У Стамбулі стартував новий раунд перемовин між Україною та Росією

У Стамбулі стартував новий раунд перемовин між Україною та Росією

Оновлено
У Стамбулі стартував новий раунд перемовин між Україною та Росією
. Anadolu Agency

Українська та російська делегації ввечері 28 березня прибули до Стамбула для проведення чергового раунду перемовин щодо припинення війни. Перед зустріччю президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав сторони до перемир'я.

Як повідомляють турецька державна агенція "Анадолу" та агенція Xinhua, обидві делегації поселили в районі Бешикташ. Українські представники розмістилися в готелі Shangri-La Bosphorus, а російські — в готелі Ciragan Palace Kempinski.

Делегації України та РФ прибули на перемовини до Стамбула
aa.com.tr

Перемовини розпочалися у робочому офісі президента Долмабахче в Бешикташі. За даними ЗМІ, обговорення триватимуть два дні за зачиненими дверима.

Україну на перемовинах представляють міністр оборони Олексій Рєзніков, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк та голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія. Російську сторону представить, зокрема, радник Путіна Володимир Мединський.

У Стамбулі стартує черговий перемовин між Україною та Росією
Офіс президента

У Стамбулі стартує черговий перемовин між Україною та Росією
Офіс президента

У Стамбулі стартує новий раунд перемовин між Україною та Росією
Офіс президента

Відкрив зустріч делегацій президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який закликав сторони до перемир'я.

У Стамбулі стартує черговий перемовин між Україною та Росією
Офіс президента

"Продовження конфлікту нікому не принесе користі. Кожен загиблий, зруйнована будівля відриває частину від нашого майбутнього. Зупинення цього в силах обох сторін. Відновлення миру буде корисним для обох сторін і для всіх... Ми чекаємо від вас щасливої звістки. Ви під лідерством ваших керівників країн відновлюєте основи мирного процесу", — заявив Ердоган, звертаючись до учасників перемовин.

У Стамбулі стартує черговий перемовин між Україною та Росією
Офіс президента

Арахамія згодом повідомив, що "делегації паралельно працюють по всьому спектру спірних питань".

У Стамбулі стартує новий раунд перемовин між Україною та Росією
Учасники перемовин Давид Арахамія від України та Володимир Мединський від РФ. Давид Арахамія / Telegram

Напередодні, 28 березня, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що програма мінімум на перемовинах у Туреччині — вирішення гуманітарних проблем, а програма максимум — припинення вогню.

"Президент України дав дуже чіткі вказівки нашій делегації. Ми не торгуємо людьми, землями та суверенітетом. Наша позиція залізобетонна. Вона підкріплена міжнародним правом, Збройними Силами України, міжнародними санкціями, які були застосовані проти Росії, зброєю, яка була передана та передається Україні для оборони від агресора", — заявив міністр.

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • Речниця “Слуги Народу" Юлія Палійчук повідомила, що українсько-російські перемовини у Туреччині можуть розпочатися о 10-тій ранку 29 березня.
  • Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що під час перемовин із Російською Федерацією Україна стоятиме на позиціях непохитності територіальної цілісності держави.
  • 25 березня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Україна та Росія близькі до консенсусу щодо чотирьох із шести пунктів переговорного процесу. Натомість міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спростував цю заяву.
  • 12 березня президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що якби західні країни належним чином відреагували на російську анексію Криму у 2014 році, то нападу РФ на Україну можна було б запобігти.
  • 10 березня у Туреччині відбувся тристоронній саміт за участі голови МЗС України Дмитра Кулеби, міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова та очільника МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Головною темою заходу стало припинення російської агресії проти України. За результатами зустрічі сторони не змогли домовитись щодо основних питань.

Читайте також

"Це не просто війна. Усе набагато гірше" — Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

Вторгнення Росії в Україну. День 34. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок