Президент підписав указ про скасування ЗНО. Як відбуватиметься вступ

Президент підписав указ про скасування ЗНО. Як відбуватиметься вступ

Президент підписав указ про скасування ЗНО. Як відбуватиметься вступ
. УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав проєкт закону №7132 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері освіти", який передбачає скасування державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання для вступу у виші. Водночас у комітеті Ради заявили, що ЗНО не буде скасоване, а відбудеться за спецпроцедурою.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Верховної ради.

Серед іншого законопроєкт пропонує скасувати ДПА, ЗНО та деякі види вступних іспитів. Як зазначається у пояснювальній записці до документа, він покликаний зберегти освітню сферу на тлі війни в Україні.

"Метою і завданням проєкту закону є скасування складання державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування у 2022 році. Реалізація проєкту закону необхідна для збереження студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний для нашої країни та суспільства час", — йдеться у тексті записки.

Що сказали у комітеті

Голова комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак заявив, що ЗНО не буде повністю скасоване, а відбудеться за спецпроцедурою. Він зазначив, що в умовах воєнного стану неможливо фізично провести ЗНО відповідно до норм чинного закону України "Про вищу освіту"

"Ми просто дали право уряду визначати спеціальну процедуру вступу в цьому році. Нагадаю, чинна стаття 45 Закону України про вищу освіту чітко прописує, що таке ЗНО, як складається, як формується рейтинговий бал і як він застосовується. Річ у тім, що в нинішніх умовах ми ані технічно, ані з точки зору безпекових умов, не можемо фізично провести ЗНО відповідно до цих норм. Тому право визначати спеціальну процедуру ми вирішили передати уряду. Бо він оперативніше може ухвалювати рішення і змінювати ситуацію в порівнянні з Верховною Радою", – пояснив Сергій Бабак.

За його словами, ЗНО залишається, але проводитиметься в іншому вигляді: замість декількох предметів відбудеться один національний мультидисциплінарний тест, який включатиме 3 дисципліни.

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • Міносвіти переводить університети на роботу в безпечні регіони України та організовує навчання у дистанційній чи змішаній формі, щоб зберегти освітній процес попри війну.
  • 24 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7132, що передбачає скасування у 2022 році ЗНО, державної підсумкової атестації та єдиного фахового вступного випробування.
  • 20 березня голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Володимир Воронов повідомив, що українські переселенці зможуть влаштувати дітей у дитячий садочок у тій громаді, до якої вони переїхали через війну.
  • З 14 березня у 13 областях України відновили навчальний процес після вимушених канікул. Ще у 8 областях навчання відновлено частково, у 4 — навчання через безпекову ситуацію поки призупинено.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 37. Онлайн

"Думали, поїдемо в Росію на навчання". Що розповіли полонені студенти з "ДНР"

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок