"Ти дивишся на монітор, це завжди простіше, ніж у очі людям": режисер Васянович про зйомки війни

"Ти дивишся на монітор, це завжди простіше, ніж у очі людям": режисер Васянович про зйомки війни

"Ти дивишся на монітор, це завжди простіше, ніж у очі людям": режисер Васянович про зйомки війни
.

Лише півроку тому, у вересні 2021, український режисер Валентин Васянович був на Венеціанському кінофестивалі, де його фільм "Відблиск" — про хірурга, захопленого російськими військами на Донбасі — був номінований на премію "Золотий лев". Зараз, під час повномасштабного російського вторгнення, Васянович у Києві й разом з колегами документує злочини РФ проти людяності.

В інтерв'ю Associated Press режисер розповідає, що чекав на вторгнення, але не думав, що воно відбудеться зараз.

"Знаходячись у Венеції, я не очікував, що це станеться так швидко. Я підозрював, що це відбудеться рано чи пізно, але не так скоро. Коли відбуваються такі події, їх дуже важко прийняти.

Досі, коли прокидашся вранці, не можеш повірити, що це відбувається, що люди вмирають, міста повністю зруйновані, як Маріуполь.

Не можеш повірити, що 400 000 людей, мирних жителів не можуть покинути місто, їх чекає, можливо, страшна смерть. Жінки, діти, чоловіки та захисники. У це складно повірити”.

"Ти дивишся на монітор, це завжди простіше, ніж у очі людям": режисер Васянович про зйомки війни

Наразі, під час повномасштабного нападу Росії на Україну, Валентин Васянович знаходиться в Києві, вдень знімаючи на камеру страждання, які він бачить у бомбардованому місті, а вночі ховаючись від повітряних нальотів.

І Васянович, і співпродюсер "Відблиску" Володимир Яценко встигли евакуювати свої сім'ї на захід України, а потім повернулися до Києва, адже "це наше місце". За їхніми словами, вони документують тяжке становище евакуйованих у передмістях міста та приєднуються до волонтерів, щоб допомогти їм.

"Я живу між Києвом та моїм заміським будинком. Іноді я, Володя та інші хлопці їздимо та знімаємо матеріал, хроніку, просто фіксуємо події. Не для використання в якомусь фільмі, а для того, щоб люди могли використовувати це як ілюстрації для своїх особистих цілей".

Режисер розповідає, що коли він знімає, камера забезпечує певний емоційний захист від тих подій, які розгортаються за об'єктивом.

"Коли ти працюєш з камерою на будь-якій страшній події, ти знаходишся по інший бік камери. Ти дивишся на монітор, а це завжди простіше, ніж дивитися прямо в очі людям.

Існує свого роду стіна, яка поділяє тебе і персонажа. Ти дивишся за композицією, думаєш про мізансцену, думаєш, як зробити кращий кадр, відволікаєшся.

Я розумію, що ти хочеш зняти та показати це якомога драматичніше. Ти граєшся з крупними планами. Але це частина роботи. Як знімати сексуальні сцени – там немає нічого, крім роботи. Те ж саме, коли ти знімаєш чийсь біль, ти відчуваєш співпереживання. Ти бачиш ці обличчя, переляканих людей, дітей та безсилих людей похилого віку, яким ледве вдалося вижити, але все одно є бар'єр, який трохи послаблює емоційний тиск на тебе. Принаймні зі мною завжди так".

Васянович
УНІАН

"Вранці у мене один тип емоцій, увечері – інший. Коли виходить сонце, і небо блакитне, і ти сповнений надій та оптимізму, ти віриш у швидку перемогу. Але надвечір все це навалюється на тебе, новини не завжди позитивні.

Є багато новин про те, що наші збройні сили перемагають і відбивають території, але є й новини, що знищують тебе, я маю на увазі велику кількість жертв серед мирного населення, дітей та жінок. Це Маріуполь, Харків, Буча, Ірпінь та інші міста. Але все ще є впевненість і віра в наші збройні сили, в ТрО і в допомогу західного світу. Як я вже казав, ми не чекаємо безпольотної зони, ми не чекаємо, що вони будуть воювати за нас. Допоможіть зброєю та санкціями. От і все".

Основною метою роботи Валентина Васяновича й його колег є поширення інформації, оскільки відеоролики розміщуються на сторінці Яценка у Facebook і автори не вимагають дотримання авторських прав для їхнього розповсюдження.

Хоч зараз колеги знімають лише на камеру Васяновича, вони кажуть, що якщо настане необхідність, вони візьмуть до рук зброю.

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок