоб дати їм пару днів навчання на Switchblade", — сказав головний речник Пентагону Джон Кірбі.

Кірбі зазначив, що українці зазвичай не користуються цією зброєю на війні, але її дуже легко навчитися. За його словами, використання дронів Switchblade, який людина може носити у рюкзаку через їх компактний розмір, не вимагає великої підготовки, навчання може зайняти приблизно два дні.

"Вони (українські військові - ред.) повернуться додому, щоб навчати інших українських військових. І ми подивимося – це не повинно бути кінцем. Я маю на увазі, що ми розглянемо інші відповідні можливості, якщо буде потрібно, щоб забезпечити додаткове навчання Switchblades, якщо це необхідно", — зазначив Кірбі.

Міністр оборони Ллойд Дж. Остін III вперше розповів про тренування українських військових у виступі перед Палатою представників у вівторок. Невеликі портативні безпілотники-камікадзе можуть виявитися більш економічно ефективною та практично невловимими для ППО та зенітних ракет зброєю, яка вражає російські броньовані колони і одразу самознищується.

Що відомо

  • Сполучені Штати найближчим часом передадуть Україні новий пакет військової допомоги для України, який міститиме безпілотники, броньовану техніку та ракетні системи з лазерною системою наведення.
  • США провели успішні випробування гіперзвукової ракети в середині березня, але не розголошували це два тижні, щоб уникнути ескалації напруженості у відносинах з РФ.
  • Велика Британія передала Україні партію переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak, призначених для ураження вертольотів та літаків противника.

Читайте також

Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн

"Просто ходили по дворах і вбивали". Історії тих, хто вижив у Бучі

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

"Книга палачів". Зеленський закликав долучатись до розслідування злочинів росіян в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок