Російські військові вбили українську журналістку та оператора американського Fox News

Російські військові вбили українську журналістку та оператора американського Fox News

Російські військові вбили українську журналістку та оператора американського Fox News
.

15 березня війська Росії вбили в Україні українську журналістку Олександру Кувшинову та оператора американського Fox News. Ще один журналіст поранений.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у зверненні в ніч на 16 березня.

"Від артилерійського удару російських військ загинуло ще двоє журналістів — українка Олександра Кувшинова та представник американського Fox News П'єр Закжевський. Ще один журналіст важко поранений, обстріл стався у Київській області. І це одна вагома причина, щоб посилювати західні санкції про РФ, поки Росія не припинить цю війну", — сказав Зеленський.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через вбивство російськими військовими української журналістки та оператора, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"Бучанською окружною прокуратурою Київської області розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 15 березня 2022 року в селі Горенка внаслідок артилерійського обстрілу збройними силами РФ снаряд влучив в автомобіль. Від отриманих травм загинув оператор американського телеканалу "FoxNews", громадянин Ірландії, а журналістка та громадянка України дістала смертельні травми.

"Органи прокуратури вживають всіх заходів для належного документування воєнних злочинів країни-агресора для притягнення винних до відповідальності", — запевнили в ОГПУ.

Загиблим ірландським громадянином є 55-річний оператор Fox News П'єр Закжевський. Олександра Кувшинова працювала позаштатною консультанткою також на Fox News. Третій учасник інциденту, репортер Бенджамін Холл, лишається у лікарні із пораненнями.

Що відомо

  • Фонд "Справедливість для журналістів" (JFJ) повідомив, що з початку війни Росії проти України було вбито трьох журналістів та скоєно 10 замахів на вбивство.
  • В Ірпені Київської області російські військові вбили журналіста New York Times Брента Рено. Його колега фотокореспондент Хуан Арредондо поранений. За даними поліції, унаслідок стрільби поранені близько п'яти людей.
  • 12 березня у Каховці та Новій Каховці зникли два журналісти — Олег Батурін та Сергій Цигипа. Обоє активно висвітлювали стан справ в їх містах та області з часу вторгнення РФ в Україну.
  • 15 березня телеканал Fox News повідомив про поранення свого журналіста, яке він отримав під час підготовки репортажу під Києвом.

Читайте також

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок