Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн

Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн

Оновлено
Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн
. Берлін, 6 квітня 2022 року. Демонтранти вимагають припинити торгівлю енергоресурсів з Росією. Фото: АР

7 квітня — сорок третя доба з дня повномасштабного російського військового вторгнення в Україну. Військові РФ передислоковуються на схід. Жителів Донецької і Луганської областей просять евакуюватись. Авіа- та ракетні обстріли продовжуються в різних регіонах України — росіяни нищать інфраструктуру, будинки, чинять злочини проти мирних мешканців.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн подій в Київській області — тут. Також підписуйтесь на YouTube Суспільне Новини. Разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine.

Росію виключили з Ради ООН з прав людини, Пєсков визнав втрати РФ. Війна. Головне 7 квітня

Суспільне завершує текстовий онлайн 7 квітня. Хроніку наступної, 43-ї доби війни — читайте тут.

Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн
Чернігів, Україна, 7 квітня 2022 року. Місто зруйноване російськими військами. Фото: АР

США підтримали ембарго на російські нафту та газ

Конгрес США ухвалив законопроєкт, який передбачає заборону імпорту нафти й газу з Російської Федерації, і який має посилити економічний тиск на РФ на тлі її вторгнення в Україну. Тепер документ відправлений на підпис президенту Джозефу Байдену.

Російські пропагандисти готують "відповідь" на події в Бучі — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні повідомив, що надходить все більше інформації про те, що російські пропагандисти готують "дзеркальну відповідь" на шок усіх нормальних людей від побаченого в Бучі.

"Збираються так показати жертви в Маріуполі, ніби це не російські військові їх вбили, ніби то українські захисники міста. Для цього окупанти збирають трупи на вулицях, вивозять їх. І можуть використовувати десь в інших місцях відповідно до розроблених пропагандистських сценаріїв. Ми маємо справу із загарбниками, у яких не залишилося нічого людського", — сказав Зеленський.

Сейм Латвії визначив 9 травня цього року днем пам’яті про загиблих у війні українців

Сейм Латвії у фінальному читанні підтримав пропозицію призначити 9 травня 2022 року днем жалоби за українцями, які загинули внаслідок агресивної війни РФ — цивільними мешканцями і захисниками України.

В Одесі було чутно кілька вибухів

В Одесі було чутно кілька вибухів. У місті та області — повітряна тривога.

Вінничина, Полтавська область також повітряна тривога.

Команди посольств Литви та Латвії повернулися до Києва

Команди посольств Литви та Латвії повернулися до Києва після евакуації перед початком повномасштабного вторгнення РФ.

Про це повідомляє LRT і міністр закордонних справ Латвії.

Данілов спростував слова, що росіяни готували ядерний удар по Києву

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов спростував інформацію про нібито підготовку Росією ядерного удару по Києву. Він також закликав журналістів "перевіряти" людей, які включаються в ефір.

На Дніпропетровщині четверо людей загинули унаслідок обстрілів РФ

На території Дніпропетровської області 7 квітня відбулося три обстріли — четверо людей загинули, сім чоловік дістали поранення, двоє громадян зникли безвісти.

Усі загиблі — люди, яких човнами через річку евакуювали з окупованої території Херсонської області.

В Ірпені запроваджується комендантська година на три доби

В Ірпені Київської області запроваджується комендантська година на три доби — з 21:00 7 квітня до 9:00 11 квітня. В'їзд у місто буде повністю закритим. Проїзд на Бучу здійснюватиметься через Дмитрівську громаду.

Про це повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Харків, а також Харківська, Чернігівська, Полтавська область — повітряна тривога.

Сьогодні евакуйовано 4 676 людей — Верещук

Глава МінТОТ Ірина Верещук повідомила, що за сьогодні евакуйовано 4 676 людей. По гуманітарних коридорах з Маріуполя  та Бердянська за сьогодні на власному транспорті та автобусах для евакуації до Запоріжжя доїхали 3 256 людей. З них з Маріуполя – 1 205 людей.

2 050 людей доїхали з міст Запорізької області: Пологи, Василівка, Бердянськ та Мелітополь

Сьогодні до міста Мелітополь доїде колона з 9 автобусів для евакуації. Автобусами буде доставлена також гуманітарна допомога.

"Завтра продовжимо працювати по гуманітарному коридору для Маріуполя і заблокованих міст Запорізької області, а також для евакуації людей з міст Луганської області", — додала вона.

У Росії напали в купе поїзда на головного редактора "Нової газети"

У купе поїзда "Москва-Самара" невідомий облив червоною фарбою з ацетоном головного редактора опозиційного видання "Новая газета" і лауреата Нобелівської премії миру Дмитра Муратова.

"Облили в купе олійною фарбою з ацетоном. Очі страшенно пече. Потяг Москва-Самара. Олійний запах в усьому вагоні. Відправлення затримують на 30 хвилин. Спробую відмитися. Він викрикнув: "Муратов, ось тобі за наших пацанів", — повідомив сам Муратов.

Видання "Новая газета" припинило роботу до закінчення війни. Це було останнє незалежне медіа в Росії.

Pink Floyd випустили пісню на підтримку Україну

Pink Floyd випустили сьогодні пісню на підтримку Україну, там і Хливнюк. Усі кошти від продажів підуть на гуманітарну допомогу для України. Це перший трек Pink Floyd за 30 років.

Повітряна тривога на Дніпропетровщині.

Призов строковиків у квітні-червні не проводитиметься — Генштаб

Весняний призов на строкову військову службу до Збройних Сил та інших військових формувань не проводитиметься через війну і загальну мобілізацію.

"Під час проведення в Україні загальної мобілізації, комплектування вакантних посад у Збройних Силах України та інших військових формуваннях здійснюється за рахунок надходження військовозобов’язаних та резервістів. Таким чином потреби у проведенні чергового призову громадян України на строкову військову службу у квітні-червні 2022 року немає", — повідомили в Генштабі.

У Бородянці на Київщині з двох будинків дістали тіла 26 загиблих

У Бородянці на Київщині з-під завалів лише двох будинків дістали тіла 26 загиблих, повідомила генпрокурор Венедіктова. Також є факти сексуальних злочинів.

Усі новини подій Київської області читайте тут.

В Україні офіційно зареєстровано понад 500 тис. ВПО — Шмигаль

Понад 500 тисяч внутрішньо переміщених осіб зареєстровано в Україні станом на 6 квітня. Про це сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на брифінгу.

“Станом на 6 квітня в Україні офіційно зареєстровано більше 500 тисяч нових вимушених переселенців. Стільки ж людей вже повернулись на батьківщину з-за кордону. Але мільйони українців досі залишаються в інших країнах”, — розповів Шмигаль.

Він додав, що уряд з українськими дипломатами та урядами країн-партнерів працює над тим, аби систематизувати допомогу українцям, які виїхали.

“Зараз говоримо про необхідність прибрати плату за роумінг, соціальні виплати в "Дії", розгортання українського навчального процесу, включення України до єдиного європейського платіжного простору та багато іншого. Вітаємо рішення країн ЄС про запровадження механізму тимчасового захисту. Адже наша мета – повернення усіх українців додому”, — наголосив прем’єр-міністр.

Майже 500 евакуйованих мешканців Луганщини застрягли на вокзалі через авіаудар по станції

Майже 500 евакуйованих мешканців Луганщини застрягли на вокзалі через авіаудар по станції Барвінкове на Донеччині. Про це повідомив голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай.

До Чернівців евакуювались кілька сотень жителів Донеччини

До Чернівців евакуювались кілька сотень жителів Донеччини. Здебільшого, це люди старшого віку, мами з дітьми та домашніми тваринами.

Раніше жителів Донбасу закликали виїхати через можливе загострення бойових дій.

Київ, Черкаська, Чернігівська, Київська область — повітряна тривога.

Російські солдати не пропустили в Мелітополь вантажні автомобілі з гумдопомогою

Гуманітарний конвой, який учора, 6 квітня, вийшов із Запоріжжя, під'їжджає до Мелітополя, але загарбники пропустили лише автобуси, заблокувавши вантажівки з допомогою. Про це сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Щодо нашого гуманітарного конвою, який учора виїхав із Запоріжжя. Його було затримано на василівському блокпосту, довелося водіям в автобусах та вантажних машинах ночувати. Сьогодні були пропущені виключно автобуси і лише з обіду. Зараз гумконвой під'їжджає до Мелітополя", — сказав Федоров.

Він висловив сподівання, що до кінця дня гумконвой доїде і вже зранку формуватиметься колона для евакуації людей. Федоров зазначив, що минулого разу автобусами було евакуйовано більш як 300 жителів. Цього разу в місто відправили більшу кількість автобусів.

Пєсков визнав, що Росія зазнала "значних втрат" в Україні

Прессекретар російського президента РФ Путіна Дмитро Пєсков визнав, що Росія зазнала "значних втрат військ" у війні проти України.

"Ми зазнали значних втрат військ, це величезна трагедія для нас", — сказав Пєсков.

При цьому він продовжує наполягати, що обстріл російськими військами цивільних об'єктів у Маріуполі, зокрема пологовий будинок, а також масові вбивства мирних жителів Бучі є "фейком". Також він додав, що Росія не визнає Міжнародний кримінальний суд і не вважає за можливе притягти до відповідальності в цьому суді диктатора Путіна.

На запитання, чи він вважає санкції проти Росії загрозою, Пєсков сказав, що РФ живе під санкціями вже "десятки років".

Зведення Генштабу:

Збройні угруповання РФ перегруповують свої сили, щоб завершити підготовку наступу на позиції ЗСУ на Донбасі. Російська армія зменшила інтенсивність ракетних обстрілів України, віддає перевагу точковим ударам, але загроза лишається.

Про це повідомили у зведенні Генштабу ЗСУ.

Блінкен про поставки нового озброєння: Врахуємо, те що потрібно Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що США розуміють необхідної поставки озброєнь Україні: "Ми день у день розглядаємо те, що, на нашу думку, їм найбільше потрібно, включаючи нові системи, які досі не були надані. Ми слухаємо їх (українських представників — ред.) з точки зору їхньої оцінки того, що їм потрібно. Ми об’єднуємо все це разом, і ми продовжуємо, і у нас є сильне відчуття терміновості. Це те, що, я думаю, відчули всі союзники та партнери тут сьогодні".

РФ нанесла удар по залізниці на Донеччині. Евакуація заблокована

Росія нанесла авіаудар по шляхопроводу біля станції Барвінкове, Донецька залізниця, повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександра Камишіна.

"Це єдиний контрольований Україною виїзд залізницею із таких міст як Слов’янськ, Краматорськ та Лиман. Дорога життя для десятків тисяч наших громадян зараз", — написав він.

Тимчасово заблокованими в Слов‘янську та Краматорську залишились три евакуаційні поїзди.

Російські військові вбивають українців просто заради розваги — Зеленський

Військові РФ вбивають мирних українців просто заради розваги. Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час звернення до парламенту Республіки Кіпр.

"У Бучі російські солдати вбивали людей просто на дорогах заради розваги. Як в Ірпені ґвалтували неповнолітніх дівчат, а потім душили їх, як досвідчені вбивці. Як у Маріуполі пострілами гнали вулицею маленьку дівчинку, бо для них допустимо полювати на людей. Це для них весело. Як у Харкові вбивали звичайних, мирних мешканців десятками за одну хвилину, обстрілюючи з реактивної артилерії житлові багатоповерхівки", — зазначив глава Української держави.

Постраждали ще три будинки в Рубіжному, поранено співробітника ДСНС

Постраждали ще три будинки в Рубіжному, поранено співробітника ДСНС при виконанні, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

У 35-річного чоловіка поранення середнього ступеню тяжкості. Ворожий обстріл поновився після того, як наряд ДСНС прибув на виклик. Цей будинок — один із п'ятьох, які спалахнули від вогню росіян сьогодні в Рубіжному.

Загалом унаслідок потужних обстрілів Рубіжного, Лисичанська, Новодружеська, Золотого-4, Кремінної пошкоджено 14 об’єктів. Із них 9 приватних житлових будинків, господарчі споруди, гаражі, склад у Лисичанську тощо.

З-під завалів врятовано трьох осіб.

Під час обстрілу та попадання снаряду у житловий будинок загинув чоловік в Кремінній.

Генасамблея ООН призупинила роботу Росії у Раді ООН

Генасамблея ООН призупинила роботу Росії у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні російськими військовими.

Швейцарія "заморозила" російські активи на суму понад $8 мільярдів

Влада Швейцарії в межах санкцій Європейського Союзу заблокувала російські активи у країні на суму близько 7,5 мільярда швейцарських франків (8,03 мільярда доларів).

Про це повідомив представник Державного секретаріату з економіки (SECO) Ервін Боллінжер, передає Reuters.

"Наразі близько 7,5 мільярда швейцарських франків заблоковані на підставі санкцій проти Росії", – сказав Боллінжер. Зазначається, що йдеться про заморожені банківські рахунки та нерухомість у чотирьох кантонах Швейцарії.

Посадовець також зазначив, що в середу відбулася зустріч швейцарських та українських урядовців, на якій обговорювалося впровадження антиросійських санкцій.

"Не кожен росіянин потрапив під санкції. Наразі лише близько 900 осіб", — сказав Боллінжер. Урядовець додав, що за оцінками, у банках країни зберігається близько 150-200 мільярдів швейцарських франків, які належать росіянам.

В Україні встановили особу росіянина, який керував захопленням Запорізької АЕС

Силовим захопленням Запорізької АЕС керував генерал-майор Росгвардії Домбровський Олексій.

Про це повідомляє Енергоатом: “Силовим захопленням Запорізької АЕС, наражаючи на небезпеку пів світу та вчиняючи акти ядерного тероризму, керував генерал-майор Домбровський Олексій Юрійович. Команди обстрілювати атомну станцію та житлові квартали Енергодара також віддавав він”, — йдеться у дописі.

В Енергоатомі впевнені, що саме він несе персональну відповідальність за руйнування в місті та пошкодження об’єктів ЗАЕС, важку техніку на її території та утилізацію снарядів на станції.

Попри те, що ядерної катастрофи не сталось після обстрілів, щонайменше 50 снарядів, частина з яких потрапила в енергоблоки станції та інші будівлі на її території, на щастя, не розірвались, зазначається в повідомленні.

В Енергоатомі також додали, що саме на заміну Домбровському два тижні тому до Енергодара прибув начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ – генерал-майор Валерій Васильєв.

Міський голова Олешок: Масової евакуації ніхто не дасть провести

Міський голова Олешок (Херсонська область) Євген Рищук, який виїхав з міста і зараз перебуває на території, підконтрольній ЗСУ, закликає городян не панікувати. Він зазначив, що масової евакуації з міста не буде, але рекомендував тим, хто має можливість, переїхати ближче до моря.

"Сьогодні немає жодних даних про те, що будуть бойові дії вже цими днями у нас (в Олешках – ред.). Цього немає. Але ажіотаж такий щодо самоевакуації, пересування людей… Сьогодні вся Україна так", — написав Рищук.

За його словами, після кадрів із Бучі здригнулися всі, побачивши таке звірство. Міський голова зазначив, що панікувати місцевим мешканцям не треба. Водночас він рекомендував мешканцям громади виїхати з Олешок у бік моря. Звернувши увагу, якщо буде масовий виїзд – "там усе перекриють". Евакуація автобусами, за його словами, є нереальною – "нам ніхто її не дасть, і це великі ризики".

Місто Олешки розташоване навпроти Херсона через річки Дніпро та Конка. Відстань до обласного центру становить: сушею 18 км, водним шляхом – 9 км. З'єднує Херсон та Олешки автомобільний Антонівський міст (Херсонський міст), за який йшли важкі бої з російськими агресорами.

Amnesty International зібрала свідчення про військові злочини росіян

Правозахисна організація Amnesty International опитала понад 20 людей із сіл та селищ поблизу Києва, отримавши підтвердження, що російські військові вбивали мирних мешканців. Організація має підтвердження того, що збройні формування РФ чинили воєнні злочини.

Генеральна асамблея ООН голосуватиме за припинення роботи Росії у Раді ООН з прав людини

Генеральна асамблея ООН голосуватиме за припинення роботи Росії у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні російськими військовими. Транслюємо наживо

У Франківську затримали жінку — підозрюють, що вона ошукала 30 переселенців

В Івано-Франківську поліцейські затримали 30-річну жінку, яка за даними правоохоронців ошукала понад 30 вимушених переселенців. Іванофранківка отримувала від них передоплату за оренду житла і потім зникала.

Розвідка: У російських виробників зброї "серйозні проблеми" через санкції

Через інфляцію та санкції у Росії буксує виконання військового замовлення. Про це 7 квітня повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України з посиланням на отриману доповідь апарату уряду РФ. Зокрема інфляція через введені санкції “з’їдає” передбачені під виробництво зброї кошти. А додаткові кошти в бюджеті РФ відсутні.

Кулеба: Битва за Донбас нагадає Другу світову війну

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що "битва за Донбас нагадуватиме про Другу світову війну великими операціями, маневрами та тисячами танків, літаків і бронетехніки".

"Або ви (країни НАТО) допоможете нам зараз (озброєнням - ред.) — і я говорю про дні, а не про тижні — або ваша допомога прийде занадто пізно, і багато людей помре", — заявив Кулеба за підсумками зустрічей у штаб-квартирі НАТО.

Маріуполь до і після російського вторгнення

Український Маріуполь vs Маріуполь після нашестя «асвабадітєлєй», — підписала фото Маріупольська міська рада.

НАТО не надсилатиме зброю Україні, будуть поставки від окремих союзників — Кулеба

НАТО як організація, не планує поки поставляти озброєння Україні для захисту від російського вторгнення. Водночас Альянс заохочує країни, які входять до НАТО надавати зброю Україні. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба після участі у міністерському засіданні НАТО в Брюсселі.

"НАТО служить платформою для обговорення таких речей... Але я не маю оптимізму, що НАТО загалом постачатиме Україні необхідну зброю в осяжному майбутньому. Це може змінитися, але поки я цього не бачу", — сказав Кулеба.

Своєю чергою генсек НАТО Столтенберг сказав, що був чіткий меседж сьогоднішньої зустрічі, що союзники повинні зробити більше і готові зробити більше, і вони усвідомлюють і визнають невідкладність: "Це одна з причин, чому важливо було, щоб на зустрічі був міністр Кулеба. Ми тісно координуємо роботу, обговорюючи ці питання з Україною, і, звичайно, різні зустрічі, які ми проводимо, допомагають нам також бути поінформованими про їхні потреби. Тож союзники надають, і вони готові зробити більше, коли справа доходить до військової підтримки", — додав він.

1400 ракет РФ використала по українських містах

Понад 1400 ракет Росія використала по українських містах, зазначає посольство України в США.

У МВС закликали українців долучитися через проєкт "Добробати" до розбору завалів у Бородянці

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко закликав українців долучитися до розбору завалів у зруйнованій російськими загарбниками Бородянці, зокрема і в рамках волонтерського проєкту "Добробати". Про це він заявив на брифінгу. За його словами, українські рятувальники продовжують роботу, щоб якомога швидше розібрати завали у Бородянці.

"Але можу сказати, що у нас не вистачає робочих рук. Тому за погодженням з ДСНС хочу сказати кілька слів про громадський, волонтерський проєкт «Добробати». Був створений сайт, де кожен, хто хоче допомогти розібрати якомога швидше бетонні руїни, завали, можуть там зареєструватися - https://www.dobrobat.in.ua/borodyanka/", — уточнив Геращенко.

Усі новини Київської області читайте у нашому онлайні.

​Мапа бойових дій на території України від Міноборони Великої Британії

Останні дані британської розвідки станом на 7 квітня.

Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн
Війна Росії в Україні. День 43.

Дніпропетровщина, Лозівський та Ізюмський райони — повітряна тривога.

Україна отримала вже понад 3 мільярди євро фінансової допомоги

Станом на початок квітня Україна отримала від іноземних партнерів більш як 3 мільярди євро економічної підтримки. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Водночас щоденні втрати бюджету через війну сягають близько 2 мільярдів гривень. Ситуація погіршується падінням показників надходження податків, зокрема, на додану вартість.

Роботу обстріляних ворогом шахт "Золоте" та "Тошківська" на Луганщині відновити неможливо — Гайдай

На Луганщині роботу шахт "Золоте" та "Тошківська", які знеструмлені через ворожі обстріли та вже затоплені, відновити неможливо, по шахті "Гірська" — під питанням. Про це повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він уточнив, що дві шахти на Луганщині — "Золоте" та "Тошківську", які через обстріли були знеструмлені та затоплені до критичного рівня, за даними Міненерго, вже втрачені.

Наразі затоплюється шахта "Гірська" — обірвані дроти на високовольтній лінії, єдиній, через яку постачалась електроенергія на шахту. Якщо наступ російського агресора продовжиться, вже за місяць роботу шахти теж не можна буде відновити, пояснив Гайдай.

Луганщина постійно зазнає ударів з боку російської загарбницької армії різною зброєю — системами залпового вогню "Торнадо — С", "Град", авіабомбами та ін. У регіоні зруйновано багато житлових будинків.

513 голоси — за. Європарламент схвалив резолюцію щодо посилення санкцій проти РФ

Як повідомляється на сайті Європарламенту, 513 депутатів проголосували "за" проєкт резолюції, 22 — проти, 19 — утрималися. У документі євродепутати, зокрема, закликають до "негайного повного ембарго на імпорт російської нафти, вугілля, ядерного палива та газу".

Раніше повідомлялося, що Німеччина начебто виступала проти введення негайного ембарго, тому запровадження могли відкласти до серпня.

Також європарламентарі закликали виключити Росію з G20 та інших організацій таких як Рада ООН з прав людини, Інтерпол, Світова організація торгівлі, ЮНЕСКО та інші.

Японія звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати вбивства на Київщині

Японія звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням розслідувати вбивство російськими військовими цивільних осіб у Київській області. Про це заявив у вівторок прем'єр-міністр країни Фуміо Кісіда.

З аналогічним проханням раніше виступила Греція.

Міністри закордонних справ країн G7 засудили звірства РФ у Бучі

Про це йдеться в оприлюдненій спільній заяві.

"Переконливі зображення загиблих мирних жителів, жертв катувань та очевидних страт, а також повідомлення про сексуальне насильство та руйнування цивільної інфраструктури показують справжнє обличчя жорстокої загарбницької війни Росії проти України та її народу", — вказано в документі.

Також голови МЗС зазначили, що масові вбивства в місті Буча та інших містах України будуть внесені до переліку звірств і грубих порушень міжнародного права, в тому числі міжнародного гуманітарного права.

"Росія повинна бути відсторонена від Ради ООН з прав людини. Міністри підтримують роботу з розслідування та збору доказів потенційних військових злочинів і злочинів проти людства", — наголосили дипломати.

"Укравтодор" розпочав ремонт пошкодженої обстрілами траси Київ-Чоп

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко

"Працюємо, щоб ви скоріше змогли повернутися додому. Розпочався ямковий ремонт траси Київ-Чоп, що була пошкоджена внаслідок ракетного удару. Сподіваємось, незабаром проїзд нею буде відновлено", — написав Тимошенко і додав, що повертатися до Києва та області поки небезпечно.

Подоляк закликав РФ "знизити градус ворожнечі"

Про це речник голови Офісу президента написав у Twitter.

"Російські пропагандисти несуть не меншу відповідальність за звірства в Україні, ніж військові. Вони роками ростили в медіа ненависть до України. Якщо Москва прагне продемонструвати готовність до діалогу, вона має знизити градус ворожнечі", — зауважив Подоляк.

Після перегрупування військ РФ, буде повторна спроба захопити столицю — Грузевич

"У ворога було 2 стратегічні цілі: вийти на кордони Донецької та Луганської областей та захопити столицю. У нього не вдалося і там, ні там. Зараз він перенацілить свої сили для того, щоб здійснити хоча б одну ціль. Вірогідність того, якщо він буде мати успіх, я в цьому сумніваюсь, то вірогідність того, що буде спроба наступу на Київ все ж є. По тих силах, які залишаються, що одним із варіантів розвитку подій, після перегрупування, буде повторна спроба захопити столицю. Однозначно. Це дозволить ворогу створити свої умови вийти “переможцями”, бо зараз Росія, як “загнаний вовк” - тримається тільки на своїй пропаганді", — заявив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ, бригадний генерал Олександр Грузевич.

У Telegram працює чат-бот, що виявляє компанії пов'язані з РФ

Група українських розробників створила BoycottRussiaBot. Він перевіряє реєстри юридичних осіб. У меню бота можна вказати назву товару, після чого з'явиться інформація про виробника.

Харків та область, Донеччина, Першотравневий район Дніпропетровщини — повітряна тривога.

Пєсков заявив, що постачання зброї в Україну "не сприятиме успіху переговорів"

Речник президента Путіна Дмитро Пєсков під час брифінгу заявив, що постачання зброї в Україну, "швидше за все, матиме негативний ефект".

Він також сказав, що "санкції, які США застосовують проти родини Путіна, говорять самі за себе, і що важко зрозуміти чи пояснити цей крок".

Кулеба обговорив з міністрами G7 угоду про підтримку

Про це міністр закордонних справ України повідомив у Twitter.

"Ми обговорили шляхи виведення військової, економічної та гуманітарної допомоги Україні на новий рівень. Україна пропонує справедливу угоду: світ надає нам всю необхідну підтримку; ми боремося і перемагаємо Путіна в Україні", — йдеться в повідомленні.

У Львові почали облаштовувати контейнерне містечко для переселенців

Про це повідомив мер міста Андрій Садовий.

У Бородянці розбирати завали поїхало 2 автобуси з волонтерами — Кличко

Про це мер Києва повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Столична влада відправила туди 9 одиниць інженерної техніки, з водіями. Та 2 автобуси з 84 волонтерами, які разом з іншими службами наводитимуть лад у постраждалому селищі. Також міське управління ДСНС надало 18 одиниць техніки та 109 осіб особового складу, які теж працюють сьогодні в Бородянці", — написав Кличко.

Німецька розвідка перехопила розмови військових РФ, які говорять про вбивства у Бучі

Про це пише видання Spiegel.

Записи вказують, що вбивства цивільних у Бучі не були випадковістю, ані ініціативою окремих солдатів, які вийшли з-під контролю. Військові РФ говорили звірства, як про повсякденне життя. У Бундестазі зазначили, що вбивства мирних жителів стали, можливо, частиною російської стратегії.

Spotify 11 квітня остаточно йде з Росії

Компанія повністю припиняє свою діяльність в Росії, повідомляє пресслужба регіональної філії сервісу.

Kalush Orchestra летять з Ізраїлю в Нідерланди, аби допомогти Україні

Гурт "Kalush Orchestra" після промоконцерту "Israel Calling 2022" в Тель-Авіві полетить у Нідерланди, щоб виступити у суботу, 9 квітня, у залі AFAS Live в Амстердамі в межах "Eurovision in Concert" до Пісенного конкурсу Євробачення-2022.

Перед концертом українські музиканти запланували кілька інтерв'ю з місцевими медіа.

Під час суботнього концерту гурт "Kalush Orchestra" зустрінеться на сцені з представниками таких країн як Франція, Ірландія, Іспанія, Латвія, Швеція, Мальта, Болгарія, Бельгія, Польща, Словенія, Австрія, Німеччина, Хорватія, Литва, Фінляндія, Данія, Албанія, Вірменія, Нідерланди, Британія, Естонія, Норвегія, Ісландія, Чорногорія, Чехія, Румунія та Молдова. Усі вони боротимуться за перемогу на Євробаченні-2022 вже у травні й зустрінуться наступного разу в Турині (Італія).

Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн

ЗСУ захопили ЗРК БУК та бойовий пункт управління комплексу БУК М1 армії РФ

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Виключення РФ з Ради з прав людини: Генасамблея ООН голосуватиме о 19:00

Генеральна асамблея ООН 7 квітня о 19:00 за Києвом голосуватиме щодо припинення роботи РФ у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні.

У проєкті резолюції, за яку голосуватимуть, висловлюється "серйозне занепокоєння через тривалу кризу прав людини та гуманітарну кризу в Україні", зокрема через повідомлення про порушення прав з боку Росії.

Загалом без Росії в Раді з прав людини буде 46 членів – для прийняття рішення потрібно дві третини голосів усіх членів Генасамблеї.

Черкаська, Волинська, Тернопільська область — повітряна тривога!

Київська, Хмельницька, Житомирська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська область — повітряна тривога!

Через війну абітурієнтам спростили вступну кампанію

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки.

"Для організації безпечного, цифровізованого та прозорого випробування передбачено проведення національного мультипредметного тесту (НМТ), який дозволить створити рівний доступ, забезпечити об’єктивність і мінімізувати корупційні ризики", — йдеться у повідомленні.

Це випробування міститиме три блоки завдань:

  • з української мови,
  • з математики та
  • з історії України.

Портрети Леніна і Сталіна зняли з водонапірної вежі у Новгороді-Сіверському

Мозаїчні зображення комуністичних лідерів скинули з висоти вниз. Заступник начальника Новгород-Сіверської РВА Володимир Шкарпітко назвав це відповіддю на слова Путіна про декомунізацію України.

Зеленський закликав парламент Греції допомогти зупинити депортацію людей з Маріуполя

"Росія абсолютно впевнена у своїй безкарності за все, що вона робить. І ми маємо зупинити це. Ми маємо притягнути Росію до відповідальності. Ми маємо врятувати Одесу від знищення, якого зазнав Маріуполь. Ми маємо знайти усіх-усіх депортованих Росією людей. Ми маємо врятувати хоча б тих маріупольців, хто ще живий і хто може бути врятований", — про це президент Володимир Зеленський заявив у зверненні до парламенту Греції.

Зеленський зауважив, що армія РФ принесла смерть і руйнування туди, де століттями українці та греки насолоджувалися миром і процвітанням.

"Росія розпочала нову депортацію людей з Півдня України. Вже як мінімум десятки тисяч наших людей вивезені на територію Росії, на тимчасово окуповані нею території України. Це мешканці Маріуполя та інших міст, які опинилися під ударами російських військ. Це примусове переселення людей до Росії далеко не перше і для греків, і для українців", — наголосив Зеленський.

В Україні створили сервіс, що виявляє приховані зв'язки з Росією

Українська ІТ-компанія YouControl запустила міжнародний інструмент, що допоможе перевірити, які світові компанії мають приховані зв'язки з російськими та білоруськими активами, особами чи бізнесом https://ruassets.com/, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Сервіс містить:

  • повний список російських та білоруських політичних діячів із понад 100 джерел;
  • дані з офіційних відкритих реєстрів власників і бенефіціарів бізнесів країн СНД та Європи;
  • інформацію про юридичних та фізичних осіб у понад 50 міжнародних санкційних списках;
  • реєстри кримінальних осіб, список силовиків РФ про пов’язаність із воєнними терористами та пропагандистами;
  • щоденно оновлюються дані відповідно до змін у реєстрах і списках.

Наступ на схід України основна ціль армії РФ — Міноборони Британії

"Удари по об’єктах інфраструктури спрямовані на зниження здатності ЗСУ поповнювати запаси, адже у російських військових спостерігається нестача припасів та особового складу. Також армія РФ таким чином намагається посилити тиск на український уряд", — йдеться у щоденному звіті розвідки Міноборони.

Попри перефокусування сил і матеріально-технічного забезпечення для підтримки операцій на Донбасі, російські сили, ймовірно, продовжуватимуть стикатися з проблемами морального духу та дефіцитом постачання та персоналу, зазначили у британській розвідці.

У Києві на період воєнного стану заборонили відвідування лісів

Про це повідомляє КМДА.

Заборона запроваджена, зокрема, для запобігання загрозі виникнення в лісах пожеж і мінімізації їхніх наслідків. Також в КМДА нагадали про жорстку заборону в країні палити сухостій, за порушення якої передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

Афіни звернуться до Міжнародного суду в Гаазі через військові злочини в Маріуполі

Про це заявив міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас перед початком зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Брюсселі.

"Греція звернеться до Міжнародного суду з проханням розслідувати військові злочини, які сталися в Маріуполі. Греція має особливий інтерес до Маріуполя, оскільки там проживає понад 100 тисяч людей. Крім того, я буду просити своїх колег в Альянсі зробити все, що вони можуть, щоб [не тільки] допомогти Україні, а й захистити Одесу, щоб Одесу не спіткала така ж доля, як Маріуполь", — наголосив Дендіас.

Греція відновлює робот консульства в Одесі, щоб допомогти етнічним грекам евакуюватися з районів на південному сході, які зараз є центром військового наступу Росії.

"Відкриття консульства [Греції] допоможе розподілити гуманітарну допомогу та створити коридори для виїзду грецької етнічної спільноти з будь-яких районів України, якщо буде потрібно, через Одесу", – сказав голова МЗС країни.

З 9 напрямків, по яких наступав противник, залишилось 2,5 — Арестович

"З 9 оперативних напрямків, по яких противник наступав спочатку війни, залишилось 2,5: зона ООС, Луганська область, Маріуполь, Херсонщина", — про це на брифінгу повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

Він додав, що різке збільшення кількості знижених безпілотних літальних апаратів показує, що противник побоюється застосовувати армійську авіацію.

"Військові РФ зосередили основну кількість авіації переважно у зоні ООС. Тому що нарешті над територією України його збивають наші повітряні сили. Як ми бачили, 95 бригада збила російський гелікоптер пострілом з протитанкового ракетного комплексу. Це є видатним військовим досягненням", — наголосив Арестович.

За його словами, тримається Маріуполь. Також запеклі бої йдуть на південному Заході Луганської області: Рубіжне, Попасна, Сєвєродонецьк: "Ці райони де ходять наші війська у контратаки, тримають оборону, зупиняють ворога. А також, зона ООС, де противник розвиває наступ від Ізюма на південь, у загальному напрямку на Краматорськ та Слов'янськ. Намагається атакувати по лінії Вугледарськ-Мар'їнка. Це спроба оточити наші війська. Але я думаю, що ця спроба виявиться марною".

Metallica пожертвувала $500 тис. на допомогу українським переселенцям

Благодійний фонд американського бенду Metallica "All Within My Hands Foundation" пожертвував $500 000 на допомогу вимушено переміщеним українцям. Про це повідомляє видання NME.

"Робота, яку шеф-кухар Хосе Андрес і віддані своїй справі кухарі "World Central Kitchen" виконують на передовій за умов гуманітарної кризи, просто неймовірна", – сказав барабанщик Ларс Ульріх про пожертву.

"World Central Kitchen" була заснована шеф-кухарем Хосе Андресом для забезпечення "харчування у відповідь на гуманітарні, кліматичні та суспільні кризи". Команда Світової центральної кухні допомагає мільйонам українців у шести країнах.

Гурт також заявив, що бажає зібрати ще більше коштів для цієї справи, маючи на меті 1 мільйон доларів протягом наступних двох місяців. Щоб допомогти досягти мети, Metallica продає футболку, розроблену художником Ендрю Крімансом. Усі вторговані кошти підуть на кампанію World Central Kitchen #ChefsForUkraine.

Ситуація в Рубіжному і Попасній погіршується — голова Луганської ОВА

"Ситуація в Рубіжному і Попасній погіршується, обстріли збільшуються. Сьогодні вдалося вивезти 15 людей. Зараз продовжується евакуація з Сєвєродонецька, Лисичанська. Наші патрульні вже 2-й захід роблять на автобусах. Я спілкувався з представниками "Укрзалізниці", вони поки що тримають ешелони. Побачимо, скільки буде людей. Сподіваюся, що ми будемо тримати ешелони і будемо вивозити людей до останнього дня, поки росіяни вже не підуть на прорив", — повідомив в ефірі єдиного національного телемарафону голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він також розповів, хто воює проти України на Донбасі.

"Перша хвиля — гарматне м’ясо. Використовують щойно мобілізованих людей, простих робочих, кого схопили нещодавно і кинули в бій. 2-а хвиля — кадирівці та ЛДНРівці, і 3-я хвиля — росіяни. Всі ЛДНРівці знають, куди вони стріляють. Вони знають місцевість, знають міста. У них тут проживають рідні, знайомі, друзі. І все одно вони гатять по мирних людях", — наголосив Гайдай.

Україна назвала недружнім актом готовність Угорщини розраховуватися з РФ в рублях

Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Небажання керівництва Угорщини визнати відповідальність РФ за звірства російської армії в Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших населених пунктах означає свідомо зміцнювати почуття безкарності Росії та заохочувати її до нових звірств проти українців. До цієї ж категорії відносяться заяви угорського керівництва про готовність сплачувати за російський газ в рублях", — наголосив Ніколенко.

Дипломат додав, що Росія намагається перевести розрахунки за поставки газу в Європу в національну валюту, аби врятувати власну економіку на тлі міжнародних санкцій.

"У цьому контексті розглядаємо заяву про готовність оплачувати російський газ в рублях як недружню позицію щодо нашої держави. Такі заяви також суперечать консолідованій позиції Європейського Союзу, який принципово відмовився задовольняти російську забаґанку", — зауважив Ніколенко.

Київська область — повітряна тривога!

Хмельницька, Львівська, Тернопільська, Волинська області — повітряна тривога!

Міністри оборони Болгарії, Грузії, Польщі, Румунії, України та Туреччини закликали РФ до припинення вогню

Міністри оборони Болгарії, Грузії, Польщі, Румунії України та Туреччини у режимі відеоконференції обговорили питання безпеки у Чорному морі, розмінування акваторії та закликали Росію до негайного припинення вогню.

Як повідомили у Міноборони Туреччини, розмову ініціювала Анкара.

"Окрім мін, було наголошено на важливості співпраці в Чорному морі для миру, спокою та стабільності", – сказав міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Турецькі військові водолази наразі підірвали три міни в Чорному морі. Ще одну міну у водах чорного моря знешкодила Румунія.

Загальні втрати РФ сягнули майже 19 тисяч особового складу

Як йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника станом на 7 квітня орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 18900 осіб,
  • танків ‒ 698 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1891 од,
  • артилерійських систем – 332 од,
  • РСЗВ — 108 од,
  • засоби ППО — 55 од,
  • літаків – 150 од,
  • гелікоптерів – 135 од,
  • автомобільної техніки — 1358 од,
  • кораблі /катери — 7 од,
  • цистерн з ПММ — 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 111,
  • спеціальна техніка — 25.
  • пускові установки ОТРК/ТРК — 4.

ГУР опублікувало список військових 748 батальйону Росгвардії, які чинили злочини на Київщині

Головне управління розвідки Міністерства оборони опублікувало список військовослужбовців 748 окремого батальйону оперативного призначення Росгвардії (в/ч 6912) з Хабаровська, що скоювали воєнні злочини в Київській області.

Україні потрібні ракети, літаки, бронетехніка — Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на порядку денному його переговорів із союзниками щодо НАТО постачання зброї та посилення санкцій проти РФ.

"Нам потрібні літаки, ракети, бронетехніка. Україну треба забезпечити всім необхідним озброєнням, щоб нам НАТО в цілому, не довелося воювати в цій війні, тому що за нас це зроблять українці. Ви даєте нам зброю, ми жертвуємо нашими життями", — наголосив Кулеба.

Він також висловив сподівання, що санкції проти РФ будуть застосовані в повному обсязі: "Тиждень тому санкційні пропозиції були, м’яко кажучи, значно слабшими. Ми були дуже незадоволені цим. Ми працювали з партнерами з G7 та Європейського Союзу, щоб забезпечити посилення санкційного тиску. Нам це вдалося, але я не можу сказати, що нам це вдалося на 100%. Ми й надалі наполягатимемо на повному нафтогазовому ембарго для Росії, на відключенні від SWIFT усіх російських банків, на тому, щоб усі порти були закриті для російських суден і російських товарів".

У Києві приватні перевізники відновили роботу на 11 маршрутах

Як повідомляє КМДА, відновили роботу маршрути №183, 401, 407, 433, 499, 509, 511, 526, 530, 550 та 598.

За необхідності кількість рухомого складу буде збільшуватися як на таких маршрутах, так і на загальноміських маршрутах великої протяжності.

Над Запоріжжям у ніч на 7 квітня знищили три ракети

Про це повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

“Учорашній вечір та сьогоднішній ранок були неспокійними. Часто та довго лунали сирени. У різних районах міста люди чули вибухи. Річ у тому, що цієї ночі гарно попрацювали ППО Сил оборони Запорізького краю. За попередньою інформацією вони знищили три крилаті ракети над містом”, — написав він.

Чернігівська, Сумська, Житомирська області — повітряна тривога!

Вже понад 1000 людей зголосилися добровольцями розбирати завали — Денисенко

"На сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій є анкети для добровольців, які готові допомогти розбирати завали. Записалося вже більше ніж 1000 людей. Усі, хто має можливість, час і здоров’я допомогти в розборі завалів, прошу приєднуватись. Роботи багато", — заявив в ефірі єдиного національного телемарафону речник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

Війська РФ насильно вивезли маріупольців на територію РФ і "ДНР"

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

"Персонал та пацієнти міської лікарні №4 ім. Мацука були примусово вивезені з Маріуполя на тимчасово окуповану територію України. Відомо, що до медичного закладу прийшли озброєні люди, які в ультимативній формі повідомили, що лікарі та пацієнти повинні виходити та сідати до транспорту окупантів. Виснажені та налякані люди були вимушені виконати накази російських терористів. Що буде далі з людьми – невідомо", — йдеться у повідомленні.

Як минула ніч в областях України. Ранкове зведення від Офісу президента

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях: на Волині, у Закарпатті, на Дніпропетровщині, Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Хмельницькій областях, у Київській Кіровоградській, Одеській, Миколаївській, Вінницькій, Запорізькій, Тернопільській областях, на Житомирщині, Сумщині, Черкащині, Чернігівщині, та Полтавщині. Про це повідомляє Офіс президента з посиланням на дані обласних військових адміністрацій.

Харків: вночі житлові райони міста знову обстрілювали окупанти. По області: вночі — ракетні удари по Лозовій, постраждалих немає. У Лозовій та у Барвінковому триває евакуація населення.

Луганщина: війська РФ не змогли увійти в Новотошківське, добу обстрілюють з усіх видів зброї Гірську громаду. Внаслідок обстрілів виникло загоряння даху Сєвєродонецької лікарні та житлових будинків у Лисичанську, є руйнування будинків в Лисичанську, а також господарчих споруд в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Новодружеську та Тошківці. Щонайменше 10 будинків зайнялося полум’ям, ще у багатьох багатоповерхівках вибиті вікна, пошкоджено дах.

Донеччина: Мар'їнка, Новомихайлівка — атаки із застосуванням артилерії та авіації ворога. Авдіївка, Очеретинська, Торецька територіальні громади — обстріли. Обсяги руйнувань та кількість людей, що постраждали внаслідок атак росіян, встановлюються. Маріуполь — ситуація без змін.

На Херсонщині — багато обстрілів, противник використовував "Гради". Є повідомлення про зруйновані будинки, школи, поранених та загиблих, інформація уточнюється. Люди самотужки намагаються виїжджати з окупованих сіл. Область потребує гуманітарної допомоги та евакуації людей, зокрема, Бериславський район та села на кордоні з Миколаївщиною.

Кулеба зустрівся зі Столтенбергом у Брюсселі

"Сьогодні я прийшов сюди, щоб обговорити три найважливіші речі: зброю, зброю і зброю. Невідкладні потреби України, стабільність поставок і довгострокові рішення, які допоможуть Україні перемогти", — написав міністр закордонних справ України у Twitter.

Австралія вводить санкції проти 67 громадян Росії

Про це заявила міністерка закордонних справ Австралії Маріс Пейн на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО.

"Сьогодні я оголошую про 67 додаткових санкцій проти російських еліт і олігархів, тих, хто наближений до Путіна, які сприяють і підтримують його обурливі дії", — повідомила Пейн.

Австралія не є членом НАТО, але, як і Японія, присутня на засіданні у Брюсселі, як гість.

На 7 квітня погоджено 10 гуманітарних коридорів

Про це повідомляє віцепрем'єрка Ірина Верещук.

️Маріуполь – Запоріжжя (на власному транспорті).

На власному транспорті та автобусами: ️Бердянськ – Запоріжжя, ️Токмак – Запоріжжя, ️Мелітополь – Запоріжжя.

На власному транспорті: Енергодар – Запоріжжя.

Луганська область: ️Сєвєродонецьк – Бахмут, місце зборів: проспект Хіміків, 28.

️Лисичанськ – Бахмут, місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.

Попасна – Бахмут, місце зборів: вул. Первомайська, 42.

️село Гірське – Бахмут, місце зборів: вул. Гагаріна, 13.

️Рубіжне – Бахмут.

З початку вторгнення РФ в Україні загинули 1563 цивільні особи — ООН

Про це йдеться у звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини. Від початку війни зафіксовано 1563 випадки загибелі та 2213 поранень цивільного населення України, загалом 3776 жертв.

Серед убитих — 379 чоловіків, 237 жінок, 24 дівчинки та 43 хлопчика, а також 63 дитини та 817 дорослих, стать яких поки що невідома. Поранені 254 чоловіка, 196 жінок, 44 дівчинки та 40 хлопчиків, а також 104 дитини та 1575 дорослих, стать яких поки що невідома.

Більшість смертей та поранень зумовлена застосуванням боєприпасів та вибухових речовин з великою площею враження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та повітряні удари.

Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ загинуло 167 дітей

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, більше ніж 464 дітей постраждали в Україні через збройну агресію Російської Федерації. Станом на ранок 7 квітня офіційне число дітей-жертв не змінилося — 167. Зросла кількість поранених — понад 297.

Найбільше постраждало дітей у Київській області — 86, Донецькій — 81, Харківській — 73, Чернігівській — 50, Миколаївський — 39, Луганській — 32, Запорізькій — 22, Херсонській — 29, столиці — 16, Сумській — 16, Житомирській — 15.

Україна подала до Міжнародного суду ООН скаргу проти Росії по двох конвенціях

Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомила голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

"Україна подала скаргу проти Росії по двох конвенціях — про расову дискримінацію і фінансування тероризму. Тому виходячи з того, яка буде відповідальність, залежать компенсаторні механізми", — розповіла Матвійчук.

Вона нагадала, що Міжнародний кримінальний суд розпочав основне провадження, вже працює група офісу прокурора.

"Він буде зосереджувати увагу на так званій великій рибі — на командуванні й top officials (великі посадові особи - ред.). На жаль, він не зможе охопити у весь обсяг міжнародних злочинів, який був вчинений. Буде зосереджувати увагу на конкретних епізодах", — зазначила правозахисниця.

За її словами, щодня з окупованих територій надходять десятки повідомлень про злочини військ РФ: "Ми не можемо зробити їх. Публічними, тому що не можемо гарантувати людям безпеку. Але ми фіксуємо насильницькі зникнення, фізичне насилля, незаконні арешти, погрози і все, що роблять російські окупанти".

До України повертається підрозділ ЗСУ, який вчився керувати дронами-камікадзе у США

Як розповів на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі, мова йде про невелику кількість українських солдатів, які вже перебували в Сполучених Штатах з осені 2021 року і отримували професійну військову підготовку.

"Ми скористалися можливістю, поки хлопці у нас, щоб дати їм пару днів навчання на Switchblade", — сказав головний речник Пентагону Джон Кірбі.

Війна Росії в Україні. День 43. Текстовий онлайн
Дрон Switchblade. БПЛА Switchblade-300, фото: Associated Press

Кірбі зазначив, що українці зазвичай не користуються цією зброєю на війні, але її дуже легко навчитися. За його словами, використання дронів Switchblade, який людина може носити у рюкзаку через їх компактний розмір, не вимагає великої підготовки, навчання може зайняти приблизно два дні.

Тайвань оголосив про нові санкції проти Росії

Список заборонених до експорту в Росію товарів поповнився 57 новими позиціями, повідомляє CNN.

Під заборону експорту в Росію потрапило спеціальне телекомунікаційне обладнання, компоненти інтегральних мікросхем і частотно-регульовані приводи, які можуть використовуватися в обладнанні як цивільного, так і військового призначення.

У Міністерстві економіки Тайваню заявили, що санкції набувають чинності з 7 квітня, додавши, що розширений експортний контроль відповідає міжнародним санкціям, спрямованим на посилення правил експорту і потоку стратегічних високотехнологічних товарів в Росію. Для експорту високоточної продукції всі експортери товарів у РФ тепер повинні подавати заявку на отримання ліцензії в Бюро зовнішньої торгівлі.

ДБР знайшло ще майже 900 російських та білоруських вагонів

"Під час оперативних заходів працівники ДБР виявили у Запорізькій та Дніпропетровській областях 886 порожніх залізничних вагонів. 652 вагони належать російським підприємствам, 234 – білоруським", – повідомили у пресслужбі Бюро.

Після цього відомство звернулося до керівників Дніпропетровської та Запорізької обласних військових адміністрацій з ініціативою примусового вилучення вагонів та спрямування коштів від їх оренди на потреби ЗСУ.

"Завдяки зусиллям ДБР на потреби армії вже передано майно агресора на мільйони доларів, у тому числі вже виявлено близько 3000 залізничних вагонів, що належать Росії та Білорусі", – зазначили у ДБР.

"Заморожені" золотовалютні резерви РФ можуть стати першим траншем на відновлення України

Україна хоче, щоб заблоковані кошти РФ пішли до фонду відбудови країни після війни. Про це радник президента з економічних питань Олег Устенко заявив в ефірі "24 каналу".

Експерт зазначив, що з 650 мільярдів доларів резервів, які були у Росії до початку повномасштабного вторгнення в Україну, близько 325 мільярдів були заморожені в країнах США і Євросоюзу. Устенко розповів, що наша країна веде активні переговори, щоб дані кошти стали першим траншем до фонду відновлення України після перемоги.

"Ці кошти назавжди втрачені Росією", — наголосив він.

Що стосується 300 млрд доларів, що залишилися у РФ, то з них половина — золото. Але на нього теж були введені санкції, тому продати дорогоцінний метал Москва зможе лише всередині своєї країни. На рахунку Центробанку РФ залишається приблизно 150 млрд доларів. Керівництво країни може спробувати їх використовувати, щоб намагатися закрити борги та, ймовірно, закупити критичний імпорт, вважає Устенко.

"Але я не впевнений, що саме це вони будуть робити. Росія намагатиметься зберегти ці кошти. Адже якщо піде зменшення золотовалютних резервів, то це означатиме різке просідання рубля", – додав він.

Франція, Німеччина, Туреччина хочуть надалі підтримувати контакти з Путіним — NYT

Серед країн НАТО немає єдності щодо розриву з Росією. Про це пише The New York Times із посиланням на двох неназваних західних високопосадовців.

За даними журналістів, країни Центральної Європи, такі як Польща та країни Балтії, хочуть повного розриву з Москвою та спробувати поставити Росію на коліна. Вони побоюються, що будь-який результат, який Росія зможе видати за перемогу, загрожуватиме європейській безпеці.

Інші країни вважають, що Росію підпорядкувати нелегко, а результат війни, найімовірніше, буде неприємним – досягти припинення вогню виснажливо. За словами офіційних осіб, такі країни, як Франція, Німеччина та Туреччина хочуть підтримувати контакти з російським диктатором Володимиром Путіним, попри звинувачення армії РФ у скоєнні воєнних злочинів.

Водночас міністри закордонних справ країн НАТО згодні, що війна далека від завершення: війська Росії, попри їхні погані дії та відступ від Києва, повільно, але жорстоко просуваються на сході України. На думку офіційних осіб, кілька тижнів піде на перекидання північного угруповання армії РФ на схід.

"Найближчими тижнями ми очікуємо подальшого наступу Росії на сході та півдні України для спроби захопити весь Донбас і створити сухопутний міст в окупований Крим. Це вирішальний етап війни", – сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Російський гігант "Лукойл" зупиняє заводи через надлишок нафтопродуктів

На тлі зниження поставок за кордон компанія зіткнулася з надлишками мазуту. Про терміни відновлення виробництва наразі не повідомляється, пише російське видання "Комерсант".

"У переробці відбулося різке зниження обсягів відвантаження мазуту і, як наслідок, утворення надлишку даного палива в сховищах", — заявили у компанії.

Заповнення сховищ через низький попит призвело до зупинки нафтопереробних заводів і зниження виробництва палива. Надлишок палива передбачається перенаправити на ТЕЦ і використовувати мазут замість природного газу.

"Лукойл" володіє чотирма НПЗ в Росії і є другим після "Роснефти" найбільшим нафтопереробником у РФ. У 2021 році компанія переробила близько 43 млн тонн нафти.

"Я думаю про Зеленського як про Джорджа Вашингтона", — конгресвумен Мейс

"Україна має велику підтримку як від громадян США, так і від членів конгресу з обох партій. Потрібно ще більше санкцій, щоб задушити економічно Володимира Путіна і зупинити вбивства українців які тривають вже понад місяць. У Путіна мають закінчитися гроші для ведення цієї війни", — заявила в ефірі національного телемарафону конгресвумен від Південної Кароліни (США) Ненсі Мейс.

Вона додала, що коли Сполучені Штати Америки боролися проти колоніальної влади, саме французи надали американцям порох, мушкети, форму для боротьби і перемоги у революційні війни.

"Я думаю про Зеленського як про Джорджа Вашингтона у свій час. США зараз є у тому становищі, коли вони можуть надавати цю збройну підтримку, щоб Україна перемогла у цій війні, у цьому незаконному вторгненні", — зазначила Мейс.

Сенат США уповноважив Байдена використовувати програму ленд-лізу. Що вона означає

Як повідомляє The New York Times, Сенат США одноголосно ухвалив закон, який уповноважує президента Байдена використовувати програму ленд-лізу. Востаннє вона діяла під час Другої світової війни.

Ця система має прискорити доставки військової техніки в Україну.

Ленд Ліз — система, за якою Сполучені Штати Америки, частково на безоплатній основі, передавали своїм союзникам у Другій світовій війні боєприпаси, техніку, продовольство і стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти.

Росіяни безуспішно штурмували позиції ЗСУ на Донбасі – Генштаб

Російські війська не змогли прорвати оборону ЗСУ в районі населеного пункту Новотошківське, що на Луганщині. Про це ідеться у ранковому зведенні Генштабу.

"Окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону підрозділів наших військ в районі населеного пункту Новотошківське", – ідеться у зведенні.

Там додали, що основні зусилля війська РФ зосереджують на підготовці до наступальної операції на сході України, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Епоха взаємодії НАТО з Росією добігла кінця: час переосмислити підтримку країн на рубежі альянсу – Трасс

Епоха взаємодії НАТО з Росією добігла кінця. Таку заяву під час вечері з головами МЗС країн НАТО у Брюсселі зробила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, передає CNN.

"Основний акт Росія–НАТО мертвий, і настав час відмовитися від застарілого підходу до поводження з Росією", – заявила Трасс.

Акт, підписаний у 1997 році, свідчить, що НАТО та Росія не вважають один одного супротивниками.

Глава британського МЗС наголосила, що НАТО не може допустити "вакууму безпеки" на східних кордонах альянсу і має переосмислити підтримку країн, які "потрапили в павутину російського впливу", таких як Грузія, Молдова, Швеція та Фінляндія.

Міністерка закордонних справ також закликала своїх партнерів посилити санкції та озброїти Україну "швидко та рішуче… щоб гарантувати поразку Путіна".

Харківська, Запорізька, Дніпропетровська області — повітряна тривога.

РФ перекинула частина своєї авіації з Білорусі на аеродром Брянської області – ЗМІ

Частина російських гелікоптерів, винищувачів та бомбардувальників, що базувалися на території Республіки Білорусь, змінила дислокацію на аеродром Сеща у Брянській області Росії. Це помітили журналісти "Схем" зі супутникових знімків 6 квітня.

На аеродромі можна помітити, зокрема, 19 винищувачів, щонайменше 20 військових гелікоптерів. А також військово-транспортні літаки АН-124 та ІЛ-76, які там постійно базуються.

Бельгія заблокувала фінансові операції РФ на майже 200 мільярдів євро

Уряд Бельгії заблокував фінансові операції Росії на загальну суму у 196,4 мільярда євро, повідомляє RTBF. Окрім того, країна заморозила активи РФ на суму 2,7 мільярда євро.

"Це активи 877 осіб та 62 організацій, які перебувають у європейському списку санкцій та підлягають заморожуванню", — йдеться у повідомленні.

Південна Корея надала Україні 54 тонни допомоги

Від початку збройної агресії Росії уряд Кореї надав Україні гуманітарну допомогу загальним обсягом у 54 тонни, повідомив в ефірі Суспільного під час телемарафону 7 квітня надзвичайний і повноважний посол України в Південній Кореї Дмитро Пономаренко.

"За цей місяць, трошки більше, який пройшов в Україні, Корея зсунулася в цьому дуже суттєво. Міністерство оборони Кореї надало нам нелетальну допомогу. Ми нарахували 54 тонни і очікуємо більше", — зазначив він.

На Дніпропетровщині повітряна тривога.

За добу повітряні сили знищили три цілі

Протягом доби 6 квітня Повітряні сили України знищили три цілі, повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

"6-го квітня зенітні ракетні війська знищили три повітряні цілі: крилату ракету, БпЛА та один літак. Попередньо це винищувач-бомбардувальник Су-34. Його було збито під час авіанальоту противника на східному напрямку", — йдеться у повідомленні.

В Естонії затримали співробітників російського видання Sputnik

Поліція безпеки Естонії затримала керівників російського інформаційного агентства Sputnik Олену та Маті-Дмитра за підозрою в порушенні міжнародних санкцій, повідомляє Delfi.

"Відповідно до матеріалів кримінальної справи, порушеної минулого року, є підстави підозрювати, що Олена та Маті-Дмитро через портал Sputnik Media надали підсанкційній особі кошти на суму понад 350 000 євро. Передбачалося, що гроші надійшли із Російської Федерації. Крім того, вони продовжували керувати порталом після санкцій Європейського Союзу, запроваджених 1 березня цього року", — йдеться у повідомленні.

Італія підтримала запровадження ембарго на російські енергоносії

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі підтримав запровадження ембарго щодо імпорту російських нафти та газу, повідомляє пресслужба уряду країни.

"Якщо ЄС запропонує ембарго, ми будемо раді його поважати. Те, чого ми хочемо — ефективніший інструмент для досягнення миру", — зазначив урядовець.

Велика Британія надасть Україні бронетехніку

Уряд Великої Британії планує надати Україні броньовані машини, як можуть використовуватись для наступальних операцій, повідомляє The Times.

Зокрема, йдеться про захищені патрульні машини, такі як "Мастиф", або транспортного засобу типу "Шакал".

Україна отримала 5 тисяч станцій StarLink

Україна отримала 5 тисяч станцій супутникового інтернету StarLink, повідомляє Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

"Супутникові термінали Starlink забезпечать безлімітну і безперешкодну передачу даних з будь-якої точки України. Термінали дозволять чиновникам і критично важливим постачальникам послуг для громадян підтримувати зв’язок всередині України та із зовнішнім світом навіть за умови жорсткої агресії Путіна перерве інфраструктуру оптоволоконного або стільникового зв'язку України", — йдеться у повідомленні.

Дуда назвав дії Росії в Україні геноцидом

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що дії Росії, спрямовані проти мирного населення України, є геноцидом.

"З цим важко не погодитись", — сказав Дуда у відповідь на питання журналіста, чи поділяє той оцінку щодо вчинків російських військових у Бучі, яку раніше висловив президент Володимир Зеленський.

"Мета цього вторгнення – знищити українську націю", — зазначив він в інтерв’ю CNN.

ФБР ліквідувало комп'ютерну інфраструктуру російських хакерів

Співробітники Федерального бюро розслідувань США отримали доступ до більшості маршрутизаторів і брандмауерів, які використовували російські хакери, повідомляє Reuters. Як зазначає видання, раніше росіяни використовували цю інфраструктуру для викрадення персональних даних.

При цьому операція ФБР мала превентивний характер та була покликана запобігти спробам хакерів використовувати зламані пристрої у власних цілях.

В Енергодарі росіяни створюють фейкові органи влади — Енергоатом

Російські військові почали створювати фейкові органи влади у місті Енергодар Запорізької області, повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом".

Як зазначили в компанії, для цього були проведені збори так званої "громадської ради самоорганізації Енергодара", які обрали головою "адміністрації міста" депутата міськради та колаборанта Андрія Шевчика.

"Далі Шевчик власним "наказом" одноосібно "звільнив" законно обраного чинного мера міста Дмитра Орлова, а заразом і всіх керівників та членів виконавчих органів міської влади", — пояснили в Енергоатомі.

Жодної юридичної сили та правового сенсу такі "рішення" не мають, наголосили в компанії.

Україна досягне перемоги над Росією за будь-якого сценарію — Блінкен

Україна досягне перемоги над Росією незалежно від того, за яким сценарієм завершиться війна з агресором, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю телеканалу NBC у відповідь на питання "чи зможе Україна перемогти?".

"Так. Адже що таке успіх і перемога? Це означає зберегти суверенітет та незалежність своєї країни. І немає сценарію, за яким згодом цього не сталося б", — зауважив Блінкен.

За добу у Маріуполі "Азов" підбив два танки та знищив склад боєприпасів

Протягом доби 6 квітня бійці полку "Азов" пошкодили 2 танки та знищили склад боєприпасів ворога та багато ворожої піхоти, повідомив заступник командира полку Святослав Паламар з позивним "Калина".

"Окупаційні війська продовжують скоювати військові злочини, зокрема використовуючи фосфорні бомби, скидаючи їх на місто", — додав він.

Київ, Київська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська області — повітряна тривога.

Технологічні компанії продовжують йти з Росії — Мінцифра

До переліку технологічних компаній, які повністю припиняють або обмежують свою роботу на території Росії, додались Intel, Avid Technology, Bumble Inc та Havas Group, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Окрім того, поліція Німеччини закрила сервери російськомовного даркнет-маркету Hydra, на якому велася активна торгівля наркотиками, додав міністр.

Війська РФ тепер коригують свої плани в залежності ситуації на фронті — Міноборони

Російські війська зосередили свої зусилля на проведенні операцій у східних частинах України, намагаючись при цьому перегрупувати сили та корегувати свої дії відповідно до ситуації на фронті, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Вони посилюють розвідку, вони шукають наші слабкі місця, нашої оборони і намагаються змінити свої плани так, щоб вони нарешті були успішними, тому що насправді їм там нема чим звітувати зараз. І тут важливо розуміти що якщо на початку другого етапу ескалації 24 лютого, вони чітко розуміли куди вони йдуть і яка в них мета, то зараз вони свої дії корегують доволі часто і доволі динамічно залежно від того що відбувається на полях боїв і яким чином ми чинимо супротив", — зауважила вона в ефірі телеканалу "Рада".

Якщо Захід не запровадить жорсткі санкції, Росія піде далі — Зеленський

У разі, якщо країни світу не запровадять проти Росії по-справжньому жорсткі санкції, то російський режим сприйме це за слабкість та розглядатиме як дозвіл наступати далі на Україну, заявив президент Володимир Зеленський під час відеозвернення 6 квітня.

"Якщо не буде справді болісного пакета санкцій проти Росії і якщо не буде реально необхідного нам постачання зброї, щодо якої ми зверталися багато разів, то це буде розглядатися Росією як дозвіл. Як дозвіл іти далі. Як дозвіл наступати. Як дозвіл розпочати нову криваву хвилю на Донбасі", — зазначив він.

Президент зауважив, що останній пакет санкцій проти Російської Федерації, який передбачає персональні санкції, а також інші обмеження, "має ефектний вигляд", але цього недостатньо.

МЗС вимагатиме максимального покарання для причетних до воєнних злочинів Росії

Україна вимагатиме у міжнародних судах максимально жорсткого покарання для російських військовослужбовців, причетних до воєнних злочинів, аж до довічного ув’язнення, розповіла директорка Департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова.

"Якщо говорити про кримінальну відповідальність, то ми будемо робити все, щоб довести, що ці злочини були скоєні, й за такі важкі злочини має бути найвища міра покарання, а це – довічне ув'язнення", — зазначила посадовиця в ефірі Суспільного.

Механізмів компенсацій за зруйноване житло буде кілька — Мін'юст

Держава розробляє декілька механізмів компенсації за зруйноване під час війни житло. Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що ідеться про виплати з державного бюджету певної фіксованої суми, добровільну, добровільно-примусову або примусову виплату з боку РФ, або через порядок шляхом звернення до ЄС.

"Буде окрема комунікація з громадянами. Куди, як і кому звертатись", — додав Малюська.

Бойові дії ведуться на 600 тисячах гектарів лісів України

Бойовими діями сьогодні охоплено близько 600 тисяч гектарів лісових земель. Про це повідомляє Держлісагентство. Зазначається, що на лінії фронту перебувають 6 обласних управлінь лісового та мисливського господарства, 17 державних лісгоспів, 136 лісництв.

На Сумщині практично всі лісгоспи знаходилися або в зоні активних бойових дій, або на окупованих територіях.

"Найбільших втрат зазнав Тростянецький лісгосп, пошкоджені всі структурні підрозділи. Збитки обраховуються десятками мільйонів гривень. Повністю знищена контора центральної садиби лісгоспу та адміністративне приміщення АТП. Знищено все майно. Повністю вигорів цех переробки деревини та склад готової продукції", — повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець.

Досі залишається складною ситуація з логістикою через підірвані мости на річках Сейм та Ворксла. За словами очільника відомства, зараз напрацьовуються нові формати роботи лісової галузі задля виконання першочергових завдань з охорони, захисту та відновлення лісів.

На початок