Вторгнення Росії в Україну, день тридцять другий. Онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день тридцять другий. Онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день тридцять другий. Онлайн
. Пожежники гасять пожежу на промисловому об’єкті після атаки російських військових, Львів, 26 березня, фото: Joe Raedle / Getty Images

27 березня йде 32 доба спротиву українського народу військовій агресії РФ. Агресор обстрілює ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали. За даними Генштабу, російська армія продовжує зазнавати значних втрат. Росія проводить часткову приховану мобілізацію та знімає техніку з довготривалого зберігання. Але часто ця техніка виявляється у вкрай незадовільному технічному стані та розукомплектована.

Натомість ЗСУ продовжують боронити свої позиції та місцями переходять у контрнаступ. Так, було звільнено місто Тростянець Сумської області та село Малинівка Гуляйпільського району Запорізької області, крім того, українські військові відігнали від Києва окупантів на понад 70 кілометрів, а в окремих районах – на 35 кілометрів.

Разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн щодо подій в Київській області — тут. Також підписуйтесь на YouTube Суспільне Новини.

Усі головні новини 27 березня

Ми завершуємо онлайн тридцять другого дня війни. Хроніку 28 березня читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день тридцять другий. Онлайн
Росіяни продовжують обстрілювати Харків та область, водночас вимушені відступати на деяких напрямках. Пошкоджена після нападу Росії церква у Харкові, 27 березня 2022 року. Фото: Felipe Dana / АР
Читайте також: Харків як черепаха. 32 день війни

Повітряні Сили знищили 4 літаки, вертоліт і 2 БпЛА росіян

За добу 27 березня Повітряні Сили знищили 4 літаки, вертоліт і 2 БпЛА росіян, повідомляє Міноборони.

"27 березня зранку на Харківщині було збито один літак, імовірно винищувач-бомбардувальник Су-34, а на Київщині – вертоліт та БпЛА рашистів", — ідеться у повідомленні.

Загострення обстановки почалось ближче до 22 години – по всій країні були повітряні тривоги. Масований авіаналіт російські окупанти здійснили з півночі Київської області, де втратили одразу три літаки, додали в МО.

"По ряду об’єктів інфраструктури України окупанти завдали ударів крилатими ракетами, дві – збито протиповітряною обороною. По наземних цілях продовжує працювати авіація Повітряних Сил, яка здійснила кілька авіанальотів на ворожі війська під прикриттям винищувачів", — ідеться в повідомленні.

Як повідомити про злочини РФ — роз'яснює Мінцифри

У Міністерстві цифрової трансформації роз’яснили, як можна подати докази злочинів російської армії проти українців. Зазначається, що всі докази збираються на спеціальному сайті «Доказ», де можна подати кілька типів доказів.

Унаслідок ударів по нафтобазі у Луцьку попередньо жертв немає. Ракету запустили з Білорусі

За попередніми даними жертв внаслідок ракетних ударів по нафтобазі у Луцьку немає. Наразі на місці працюють рятувальники.

"Крилата ракета була випущена зі сторони Республіки Білорусь. Летіла на низькій висоті, тому радарам не вдалося її зафіксувати", – сказав голова ОВА Юрій Погуляйко.

Оперативна інформація від Генштабу станом на 00.00:

За даними Генштабу ЗСУ, окупанти РФ відмовилися від наступальних дій на Суми. У Харкові продовжують завдавати ударів по об’єктам інфраструктури.

"Основною метою окупантів залишається здійснення виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей", — ідеться у повідоменні.

Читайте також: Псевдомер Енергодара, у Попасній російські війська стріляли з мінометів самі по собі. 27 березня. Що відбувалося в областях

Арестович заявив, що ЗСУ 12 раз розбили угрупування російських окупантів в Чорнобаївці

Збройні Сили України вже вдванадцяте розбили угрупування російських окупантів в Чорнобаївці біля Херсона. "Приємний, хоч і закономірний сюрприз — Чорнобаївка — 12, трапилася і продовжує траплятися просто зараз", — зазначив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

Інформацію про обстріли в районі Чорнобаївки підтвердив кореспондент Суспільного.

Підпишіться на Суспільне Херсон в телеграмі.

Повітряна тривога у столиці

У Києві оголошена повітряна тривога.

Зеленський: Попереду новий раунд переговорів

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні зазначив, що переговори України-Росії і нагадав пріоритети української сторони,

"Попереду – новий раунд переговорів, бо ми шукаємо миру. Наші пріоритети відомі. Суверенітет і територіальна цілісність України не підлягають сумніву. Дієві гарантії безпеки для нашої держави – обовʼязкові. Очевидна й наша мета – мир і якнайшвидше відновлення нормального життя в Україні", — наголосив президент.

Також президент подякував людям, які чинять спротив окупантам РФ і назвав "феноменальними дурнями" тих, хто намагається співпрацювати з росіянами.

Зеленський підписав укази про присвоєння звання Героя України 15 військовим, трьом з них — посмертно.

Зеленська закликала Європу та світ не звикати до війни

Дружина Президента Олена Зеленська заявила, що у ХХІ сторіччі в Європі не можна звикати до війни, до того, що діти засинають під звуки снарядів і не знають, чи будуть живі завтра.

З таким закликом вона звернулася до Європи та світу, глядачів і учасників благодійного міжнародного марафону-концерту Save Ukraine.

"На війні кожен день – як життя. Наші діти звикли засинати під звуки вибухів. Але я прошу вас: не звикайте до війни! Бо не можна у ХХІ сторіччі у Європі звикати до того, що діти засинають під звуки снарядів і не знають, чи будуть живі завтра. Не можна звикати до братських могил, на які перетворюються мирні міста. Війна в Україні – це війна на порозі вашого дому. Залишайтеся відкритими, залишайтеся чуйними. Залишайтеся на боці миру й людяності. Тоді перемога України буде й вашою перемогою!" – сказала перша леді України.

Зеленська зауважила, що цей благодійний концерт, який об’єднав світових та українських зірок, ретранслювали понад 20 країн. Україна й справді зараз згуртувала навколо себе весь світ.

Окремий ролик подяки дружина президента адресувала на цьому концерті першим леді з усього світу. "Вони миттєво долучилися до інформаційного фронту – щодня розповідають правду про війну в Україні, а у своїх державах гостинно приймають українських жінок і дітей. Це подяка всім нашим друзям, які сприйняли наш біль як власний", – наголосила Зеленська.

Знову тотальний ракетний удар по Україні — Подоляк

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що увечері 27 березня Росія знову завдає ракетні обстріли по Україні.

"Луцьк, Харків, Житомир, Рівне. З кожним днем ​​все більше і більше ракет. Маріуполь під "килимовим" бомбардуванням. Росія більше не має мови, гуманізму, цивілізації. Тільки ракети, бомби та спроби стерти Україну з лиця землі. Чи це справді подобається Європі?", — написав Подоляк у твіттері.

Залужний: Росія поширює постановочні відео про полонених

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що з метою дискредитації сил оборони України Росія знімає та поширює постановочні відео з нелюдським ставленням нібито "українських військових" до "російських полонених".

"Наголошую, військовослужбовці Збройних Сил України та інших законних військових формувань неухильно дотримуються норм міжнародного гуманітарного права. Закликаю враховувати реалії інформаційно-психологічної війни і довіряти лише офіційним джерелам", — зазначив Залужний.

У Києві оголошена повітряна тривога

Журналісти Суспільного повідомляють про звуки вибухів. Залишайтесь в укритті.

Вибухи в Луцьку: Війська РФ завдали ракетні удари по нафтобазі

Війська РФ завдали ракетні удари по нафтобазі на Волині, повідомив голова ОВА.

Підпишіться на Суспільне Волинь у телеграмі.

Верещук повідомила про гумкоридори 27 березня

Глава МінТОТ Ірина Верещук повідомила про роботу гуманітарних коридорів для евакуації населення. За її словами, сьогодні cпрацювали обидва гуманітарні коридори. Всього евакуйовано 1100 людей.

У Луцьку вибух

В одному з районів Луцька пролунав вибух. У міській раді радять лишатися в укриттях та не публікувати у соцмережі фото та відео.

Вокаліст гурту "Друга ріка" повідомив, що окупанти РФ знищили його дім під Гостомелем

Під Гостомелем знищили будинок музиканта Валерія Харчишина ("Друга ріка")

"Цей будинок під Гостомелем — частина мого життя. В ньому виросли і жили троє моїх синів. Я будував його за всі гроші, шо я заробляв", — сказав він.

"Відзнаки миру". Єрмак анонсував нагороду для компаній, які відмовились працювати в РФ

Голова ОП Андрій Єрмак анонсував появу нової нагороди — "відзнаки миру". Її будуть отримувати від України ті корпорації, що вже пішли з Росії, і ті компанії, які якнайшвидше до них приєднаються.

У Херсоні окупанти проникли до офісу Представництва Президента в Криму

У Херсоні окупанти зламали двері та проникли до офісу представництва президента України в Автономній Республіці Крим. Також вони зняли державний прапор та ймовірно винесли техніку і документи.

Повітряна тривога у низці регіоні

У Києві, на Рівненщині, Закарпатті, Одещині, Поділлі, Львівщині, Волині, у Івано-Франківській, Харківській, Черкаській, Кіровоградській, Тернопільській, Вінницькій, Чернівецькій областях — повітряна тривога.

Російські війська обстріляли житловий мікрорайон у Чернігові

Надвечір 27 березня російські війська обстріляли житловий мікрорайон у Чернігові. Як повідомили Суспільному очевидці, прилетіло три міни. Попередньо, загиблих та травмованих немає, інформація уточнюється.

Київ — в укриття

У Києві повітряна тривога.

Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам

Володимир Зеленський дав інтерв'ю представникам російських ЗМІ.

Роскомнадзор вже вимагає від російських ЗМІ відмовитися від публікації цього інтерв'ю.

США: Кремль не планує обмежуватись Донбасом

У Вашингтоні поки не бачать вагомих причин припускати, що Кремль обмежиться Донбасом. Про це заявила посол США в НАТО Джуліанна Сміт. Росія зараз проводить переоцінку ситуації і планує змінювати тактику, вважають в США. На питання, чи надасть НАТО Україні винищувачі "МіГ", Сміт сказала, що "відповідь буде негативною"

Генштаб ЗСУ: Росіяни викрадають людей, продовжується мілітаризація в зоні ЧАЕС

Генштаб ЗСУ опублікував інформацію станом на 18.00:

  • Росія продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.
  • На тимчасово зайнятих територіях РФ вдається до викрадення та залякування місцевих мешканців, утримує цивільних громадян України у заручниках. Тобто продовжує порушувати вимоги Міжнародного гуманітарного права
  • У населених пунктах Іванків та Оране (Київська область) окупанти просять у населення їжу, поводяться не агресивно, фактів мародерства не зафіксовано.
  • Продовжується мілітаризація російськими окупаційними військами зони відчуження Чорнобильської АЕС. Це підвищує ризик пошкодження споруд над четвертим енергоблоком станції після її вибуху в 1986 році. Пошкодження неминуче призведе до потрапляння в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу та зараження ним не лише України, але й інших країн Європи.
  • Десятки тон реактивних снарядів, снарядів для ствольної артилерії, мінометних боєприпасів щодня транспортуються підрозділами Східного воєнного округу збройних сил РФ з бази тилового забезпечення, що розгорнута в Наровлянському районі Гомельської області республіки Білорусь. Транспортний коридор загарбників проходить через місто Прип’ять та в кількох сотнях метрів від ізоляційних споруд атомної станції.
  • В місті Чорнобиль окупантами розгорнуто тимчасовий пункт управління угрупуванням військ Східного воєнного округу, а також командний пункт 38-ї окремої мотострілецької бригади.
  • Російські окупаційні війська дедалі частіше використовують старі та некондиційні боєприпаси. Так 165-а артилерійська бригада з Білогірська Амурської області, що входить до угруповання, отримала дозвіл на використання зазначених боєприпасів. Це підвищує ризик їхньої детонації навіть при завантаженні та транспортуванні. Факти такої самодетонації боєприпасів на російських військових складах та арсеналах відбуваються регулярно.
  • Сили оборони України продовжують систематично завдавати втрат росіянам на всіх напрямках.

"Save Ukraine — #StopWar" — концерт світових зірок на підтримку України

Дивіться онлайн міжнародний благодійний концерт-марафон на підтримку України «Save Ukraine — #StopWar».

Серед учасників — всесвітньо відомі гурти та музиканти Fatboy Slim, Imagine Dragons, Nothing But Thieves, Craig David, переможці «Євробачення» Salvador Sobral та Netta, а також українські виконавці — Jamala, «Океан Ельзи», Go_A, «ДахаБраха», Руслана, Monatik, The Hardkiss, Alyona Alyona

Наступні переговори Україна — РФ відбудуться офлайн — Арахамія

Учасник переговорної групи України з РФ, депутат Давід Арахамія заявив, що наступна зустріч відбудеться офлайн в Туреччині.

"Сьогодні на черговому раунді перемовин по відео було прийнято рішення провести наступний живий раунд двома делегаціями в Туреччині 28-30 березня. Деталі згодом", — повідомив Арахамія.

Будь-які фейкові референдуми в ОРДЛО про приєднання до РФ не будуть визнані — Єрмак

Будь-які фейкові референдуми в ОРДЛО про приєднання до РФ не будуть визнані Україною та світом. А спроби росіян таким чином підняти ставки, підірвати український суверенітет все одно не досягнуть успіху, заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак. Відповідну заяву раніше зробили в МЗС України.

"Для України питання територіальної цілісності та суверенітету — принципове", — додав Єрмак.

Росія застосувала заборонені касетні боєприпаси на Дніпропетровщині — ОГПУ

Збройні сили РФ у неділю, 27 березня, обстріляли населений пункт Криворізького району Дніпропетровської області забороненими реактивними касетними боєприпасами. Розпочато кримінальне провадження, повідомляє Офіс генерального прокурора.

"27 березня 2022 року збройні сили рф, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, здійснили заборонений реактивний артилерійський обстріл системою залпового вогню «Торнадо-С» одного з населених пунктів Криворізького району Дніпропетровської області. Ракета була оснащена забороненими касетними боєприпасами", — йдеться в повідомленні.

Фрагменти ракети знайшли.

Інформація щодо постраждалих та пошкодженої інфраструктури уточнюється.

На цій території відсутні будь-які військові об’єкти.

Австрія ділилася розвідувальними даними Європи з Росією — Financial Times

Згідно з даними співробітника європейської розвідки та європейського дипломата, Австрія є "авіаносцем" секретних заходів Росії. Країна надавала підтримку російським спецслужбам. Внаслідок підтримки російських спецслужб, Австрію було виключено з низки заходів щодо обміну розвідувальними даними на європейському рівні, а Міністерство оборони, було практично відділом Головного розвідувального управління Генштабу Росії, заявив один із дипломатів, передає Financial Times. Ряд країн Європи спираються на збір розвідувальних даних, які здійснюють США або ж Британія через внутрішнє спостереження та дефіцит ресурсів.

Представник австрійської канцелярії відмовився коментувати звинувачення, однак зауважив, що в країні уряд проводить масштабну реформу своїх безпекових органів.

В ОП закликають українських військових і цивільних не знущатися над російськими полоненими

Радник керівника Офісу Президента України Олексій Арестович закликає українських військових та цивільних громадян не знущатися над полоненими російськими солдатами.

Про це Арестович сказав під час брифінгу: "Оскільки ми в деяких ділянках перейшли в контрнаступ, буде багато полонених. Я хотів би ще раз нагадати всім нашим військовим, цивільним і силам оборони, що знущання над полоненими є воєнним злочином, який не має амністії, згідно з міжнародним правом, не має терміну давності. Ми – європейська армія європейської країни. Із полоненими поводимося згідно з Женевською конвенцією, які б у вас не були особисті емоційні мотиви", — наголосив він.

У районі Чорнобильської АЕС через бойові бії горить понад 10 тисяч гектарів лісів

У районі Чорнобильської АЕС через бойові бії горить понад 10 тисяч гектарів лісів, повідомляє омбудсменка з прав людини ВР Людмила Денісова. Загалом зафіксовано 31 пожежу.

У Будапешті розмістили 300 пар ношеного взуття на честь щонайменше 300 загиблих українців у Драмтеатрі Маріуполя

У Будапешті розмістили 300 пар ношеного взуття на честь щонайменше 300 загиблих українців у Драмтеатрі Маріуполя, повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба.

Акція відбулася біля меморіалу "Взуття на березі Дунаю", який вшановує пам’ять угорських євреїв, знищених нацистами. Ті перед вбивством змушували людей знімати взуття.

Арестович: Стан армії РФ та положення українських військ не змінилося

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович у відеозверненні повідомив, що за останню добу стан росіян та положення українських військ не змінилося. Водночас ЗСУ почали тактичні контрнаступи у Сумській та Харківській області, продовжують це робити в Київській та Херсонській областях.

Київ — в укриття

У Києві повітряна тривога.

Протиповітряна оборона ЗСУ знищила російський Су-34

"Тривають бої в Ізюмському напрямку. Сьогодні мобільні підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ в Ізюмському районі знищили російський винищувач Су-34", — повідомляє інформаційний проєкт Міністерства оборони "Армія. Інформ".

Міністр Ткаченко закликав світ до "театрального" бану РФ

"Театр несе в собі м’яку силу культури, яка розбиває пропаганду ворога вщент. І це неймовірно, — заявив міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко. — Закликаю своїх колег по світу до театрального бану РФ. Виключають країну-агресора з провідних світових театральних фестивалів та спілок, а російських артистів відправляють у чорний список" до виступів у світі. Об’єднуються задля успіху країни. Як всі ми, українці".

Україна працює над усуненням Росії з МАГАТЕ — Зеркаль

Україна разом із партнерами працює над усуненням Росії з МАГАТЕ або принаймні відстороненням усіх росіян від ключових позицій у Секретаріаті організації через російську політику ядерного тероризму. Про це заявила радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль, передає Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів.

“Зараз ми з партнерами працюємо над тим, щоб усунути Росію з МАГАТЕ або принаймні щоб зменшити її роль там і відсторонити всіх росіян від ключових позицій, які вони займають у Секретаріаті Міжнародної агенції з атомної енергетики”, – сказала Зеркаль.

Як вимушеним переселенцям отримати допомогу на проживання

Про це в ефірі єдиного національного телемарафону повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

"Допомога на проживання яка буде надаватися другим етапом після реєстрації, вона буде надаватися повністю за березень місяць. Але люди можуть не встигнути стати на облік, тому що березня місяць вже завершується, ми продовжили цей строк (реєстрація ВПО) до 14 квітня, тобто хай люди не переживають. Програма компенсації громадам фактичних витрат за розміщення людей, там людина нічого не робить, вона просто реєструється, а далі громада збирає списки людей і подавати на компенсацію. Це витрати громадам, не людям", — розповіла Лазебна.

Вона також повідомила, що є третя програма "прихисток", програма домогосподарствам, родинам, які у своїх приватних житлових будинках надавали також куточок нашим людям. Цим людям також буде компенсація 450 гривень.

"Для людини вона отримує допомогу на проживання, 2 тисячі гривень на кожну особу і по 3 тисячі гривень на дитину і на людину з інвалідністю. Гроші людям нараховує не громада, а держава. Ми почнемо виплати для людей на початку квітня", — додала Лазебна.

Херсонці вийшли на мирний мітинг. Військові РФ розігнали їх димовими шашками

27 березня у Херсоні жителі міста вийшли знову на мирний мітинг. Російські військові розігнали людей димовими шашками. Про це люди повідомили у соцмережах.

Один з херсонців оприлюднив відео з мітингу.

Житомирська область — повітряна тривога!

Британія виділяє 3 млн фунтів на підтримку українських науковців

Уряд Британії виділяє пакет обсягом 3 млн фунтів стерлінгів на підтримку українських науковців, а також призупиняє співпрацю з російськими університетами і компаніями, що стратегічно важливі для російської влади. Про це заявив міністр науки, досліджень та інновацій Джордж Фріман.

"Уряд прийняв рішення призупинити співпрацю, що фінансується з держкоштів, у сфері досліджень та інновацій з російськими університетами та компаніями, які є стратегічно важливими для влади РФ. Наша мета — запровадити заходи, які негативно вплинуть на Росію та осіб і організації, що тісно пов’язані з Кремлем, але не карати окремо взятих російських науковців, які мають доброчесні наукові інтереси", — йдеться у повідомленні на сайті уряду.

У МЗС відповіли на заяви ватажка так званої "ЛНР" про "референдум" заради приєднання до Росії

"Російська Федерація не полишає спроб підірвати суверенітет та територіальну цілісність України. Будь-які фейкові референдуми на тимчасово окупованих територіях є юридично нікчемними та не матимуть правових наслідків. Жодна країна світу не визнає насильницьку зміну міжнародно визнаних кордонів нашої держави. Натомість Росія отримає іще більш рішучу відповідь міжнародної спільноти, яка пришвидшить її падіння в прірві глобальної ізоляції", — заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Кабмін обмежив термін подання заявок на виплати за "єПідтримкою"

Термін подання заявок для отримання допомоги в межах програми "єПідтримка" закінчується 31 березня. Таке рішення уряд ухвалив 26 березня. Відповідну постанову № 367 Про внесення зміни до постанови Кабінету міністрів від 9 грудня 2021 р. № 1272 оприлюднено на сайті Кабміну.

“Кабінет Міністрів України постановляє: Установити, що останнім днем подання запитів (заявок) для отримання допомоги в рамках Програми “єПідтримка” є 31 березня 2022 року”, — йдеться у постанові.

В Україні створили онлайн-карти для відстеження повітряних тривог

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Три українських розробники створили онлайн-карти повітряних тривог, де можна зручно переглядати статус сирен в усіх областях одночасно. Інтерактивні карти автоматично оновлюються з інтервалом 15-20 секунд.

Сьогодні працюють такі онлайн-карти:

1. Мапа сирен зі всіма областями. Посилання: https://vadimklimenko.com/map/. Її розробник — Вадим Кліменко @vdmkin.

2. Карта повітряних тривог. Посилання: https://war.ukrzen.in.ua/alerts/. Її розробник - @gm.

3. Повітряна тривога. Посилання: https://alarmmap.online/. Її створили розробники з українського офісу ArgoPrep.

Компанії Ajax Systems та Stfalcon розробили зручний застосунок "Повітряна тривога", доступний в Google Play та App Store.

Нафтобаза у Львові, у яку напередодні влучила ракета, повністю зруйнована

Про це повідомив голова ОВА Максим Козицький.

Вакарчук виконав пісню "Еверест" біля пам'ятника Шевченку у Харкові

Святослав Вакарчук акомпанував собі на акустичній гітарі.

Червоний Хрест відкинув звинувачення у сприянні депортації українців до РФ

Міжнародний комітет Червоного Хреста спростував заяви України про заплановане відкриття офісу у Ростові-на-Дону та звинувачення у сприянні депортації українців до РФ.

"Ми ніколи не допомагаємо в організації чи проведенні примусової евакуації. Це правда в Україні. Це справедливо для всього світу, де ми працюємо. Ми не будемо підтримувати будь-яку операцію, яка суперечить волі людей", — заявили представники організації.

У РФ підтвердили ракетні удари по Львову

У Міноборони РФ підтвердили удари по складах палива у Львові.

"26 березня високоточна пневматична зброя великої дальності знищила велику паливну базу поблизу міста Львів, яка забезпечувала паливом українські війська в західних областях України, а також поблизу Києва", — повідомив речник міністра оборони Ігор Конашенков.

Він також підтвердив ще один удар у Львові, заявивши, що крилаті ракети були націлені на цехи Львівського радіоремонтного заводу, який, за його словами, проводив капітальний ремонт та модернізацію українських систем озброєння.

Німеччина зареєструвала понад 260 тисяч українських біженців

Як повідомило Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини, у країні зафіксовано 266975 тисяч біженців з України.

Більшість біженців — це жінки, діти та люди похилого віку.

Точна кількість біженців невідома через відсутність комплексного прикордонного контролю, ймовірно, вона є суттєво більшою.

Туреччина та інші країни повинні підтримувати діалог із Росією — речник Ердогана

Речник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що Туреччина та інші країни повинні підтримувати діалог із Росією в інтересах врегулювання ситуації в Україні.

"Якщо всі спалять мости з Росією, то хто буде з ними говорити в кінці дня, — сказав Ібрагім Калін на міжнародному форумі в Досі. — Українців потрібно підтримувати всіма можливими засобами, щоб вони могли захистити себе ... але російська позиція так чи інакше має бути розглянута".

У Росії заблокували сайт німецького видання Bild

Роскомнагляд заблокував доступ російських користувачів до сайту німецького видання Bild. Його додали до реєстру заборонених сайтів на вимогу Генеральної прокуратури РФ.

Верещук: до Росії примусово вивезли близько 40 тисяч людей

"Те що нам вдалося зібрати, це цифра близько 40 тисяч, в тому числі тисячі дітей, про яких ми зараз намагаємося встановити дані. Що робити людям? Намагатися вийти на зв’язок передати свої контактні дані, щоб ми розуміли де вони зараз знаходяться і робили термінові запити через ООН через інші міжнародні структури з метою повернення таких людей, також якщо будуть вимагати забирати паспорти, намагатися всіляко зробити так щоб паспорт залишився при людині, принаймні щоб ми його в "Дії" могли відновити шляхом коли людина подзвонить і ми це все пропрацюємо", — повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

Вона додала, що сьогодні вирішується питання, щоб Росія віддала цих людей: "Бо обміняти паритетно ми не можемо, ми не захоплюємо їхніх цивільних".

Росія використала Міжнародний комітет Червоного Хреста — Верещук

В ефірі єдиного інформаційного телемарафону віцепрем'єрка Ірина Верещук прокоментувала рішення Міжнародного комітету Червоного Хреста відкрити офіс у Ростові-на-Дону.

"Ми відреагували вкрай негативно, ми знаємо що насправді вони не впливають на ситуацію, насправді їх Росія використала. Петер Мауер, який був у Москві, напередодні був у Києві, він зустрічався з прем‘єр-міністром, зі мною, з іншими міністрами, ми донесли йому свою позицію, натомість він поїхав до Москви й результат ви бачите. Будуть відкривати представництво, це до речі ще не факт, Росія подумає треба їм чи ні. Виглядає Міжнародний Червоний Хрест, м’яко кажучи, не добре в очах міжнародної спільноти", — наголосила Верещук.

У Німеччині посла України запросили на концерт російських виконавців

Президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр запросив посла України Андрія Мельника на концерт класичної музики "За свободу й мир", де серед виконавців були росіяни і жодного українського артиста.

"Федеральний президент запросив мене на концерт "солідарності з Україною". Маленький спойлер: ТІЛЬКИ РОСІЙСЬКІ (!) СОЛІСТИ (піаніст Кісін і баритон Погосов) Ніяких українців! У розпал війни проти цивільного населення! Вибачте, я тримаюсь осторонь‼️", — написав Мельник у Twitter.

Дружина посла Світлана Мельник висловила обурення у Facebook.

"Тобто, що ж получається: заходите-ка к нам на русский огонек, пане посол, с Вашим "сопровождением", — заявила дружина посла.

Концерт відбувся об 11:00 27 березня у резиденції президента Німеччини у палаці Бельвю.

На сході України загинув львівський телеоператор Юрій Олійник

Про це написав у Facebook львівський журналіст Андрій Дрозда.

"Юра Олійник – наш герой, оператор 24 каналу, захисник України загинув на цій війні. Я працював з Юрою декілька років. Ми знімали перші випуски "П'ємонту", потім "ЧБ". У грудні я витягнув його ім'я в офісі як таємний Миколай. Він хотів книжку з історії України. Миколай приніс біографію Мазепи", — повідомив Дрозда.

Десятки громад та монастирів перейшли до ПЦУ — Епіфаній

"Десятки громад, низка монастирів у різних областях України вже добровільно і усвідомлено виконали свій канонічний обов’язок і послідували Томосу про автокефалію, зробивши вибір на користь Церкви і України", — написав предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній.

ЗСУ звільнили село Гусарівска під Харковом — голова ОВА

ЗСУ звільнили Гусарівку та в деяких напрямках біля Харкова перейшли в контрнаступ — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Цієї ночі тривали обстріли у Харкові, окупанти завдавали удару зі зброї дальньої дії — близько 15 разів. За ніч харківські рятувальники виїздили на пожежі, спричинені обстрілами окупантів, у Московський та Слобідський район", — повідомив Синєгубов.

Лідер самопроголошеної "ЛНР" Пасічник анонсував проведення "референдуму"

Ватажок самопроголошеної "ЛНР" Леонід Пасічник заявив журналістам, що референдум щодо входження до складу РФ може відбутися найближчим часом.

"Я думаю, що найближчим часом на території республіки буде проведено референдум, на якому народ реалізує своє абсолютне конституційне право і висловить свою думку щодо вступу до РФ. Я чомусь упевнений, що це саме так і буде", — заявив Пасічник.

Путін може спробувати нав’язати Україні "корейський" сценарій — ГУР

"Після невдач під Києвом і неможливості повалити центральну владу України, Путін уже змінює головні оперативні напрямки — це південь і схід. Є підстави вважати, що він розглядає "корейський" сценарій для України. Тобто, спробує нав’язати лінію розподілу між неокупованими та окупованими регіонами нашої країни. Фактично це спроба створити в Україні Північну та Південну Кореї. Адже проковтнути всю державу він точно не в силі", — про це повідомив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

За словами Буданова, для російського режиму й досі актуальним залишається питання встановлення сухопутного коридору в Крим.

"Окупанти спробують сколотити окуповані території в єдине квазідержавне утворення, яке протиставлятимуть незалежній Україні. Ми вже бачимо намагання створити "паралельні" органи влади на окупованих територіях і примусити людей відмовитися від гривні. Можливо, вони захочуть про це поторгуватися і на міжнародному рівні. Але опір і мітинги наших громадян на окупованих територіях, контратаки ЗСУ і поступове звільнення — суттєво ускладнює реалізацію планів ворога. Окрім того, скоро починається сезон тотального українського партизанського сафарі. Тоді для росіян залишиться один актуальний сценарій — як вижити", — підсумував Буданов.

Ракетний удар повністю знищив нафтобазу в Дубно — голова ОВА

"Ранок в Рівненській області в цілому почався добре. У Дубно, на жаль, база догорає, руйнування великі. Але слава Богу без людських жертв, це найголовніше, база зруйнована повністю", — повідомив голова ОВА Віталій Коваль.

Зеленський відзначив 381 захисника України нагородами

Президент Володимир Зеленський відзначив 381 українського захисника і захисницю державними нагородами України, 37 з них – посмертно.

"За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі українських воїнів нагороджено такими відзнаками як: орден Богдана Хмельницького, "За мужність", Данила Галицького та медалями "За військову службу Україні", "За бездоганну службу" та "Захиснику Вітчизни", — йдеться у повідомленні Офісу президента.

Більше ніж 71 тисячу людей вдалося евакуювати з Маріуполя — мер міста

Мер Маріуполя Вадим Бойченко опублікував звернення, у якому повідомив, що 15 добу триває евакуація жителів Маріуполя, які своїм ходом змогли добратися до Бердянська.

"Це велика і складна робота, яка була неможлива без консолідації зусиль на всіх рівнях. Дякую кожному, хто допомагає рятувати життя маріупольців. Нам уже вдалося вирвати з цього пекла, яким став колись чудовий Маріуполь, понад 71 тисячу людей. Це заслуга всіх учасників цього складного, але вкрай важливого процесу", — наголосив Бойченко.

Мер Славутича розповів про ситуацію в місті

Міський голова Славутича Юрій Фомічев в ефірі єдиного інформаційного марафону каналів розповів, що під час наступу військ РФ було ухвалене рішення передислокувати тероборону і не вести бої на території міста.

"Справді вчора зайшли окупанти. Ми два дні стійко боронили місто, ми давно в стані окупації навколо нас тому жодної можливості долучитися збройним силам України не було. У нас дуже якісно підтримували артилерією, але коли підійшли до міста вирішили що артилерія по місту працювати не буде. Наша артилерія по місту не працює ми не ховаємося за мирними мешканцями. Тому було прийнято рішення передислокувати тероборону", — розповів міський голова.

Він розповів, що місто вийшло на протест: "Понад 5 тисяч мешканці висловили своє відношення до окупантів, воно дуже просте, це наша земля і ми тут самі вирішуємо свої питання. Жодної співпраці з окупантами ми не ведемо. Сьогодні окупанти з‘являлись, вони продовжать обстежувати будівлі на предмет пошуку зброї, але зброї у місті немає. Наші військовослужбовці зброю забрали з собою. Що треба Славутичу сьогодні? Це контрнаступ наших військових, щоб ми вигнали до кордонів окупанта".

Обстріли, повітряні тривоги, як минула ніч в Україні. Зведення від ОП

Станом на 8.00 ситуація в регіонах:

Київщина

Ніч пройшла відносно спокійно. Епіцентром подій залишаються громади Бучанського району — Макарівська, Бучанська, Ірпінська, Гостомельська. Обстріли та бої в населених пунктах вздовж Житомирської траси.

Чернігівщина

Кілька повітряних тривог по Чернігову та області. Оборонні бої навколо Чернігова. За останню добу обстріли ворогом околиць міста, ці обстріли із дальніх відстаней.

Житомирщина, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Сумщина

Вночі — повітряні тривоги.

Харківщина

Харків: обстріли міста окупантами з дальніх відстаней тривали і цієї ночі. Увечері знову обстріляли "Джерело нейтронів". Пошкодження ще не встановили. Триває "зачистка" ЗСУ звільнених територій у Харківському районі. По області: тривають бої в Ізюмському напрямку.

Запорізька область

Інформації про бої або ворожі обстріли не надходило.

Волинь

Вчора ввечері сили ППО у небі над областю збили три ракети, які були випущені з Білорусі. Окрім цього, все відносно спокійно.

Вінниччина, Закарпаття, Хмельниччина, Тернопіль, Черкаси

Ніч пройшла відносно спокійно.

Львівщина

Ввечері відбулись 2 ракетні обстріли Львова, внаслідок яких постраждали база зберігання пального та бронетанковий завод.

Полтавщина

Вночі — повітряні тривоги.

Рівненщина

Напередодні ввечері — ракетний удар в нафтобазу. Пожежу локалізовано. Збитки встановлюються. Без жертв.

Чернівці

Ввечері повітряні тривоги.

Івано-Франківськ

Ніч минула спокійно.

Луганщина

ЗСУ намагаються вибити російську армію з Рубіжного та Попасної, де окупанту частково вдалося закріпитися. В деяких районах цих міст тривають вуличні бої. В Попасній, за підтримки артилерії, ворог намагався здійснити штурм, однак зазнав втрат. Пошкоджено внаслідок обстрілів школу в селі поблизу Лисичанська, інфраструктуру станції швидкої допомоги в Сєвєродонецьку та два оптових склади міста.

Внаслідок дій агресора постраждало двоє осіб, врятовано з-під завалів – четверо.

Донеччина

Обстановка в основному без змін на основних напрямках. З місць повідомляють про "ніч минула відносно спокійно".

Вночі під обстрілами була Світлодарська громада: у селищі Зайцеве (Жованка) під час обстрілу околиць загорілась трава, очерет. Пошкоджено декілька нежитлових переміщень. Пожежу місцеві ліквідували самостійно. Постраждалих немає.

Миколаївщина

Окрім повітряних тривог по всій області, ніч була спокійною.

Херсонщина

Тривають інтенсивні бої у ТГ Нововоронцовка, територію якої зайняли ЗСУ. Обстріли тривають з обох сторін. Крім того, бій триває у районах, що знаходяться біля Миколаївської області, а саме у Станіславі та В.Олександрівка. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється.

Одеса

Одна нічна та одна ранкова повітряна тривога.

У Києві з 28 березня відновлюють навчання школярів у дистанційному форматі

Про це розповів заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, повідомляє пресслужба КМДА.

"З понеділка заклади загальної середньої, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти столиці відновлять навчання в онлайн форматі. Ми приймали це рішення, спираючись на думку фахівців, в першу чергу психологів, які підтримують відновлення навчального процесу. Мета дистанційного навчання під час війни – не лише засвоєння нових знань, а й психологічна підтримка, спілкування, перемикання уваги дітей. Зараз не час фокусуватися тільки на вивченні нового матеріалу. Заняття мають бути орієнтованими і на повторювання – це буде ефективніше", – зауважив Мондриївський.

Також заступник голови КМДА нагадав, що місто має достатній досвід та потужну базу для організації дистанційного навчання.

ОГПУ розпочав 12 проваджень через обстріли населених пунктів Донеччини

"За процесуального керівництва окружних прокуратур Донецької області здійснюється досудове розслідування у 12 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України)", — йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.

Війська РФ обстріляли міста Мар’їнку, Красногорівку, Авдіївку, смт. Очеретине, села Невельське, Катеринівку, Орлівку та Максимільянівку Покровського району.

"До лікарень з вогнепальними осколковими пораненнями доставлено 3-х жінок і 3-х чоловіків. Пошкоджено приватні домоволодіння та пожежно-рятувальну частину. У м. Маріуполі, який зазнає щоденних обстрілів реактивною артилерією та авіабомбами, зруйновано дитячий реабілітаційний центр. Крім того, стало відомо про загибель працівниці Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості м. Маріуполя", — додали в Офісі генпрокурора.

Фінляндія зупиняє залізничне сполучення з РФ

Як повідомляє фінський суспільний мовник Yle, державний оператор залізничних перевезень країни VR Group оголосив, що його логістична дочірня компанія VR Transpoint призупиняє вантажне залізничне сполучення з Росією опівдні в неділю.

"Продовження вантажних перевезень між Росією та Фінляндією більше неможливе через санкції, введені проти Російської залізниці (РЖД). VR Group зобов'язана виконувати санкції, введені західними країнами", — заявив старший віцепрезидент VR Transpoint Марті Коскінен.

Російським вантажним вагонам дозволять повернутися через кордон.

Раніше VR повідомила, що пасажирські потяги Allegro між Гельсінкі та Санкт-Петербургом будуть припинені в понеділок, 28 березня. За даними VR, квитки на останні кілька потягів Allegro, що курсуватимуть на цих вихідних, майже розкуплені.

Пєсков заявив, що у Росії немає олігархів, а США "пограбували чесних бізнесменів"

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Росії немає олігархів, а США за допомогою санкцій пограбували чесних бізнесменів.

"Це абсолютно чесні законні підприємці. Їх пограбували. Їх пограбували так само як на Дикому Заході за допомогою Smith & Wesson (виробник револьверів) грабували мандрівників - ось що сталося", — переконаний Пєсков.

"Ашан" не планує йти з російського ринку

Таку заяву зробив генеральний директор Auchan Retail International Ів Клод в інтерв'ю Journal du Dimanche.

Таким чином, французька мережа супермаркетів "Ашан2 проігнорувала заклик президента України Володимира Зеленського покинути ринок агресора.

"Найголовніше для нас — зберегти наших співробітників і забезпечити виконання нашої основної місії — продовжувати годувати населення цих двох країн. У нас ніколи не було іншої мети. Я готовий прийняти громадську думку, яка з нами не згідна. Нас легко критикувати, але ми відкриті і діємо для цивільного населення", — заявив Ів Клод.

Він також зазначив, що якщо "Ашан" піде з Росії, то без роботи залишаться 30 тисяч осіб, 40% з яких — співробітники і акціонери. На території РФ працює 231 магазин, а також інтернет-магазин.

Таким чином, французька мережа супермаркетів "Ашан" проігнорувала заклик президента України Володимира Зеленського покинути ринок агресора.нічних наборів і пожертвували більше ніж 2 мільйонів євро. І наші акціонери вирішили направити частину дивідендів на допомогу біженцям"."

У Львові ліквідували пожежу після учорашніх обстрілів РФ

Як повідомляє ДСНС, 27 березня о 05:02 пожежу було локалізовано, о 06:49 — ліквідовано.

Загальні бойові втрати противника склали близько 16600 осіб — Генштаб

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.03 за даними Генерального штабу ЗСУ орієнтовно склали:

особового складу — близько 16600 осіб,

танків ‒ 582 од,

бойових броньованих машин ‒ 1664 од,

артилерійських систем – 294 од,

РСЗВ — 93 од,

засоби ППО — 52 од,

літаків – 121 од,

гелікоптерів – 127 од,

автомобільної техніки — 1144 од,

кораблі /катери — 7 од,

цистерн з ПММ — 73,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 56.

Спеціальна техніка — 21.

Пускові установки ОТРК/ТРК — 4.

На 27 березня погодили два гуманітарних коридори

Як повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук, гуманітарні коридори погоджені лише для Донецької та Луганської областей.

Уряд додав до "соціальних пакетів" для мешканців прифронтових міст 10 санітарно-гігієнічних товарів першої необхідності

"До продуктів харчування, які держава безкоштовно направляє громадянам у прифронтові міста, додали 10 санітарно-гігієнічних товарів першої необхідності", — повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, уряд уже затвердив порядок видачі та перелік продовольчих товарів першої необхідності, що доставляють людям. Він включає ключові соціальні продукти, зокрема крупи, консерви та інші продукти харчування.

"Укрзалізниця" закуповує продукти та у співпраці з Гуманітарним штабом розвозить їх по регіонах.

У РФ звільнили генерала танкових армій, що відповідала за атаку на Харків — Денисенко

"У них починаються чистки, звільнення. Вони звільнили генерала однієї з танкових армій яка відповідала за взяття Харкова, вони міняють керівників. Вони пробують виводити частини на ротацію, на жаль у них є ще людські ресурси, достатньо велика кількість техніки, — розповів в ефірі національного телемарафону радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

За його словами, зараз на території Білорусі концентрується достатня велика кількість живої сили: "Вони продовжують нарощувати свої зусилля на кордоні з Луганської області. На жаль ми повинні готуватися що буде ще одна спроба, вже на така масштабна, як була місяць тому, але буде ще одна спроба по всіх тих напрямках атакувати".

Денисенко додав, що за даними розвідки, план РФ — вийти на кордони Донецької та Луганської областей, спробувати закріпитися на сухопутному коридорі, на Азовському морі: "Блан Б і я б його не відкидав, все ж таки Київ залишається одним із планів Російської Федерації".

Черги перед пунктами пропуску на виїзд з України

Як повідомляє Державна прикордонна служба, черги перед пунктами пропуску із сусідніми державами, на виїзд з України, станом на 08:00 становили:

Республіка Польща:

"Ягодин" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Устилуг" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Угринів" - 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів;

"Рава-Руська" - 0 л/а, 3 автобуси, 0 пішоходів;

"Грушів" - 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів;

"Краківець" - 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів

"Шегині" - 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів;

"Смільниця" - 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів.

Словацька Республіка:

"Малий Березний" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Ужгород" - 10 л/а, 1 автобус, 0 пішоходів.

"Малі Селменці" - 0 пішоходів.

Угорщина:

«Дзвінкове" - 0 л/а, 0 пішоходів (працює з 08 до 24 години);ся);

"Дзвінкове» - 0 л/а, 0 пішоходів (працює з 08 до 24 години);

"Косино" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Лужанка" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Вилок" - 0 л/а, 0 пішоходів.

Румунія:

"Дякове" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Солотвино" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Порубне" - 0 л/а, 0 пішоходів.

Республіка Молдова:

"Мамалига" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Кельменці" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Росошани" - 0 л/а, 0 пішоходів;

"Сокиряни" - 0 л/а, 0 пішоходів.

Три найбільші банки Японії зупинять операції зі Сбєрбанком

Про це повідомляє Japan Today з посиланням на власні джерела.

MUFG Bank, Mizuho Bank і Sumitomo Mitsui Banking Corp припинять доларові операції та грошові перекази зі Сбербанком через санкції Сполучених Штатів. За словами джерел, зрив їх доларових операцій з російським банком, ймовірно, змусить японські компанії, які ведуть бізнес в Росії, шукати альтернативні способи врегулювання платежів, такі як використання банків за межами США.

Росія знову використала в Україні заборонені фосфорні бомби — журналіст

Про це у Twitter повідомив кореспондент BuzzFeed News Крістофер Міллер.

“Це відбувається зараз на лінії фронту біля Авдіївки, російські війська використовують білий фосфор проти українців. Фото від українського лейтенанта, зроблене в режимі реального часу. Він описав ситуацію як "божевілля", – зазначив кореспондент BuzzFeed News.

Швейцарський страховик Zurich Insurance більше не використовуватиме логотип Z

У компанії вирішили відмовитися від літери Z, щоб у людей не виникало хибних асоціацій буцімто вона підтримує російську агресію проти України.

Тож у Zurich Insurance зазначили, що більше не використовуватимуть літеру Z у своїх соціальних мережах. Мовиться про ті випадки, коли вона зображується окремо. Наприклад, на логотипах і головних фото. Тепер на їхніх офіційних сторінках у соціальних мережах замість літери Z красується слово Zurich.

Станом на 2021 рік Zurich Insurance – 112-та за величиною компанія у світі згідно зі списком Forbes Global 2000s. Компанія обслуговує клієнтів з понад 210 країн і територій.

Тим часом у Німеччині штрафуватимуть людей, які публічно використовують символ російських найманців, літеру "Z". Відповідне рішення ухвалили як на території Нижньої Саксонії, так і Баварії. На порушників очікують штрафи та навіть кримінальне покарання.

139 дітей загинули в Україні внаслідок збройної агресії РФ

"Станом на ранок 27 березня 2022 року 139 дітей загинуло і понад 205 поранено через збройну агресію Російської Федерації. Найбільше постраждало дітей у Київській - 65, Харківській - 45, Донецькій - 53, Чернігівській - 38, Миколаївській - 29, Луганській - 25, Запорізькій - 19, Херсонській - 21, столиці - 16, Житомирській - 15 та Сумській - 14 областях", — повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Реакції Заходу на обстріл Львова не відбулося — Никифоров

"Багато хто побачив символів в напрямку цього удару, що Байден в Жешуві і за 150 км від Жешува впала ракета. Це те про що казав президент Володимир Зеленський, що Росія має апетити які простягаються аж до кордону українсько-польського, українсько-румунського, українсько-словацького. І так само зрозуміло що зупиняти ворога краще на українській території, бо якщо цього не робити, ракети будуть падати дедалі ближче до кордонів НАТО", — заявив в ефірі єдиного інформаційного телемарафону речник президента Сергій Никифоров.

Утім, за його словами, серйозної реакції Заходу не відбулося.

"Наші найбільші друзі — це Литва, Польща, Велика Британія, Сполучені Штати. Вся та допомога яка є вона базується на двосторонніх домовленостях, а от НАТО, як Альянс, лишає бажати кращого", — зазначив речник президента.

За добу ЗСУ збили один російський літак та 12 БПЛА

На Донецькому та Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил відбито 7 атак та знищено 8 танків, 8 одиниць броньованої та 3 — автомобільної техніки противника, один міномет.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Також Повітряні сили за попередню добу збили 1 літак, 12 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети.

Росіяни почали цілитися по нафтобазах — МВС

Російські військові ціляться по нафтобазах, зокрема на Волині та Львові. Про це в ефірі телеканалу Рада розповів радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко

"Вони пробують бити по нафтобазах де знаходиться пальне, я думаю що нам треба приймати рішення про розосередження, про певні мобільні склади паливних матеріалів і склади харчових продуктів, іншого варіантів у нас немає. Це дуже складно це потребує зусиль в усіх регіонах України, але ми повинні розосереджувати ці матеріали, щоб далі жити", — розповів він.

Загалом, за його словами, найгарячішими точками залишаються Маріуполь, Донбас, Рубіжне, зберігається "складна ситуація" в Ізюмі, Чернігові та на Сумщині.

"Чернігів знаходиться в майже блокаді, там є дороги, але вони постійно прострілюються", — сказав Денисенко.

Держкомтелерадіо звернувся до СБУ з проханням заблокування доступ до веб-сайтів низки російських видавництв

Держкомтелерадіо звернувся до Служби безпеки України з проханням вжити невідкладних заходів щодо повного блокування доступу до веб-сайтів російських видавництв, до яких ще 2019 року за рішенням Ради національної безпеки і оборони було застосовано економічні санкції.

Держкомтелерадіо, здійснюючи моніторинг мережі інтернет, встановив, що деякі українські Інтернет-провайдери забезпечують надання послуг з доступу користувачів до офіційних веб-ресурсів російських видавництв, які перебувають у санкційному списку — "Эксмо", "АСТ", "Центрполиграф", "Издательский дом "Питер", "Яуза", "Яуза-пресс", "Вече", "Алгоритм" та "Книжный мир".

На Донецькому та Луганському напрямках відбито 7 атак — Генштаб ЗСУ

Окупанти продовжують тероризувати та залякувати місцеве населення на тимчасово зайнятих територіях. Мають місце непоодинокі випадки мародерства, викрадення людей та майна, повідомляється у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Донецькому та Луганському напрямках угрупованням Об’єднаних сил відбито 7 атак з боку військ РФ. Українськими воїнами знищено 8 танків, 8 одиниць броньованої та 3 автомобільної техніки РФ, один міномет. Втрати військ РФ у живій силі уточнюються.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено 1 літак, 12 БПЛА різних типів та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил була задіяна для винищувального прикриття військ та об’єктів. Ударна авіація завдала нищівних ударів по визначених командуванням цілях та об’єктах окупантів, повідомили у Генштабі.

Уряд Великої Британії забезпечить регіони України, які перебувають в оточенні російськими військами, продовольством на 2 мільйони фунтів стерлінгів

Про це повідомила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.

“Ця життєво важлива пожертва продовольства та припасів допоможе підтримати український народ перед обличчям варварського вторгнення Росії. Наші команди працюють вдень і вночі з нашими польськими та словацькими друзями та урядом України, щоб забезпечити тих, хто найбільше ризикує, необхідними припасами, яких вони так потребують”, — зазначила Трасс.

Житомирщина — відбій повітряної тривоги.

Технологічні компанії продовжують йти з російського ринку

Про те, які саме компанії припинили діяльність у Росії, у Facebook повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

  • TikTok заборонив користувачам із РФ викладати ролики, навіть використовуючи VPN.
  • Оператор мобільного зв'язку "Мегафон" більше не належить до міжнародної асоціації операторів. GSMA офіційно заявила, що виключає російський "Мегафон".
  • DataArt припинила діяльність у Росії. Це компанія, що займається аутсорсингом програмного забезпечення та спеціалізується в галузі internet-застосунків.
  • Depositphotos припинив роботу в Росії та Білорусі. Міжнародний фотобанк, який є посередником між авторами зображень та їхніми покупцями, Depositphotos зупинив усю діяльність у цих країнах.
  • Платіжна система JCB вирішила припинити роботу в Росії. JCB — найбільша платіжна система Японії та одна із семи провідних платіжних систем світу.

Система протиповітряної оборони Patriot, розташована на авіабазі Сляч, уже захищає центральну Словаччину — глава уряду країни

Про це у соцмережі повідомив прем’єр-міністр Едуард Хегер, передає aktuality.sk.

За словами Хегера, для захисту більшої частини території Словацької Республіки будуть задіяні інші батареї цієї системи – дві німецькі та одна голландська.

"Найближчим часом захист східного кордону буде посилено за допомогою інших систем протиповітряної оборони Словаччини та союзників", — сказав глава Кабміну. У цьому контексті він подякував союзникам за їхню майже негайну відповідь на забезпечення безпеки словацьких громадян.

Україна виступає проти відкриття офісу Червоного Хреста у Ростові-на-Дону

Про це йдеться у відкритому зверненні голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайла Радуцького.

“Такі дії Міжнародного товариства Червоного Хреста на тлі незаконного викрадення та вивезення ворогом наших громадян в Російську Федерацію, на тимчасово окуповану чи анексовану ним та непідконтрольну Україні територію України, яке вже відбувається сьогодні, є неприйнятними”, — йдеться у зверненні.

Шон Пенн: “Україна виграє цей бій”

Актор і режисер Шон Пенн розповів CNN, що вірить у перемогу України.

“У мене немає жодних сумнівів”, – сказав Пенн, який працював в Україні над документальним фільмом.

Актор, який заснував благодійну організацію CORE (Community Organized Relief Effort) після землетрусу 2010 року на Гаїті, сказав, що зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським і похвалив "надзвичайну мужність і об'єднання" країни.

Пенн також сказав, що сподівається, що Академія кінематографічних мистецтв і наук підтримає Україну під час вручення премії “Оскар” у неділю, 28 березня, можливо, запропонувавши Зеленському виступити за допомогою відеозв'язку.

“Немає нічого кращого, що може зробити Оскар, ніж дати йому можливість поговорити з усіма нами”, – сказав Пенн.

Росія стріляє здалеку, щоб не наражати на небезпеку свої літаки — британська розвідка

У розвідці зазначили:

  1. Повітряно-ракетні сили Росії продовжують наносити удари по цілях по всій території України, включаючи багато цілей у густонаселених цивільних районах.
  2. Росія продовжує покладатися на ракети або бомби, запущені з далекої відстані з російського повітряного простору, щоб українські сили протиповітряної оборони менше вражали літаки РФ.
  3. Згідно з інформацією США, частота відмов цієї зброї становить 60%, що посилить російську проблему все більш обмежених запасів і змусить повернутися до менш складних ракет або наражати літаки на більший ризик.

Російські війська знищують усе, що робить українців народом — Зеленський

Російські війська знищують усе, що робить українців народом, але за це на них чекає відповідальність. Про це президент Володимир Зеленський заявив у відеозверненні.

За словами президента, окупанти скоїли черговий злочин проти історії та історичної справедливості.

“Біля Харкова російські війська у своєму фірмовому нелюдському стилі “денацифікували” меморіал жертвам Голокосту – в Дробицькому Яру. У роки Другої світової війни в цьому місці нацисти розстріляли близько 20 тисяч людей. Через 80 років їх убивають вдруге. І це робить Росія”, — сказав президент.

Менора у Дробицькому Яру, розбита російськими снарядами у суботу, 26 березня, за словами Зеленського, це ще одне запитання до всієї єврейської громади світу про те, скільки ж іще злочинів проти спільної пам'яті про Голокост буде дозволено скоїти Росії на українській землі.

“Російські війська цілком свідомо вбивають мирних людей, знищують житлові квартали цілять в укриття та лікарні, у школи, університети. Навіть у церкви, навіть у меморіали жертвам Голокосту!” — сказав президент.

“Укрзалізниця” повідомила про додаткові евакуаційні рейси на 27.03

Харків:

  • 11:30 — №209/210 Харків — Івано-Франківськ.

Дніпро:

  • 20:00 — №234/233 Дніпро — Чоп.

Краматорськ:

  • 13:00 — №278/277 Краматорськ — Львів;
  • 16:00 — №280/279 Краматорськ — Львів.

Додатковий рейс також відправиться з Одеси до Ужгорода о 22:32, повідомили в “Укрзалізниці”.

Туреччина не планує передавати Україні зенітні комплекси С-400 — МЗС країни

Про це повідомив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, передає Anadolu Ajansı.

Відповідаючи на запитання, чи розглядається придбання Туреччиною систем протиповітряної оборони наступного покоління С-400, Чавушоглу відповів, що вони отримали С-400, і угода була завершена.

З приводу новин у американських ЗМІ щодо того, що Туреччина може дати Україні С400 Чавушоглу сказав: "Цього питання на порядку денному немає. Ми цього не розглядаємо"

Коментуючи, чи може Україна стати членом НАТО, Чавушоглу сказав: “Я вважаю, що Україна розуміє, що вона не стане членом НАТО. Цього не станеться жодним чином. Багато її союзників у Європі також були проти членства в НАТО. Проти членства у НАТО і Україні, і Грузії. Україна це чудово розуміє".

Житомирська область — повітряна тривога ще триває.

Київ, Вінниця, Чернігівська область відбій повітряної тривоги.

Військові РФ готуються відновити спроби блокування Києва із південно-західного напрямку — Генштаб

"Військові РФ перегруповують підрозділи 35-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу, які зазнали значних втрат. Декілька підрозділів відведено в район Чорнобиля з подальшим переміщенням на територію республіки Білорусь для відновлення боєздатності. Не виключається, що після проведення зазначених заходів, перегрупування та посилення угруповання військ окупантами буде відновлено дії щодо блокування Києва із південно-західного напрямку", — йдеться у нічному зведенні Генштабу.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Підрозділи збройних сил республіки Білорусь проводять заходи бойової підготовки на п’яти полігонах на території Брестської, Мінської та Гродненської областей.

На Поліському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив, вів обстріли житлових масивів у передмістях та безпосередньо Києва.

На Сіверському напрямку противник не полишав спроб блокування міста Чернігова силами окремих підрозділів зі складу 41-ї загальновійськової армії та 90-ї танкової дивізії Центрального воєнного округу. Продовжував обстріли житлових кварталів в районах населених пунктів Чернігів, Іванівка та Ніжин.

Силами до ротної тактичної групи підрозділів ЗС РФ та Росгвардії, ворог намагається утримати місто Славутич. На в’їздах у місто російськими окупантами встановлені блокпости.

У напрямку на Бровари підрозділи противника зупинені. За результатами бойових дій в районах Лук’янівка та Рудницьке, підрозділи зі складу БТГр 30-ї окремої мотострілецької бригади зазнали значних втрат та відійшли у район населених пунктів Піски та Нова Басань.

На Слобожанському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу Західного воєнного округу та північного флоту.

У напрямку на Суми ворог силами підрозділів зі складу 1-ї танкової армії активних наступальних дій не проводив.

В районі міста Харків окупанти визначеним складом сил активних наступальних дій не проводили.

У напрямку на Слов’янськ ворог діє силами до трьох БТГр, намагається закріпитись в районах населених пунктів Кам’янка, Синичине, Суха Кам’янка.

На Донецькому напрямку противник продовжує перегрупування та нарощування ударних угруповань для відновлення наступальних дій з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, виході до районів населених пунктів Вугледар, Новотроїцьке, а також захопленні міста-героя Маріуполя.

В Рубіжному, за підтримки артилерії, здійснює утримання займаних позицій в північній та північно-західній частинах міста.

В Попасній, за підтримки артилерії, намагався провести штурмові дії, успіху не мав, зазнав втрат. Мінометним вогнем, через відсутність взаємодії, здійснив обстріл власних позицій.

У напрямку населеного пункту Красногорівка робив спроби розпочати штурмові дії. Успіху не мав. Зазнав втрат та відійшов.

На Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не зафіксовано.

Уряд прирівняв бронежилети та каски до гуманітарної допомоги

На засіданні уряду прийняли постанову, якою прирівняли бронежилети та каски до гуманітарної допомоги. Тепер для їх ввезення потрібна лише декларація. Про це повідомила віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Також спрощено ввезення наступних товарів: пластин для бронежилетів, переносних радіостанцій нецивільного призначення, БПЛА та квадрокоптерів нецивільного призначення, біноклів, оптичних труб і монокулярів нецивільного призначення, коліматорних й оптичних прицілів нецивільного призначення, а також тепловізорів і приладів нічного бачення. Для їх ввезення потрібен лише гарантійний лист кінцевого користувача.

Олена Зеленська нагадала, яку інформацію заборонено оприлюднювати у соцмережах

“В Україні вводять кримінальну відповідальність за фото і відеозйомку переміщень військовослужбовців, зброї та техніки. Верховна Рада підтримала 24 березня законопроєкт № 7189”, — написала дружина президента.

Що категорично не можна публікувати в соцмережах:

  • Ракети, які летять або кудись потрапили.
  • Назви вулиць, зупинки транспорту, магазини, заводи.
  • Переміщення українських військових, військові об'єкти.
  • Роботу протиповітряної оборони.
  • Місце обстрілу або попадання снаряда.
  • Адреси, візуальної прив'язки або координати боїв.
  • Номери автомобілів, бронетехніки.
  • Потерпілих або загиблих (крім офіційних даних).

Азербайджан вимагає від РФ забезпечити виведення вірменських військ з території країни

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Міністерства оборони Азербайджанської Республіки.

Міноборони також вимагає не представляти у спотвореній формі пересування збройних сил Азербайджану у межах суверенних територій країни та не використовувати вислів "Нагірний Карабах" і правильно називати території країни.

“На території Азербайджану немає адміністративно-територіальної одиниці під назвою “Нагірний Карабах”, — йдеться у заяві міністерства.

Раніше у Міноборони РФ заявили, що “збройні сили Азербайджану увійшли в зону відповідальності російського миротворчого контингенту на території Нагірного Карабаху” і завдали чотири удари за допомогою безпілотників "Байрактар" по підрозділах невизнаної "республіки".

Подоляк розповів про переговорний процес з РФ

Переговори з РФ щодо припинення війни йдуть важко, повідомив радник голови Офісу президента і член української делегації на перемовинах Михайло Подоляк.

“На початку російська сторона говорила мовою ультиматумів. Зараз вона більш конструктивна, є підґрунтя для діалогу. Хоча росіяни і далі продовжують перебувати у полоні своїх пропагандистських штампів і ілюзій”, — розповів радник голови ОП.

За його словами, РФ ще не усвідомила всю глибину свого падіння. Коли Росія осягне до кінця силу України та силу міжнародних санкцій, переговори стануть більш конструктивними, зазначив Подоляк.

Київ, Вінниця — повітряна тривога!

У Львові затримали ймовірних коригувальників обстрілів 26 березня

Про це повідомили на Facebook-сторінці Патрульної поліції Львівської області.

Патрульні зупинили підозрілий автомобіль на проспекті Чорновола. Під час перевірки у телефоні чоловіка знайшли відео та фото пересування наших військових. Також він мав фото паспортів чоловіків та багато контактів із російськими номерами.

Ще одного чоловіка затримали, коли патрульні прямували на місце потрапляння ракет.

“Виявили чоловіка, який знімав момент польоту ракети і потрапляння її у ціль. Також у нього в планшеті виявили фотографії усіх блокпостів області. Цю інформацію він надіслав на два російських номери”, — повідомили у патрульній поліції.

На початок