Художня студія у Харкові планує онлайн-навчання та заняття з дітьми у метро

Художня студія у Харкові планує онлайн-навчання та заняття з дітьми у метро

Художня студія у Харкові планує онлайн-навчання та заняття з дітьми у метро
. facebook.com/AzaNiziMazaStudio

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну авторська художня студія для дітей та дорослих Aza Nizi Maza працювала як укриття. Переховуватися від бомбардувань сюди приходили й вихованці студії.

Про це Суспільному розповів один із засновників студії Микола Коломієць. За його словами, зараз багато учасників студії перебувають у безпечних місцях, дехто виїхав з Харкова. На сторінці студії у Facebook Микола Коломієць викладає малюнки вихованців 2014-2015 років.

"Це архів, якому я додаю текст. Малюнки дитячі, а контекст мій. Більшість малюнків це якраз 14-15 роки, коли почалася війна на Донбасі. Але вони й про це, тобто тут є така рефлексія на сучасну ситуацію", — розповів Коломієць.

З багатьма художниками співзасновник студії підтримує зв’язок. Каже, зараз, коли є стабільний інтернет, намагається віднайти усіх учнів.

"Когось зараз просто знайти неможливо. До того ж з інтернетом проблеми. Зараз намагаємося цю ситуацію виправити, вже почати як не онлайн-викладання, а хоча б знайти всіх і за можливості проводити з ними час. Щоби зрозуміти, хто з них у якому настрої, щоб зайняти чимось цих дітей", — пояснює Микола Коломієць.

До війни у студії працювали дитячі групи від 100 до 120 учнів, також була інклюзивна група — до 15 дітей з синдромом Дауна. За словами Коломійця, майже всі залишися у Харкові. Також є група для дорослих.

Сам Микола залишається у Харкові. У планах відновити онлайн-зустрічі з учнями та запропонувати заняття для дітей, які нині вимушені жити у метро, переховуючись від бомбардувань.

"Я вчора був у метро і уявити собі не міг, що там дуже багато дітей. Зараз шукаю можливості, щоб розпочати якісь заняття з дітьми, які залишись там. На мою думку, зараз більш важлива ідея допомоги тим дітям, які у метро. Ті, хто у такому замкненому просторі — це різний ступінь стресу. Мистецтво несе у собі таку арттерапевтичну функцію. Це певне позбавлення від страху, тому це дуже важливо", — певен Микола.

Що відомо

  • За даними Харківської міськради, у метро Харкова від обстрілів ховаються близько 15 тисяч людей. Віднедавна на станціях підземки почали працювати аніматори, які організовують для дітей конкурси.
На початок