Росіяни утримували 9 днів та катували струмом члена команди Radio France

Росіяни утримували 9 днів та катували струмом члена команди Radio France

Російські військові 5 березня викрали фіксера французького радіо Radio France Нікіту (ім’я змінено) у селищі в центральній Україні, катували його і протримали в полоні дев’ять днів.

Про це повідомляє ГО "Reporters without borders".

"Микита дав нам лякаючі покази, що підтверджують масштаби військових злочинів, скоєних російською армією проти журналістів. Його показань нададуть прокурору МКС — найменше, що ми можемо зробити для цього молодого спеціаліста", – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Російські військові викрали Микиту 5 березня. Фіксер їхав один у машині з написом "Преса", намагаючись потрапити до села автомобіль потрапив під обстріл і врізався у дерево.

Російські солдати, як розповів український журналіст, особливо жорстоко допитали його. Військові подумали, що фіксер був шпигуном і хотів з'ясувати розташування техніки.

Микиті погрожували ножем і били по обличчю та тілу. Потім його кинули у канаву, імітуючи страту.

Три дні фіксер провів прив'язаним до дерева на вулиці, а температура вночі опускалася до п'яти градусів нижче нуля.

Електрикою Микиту катували 8 березня. Розрядом його вдарили в ногу чотири рази, а потім знову задали ті ж самі питання. Відпустили фіксера лише за п'ять днів, залишивши в лісі з двома іншими українцями.

Сліди тортур зафіксували у присутності співробітника "Репортерів без кордонів". Наразі Микита знаходиться в Україні.

Після того як викрадений фіксер вийшов на зв'язок, Radio France випустило комюніке. У дирекції ЗМІ підтвердили, що ще на початку березня повідомили про зникнення до організації "Reporters without borders", але, згідно з вказівками організації, вирішили не публікувати цю інформацію з метою безпеки.

Що відомо

  • Журналіст Макс Левін виходив на зв’язок востаннє 13 березня у Вишгородському районі під столицею коли був у районі бойових дій з фотокамерою.
  • 15 березня війська Росії вбили в Україні українську журналістку Олександру Кувшинову та оператора американського Fox News. Ще один журналіст поранений.
  • В Ірпені Київської області російські військові вбили журналіста New York Times Брента Рено. Його колега фотокореспондент Хуан Арредондо поранений. За даними поліції, унаслідок стрільби поранені близько п'яти людей.
  • 12 березня у Каховці та Новій Каховці зникли два журналісти — Олег Батурін та Сергій Цигипа. Обоє активно висвітлювали стан справ в їх містах та області з часу вторгнення РФ в Україну. Згодом Батуріна відпустили.
  • 15 березня телеканал Fox News повідомив про поранення свого журналіста, яке він отримав під час підготовки репортажу під Києвом.

Читайте також

"Я емоційно виснажений. Хочу спати, але не можу". Каховський журналіст розповів про вісім діб полону

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

"Буча, Гостомель, Ірпінь стають другим Донецьким аеропортом". Що відбувається у Київській області

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок