Витік аміаку в Сумах, розгін окупантами мітингу в Херсоні, обстріл ТРЦ Києва. 26 день війни. Головне

Витік аміаку в Сумах, розгін окупантами мітингу в Херсоні, обстріл ТРЦ Києва. 26 день війни. Головне

Витік аміаку в Сумах, розгін окупантами мітингу в Херсоні, обстріл ТРЦ Києва. 26 день війни. Головне
. Пожежники біля торгового центру після обстрілу в Києві, Україна, 21 березня 2022 року. Фото: Felipe Dana / АР

У Сумах внаслідок обстрілів російськими військами стався витік аміаку на місцевому заводі, у Херсоні мирних протестувальників почали розганяти російські окупанти, Рівненщину двічі обстріляли ракетами. У Києві від обстрілу торгового центру загинули восьмеро людей. Тим часом Пентагон обговорює надання Україні ППО великої дальності.

Суспільне зібрало головні новини 26-го дня війни Росії проти України.

Росія продовжує обстріли

Внаслідок обстрілів військами РФ у Сумах стався витік аміаку із заводу "Сумихімпром". Зона ураження становить близько 2,5 км. Під загрозою отруєння опинились жителі села Новоселиця. Для Сум загрози немає, повідомили в адміністрації. Аварію ліквідовано. Детальніше про наслідки та як вберегтись від отруєння аміаком читайте тут.

У Києві від обстрілу торгового центру уночі 20 березня загинули восьмеро людей. Внаслідок обстрілу військами РФ сталось загорання на парковці та у торговому центрі Retroville. Через обстріл затримали тіктокера — киянин виклав матеріали про пересування українських військових у столиці й "свідомо чи несвідомо" попрацював корегувальником для російської армії, заявили в СБУ.

Зранку 21 березня росіяни обстріляли Одесу з корабельної артилерії. Також російські війська завдали чотири ракетні удари по Рівненщині. З трьома ракетами Збройні сили України впоралися.

За одну добу в Авдіївці від обстрілів загинули п'ятеро людей, а в Маріуполі – 9-річна дівчинка

У Херсоні російські військові розігнали мирний мітинг. Вибухи, стрільба по цивільних. Є поранені.

У Харкові в'язень нацистських концтаборів загинув від російського снаряду. 96-річний Борис Романченко загинув внаслідок влучання снаряду у квартиру на Північній Салтівці, розповіла Суспільному його онука Юлія Романченко.

"Потрапив снаряд у квартиру, згоріло повністю все. Залишилися тільки кістки на панцерній сітці ліжка, як він і лежав. У тій квартирі на Салтівці прожив понад 30 років, останнім часом жив сам. Я пропонувала йому виїхати, але він відмовлявся. Він погано ходить, погано чує, не погодився їхати", — розповіла Юлія.

Вивезти дідуся і поховати належним чином нині складно. Північна Салтівка — під обстрілами.

Підсумки дня у регіонах читайте тут.

Читайте також: Чого ми не знали про себе. Сеанс самоаналізу з бомбардованого Харкова

Евакуація

З восьми погоджених на 21 березня гуманітарних коридорів для евакуації мирних мешканців та доставлення вантажів працювало сім. Всього за день вдалось евакуювати 8 057 людей. Зокрема з Маріуполя до Запоріжжя евакуювали 3 007 маріупольців. Також до Бердянська дісталися 26 автобусів. За даними глави МінТОТ Ірина Верещук, російські війська, які стоять на блокпостах по маршруту до Маріуполя, не дозволяють автобусам швидко дістатися до місць збору людей.

Читайте також: Обстріли Києва, евакуація Бучі, Гостомеля, Ірпеня. Що відбувається у Київській області та столиці

Підтримка України

Президент США Джо Байден поговорив з лідерами Франції, Німеччини, Італії та Великої Британії жорстоку тактику Росії проти України на надання допомоги українцям. Тим часом у Пентагоні обговорюють надання Україні ППО великої дальності.

В ЄС попередньо схвалили виділення Україні додаткових 500 мільйонів євро, які будуть витрачені на зброю. Однак остаточне рішення буде прийнято в середу, 23 березня.

Міжнародна хакерська група Anonymous закликала компанії, які продовжують працювати у Росії попри її військову агресію проти України, припинити бізнес та вийти з території РФ.

Інтерв'ю Зеленського

Президент України Володимир Зеленський дав велике інтерв'ю суспільним мовникам. Він повідомив, що компроміси на переговорах з РФ можуть винести на референдум, що Росія щоденно використовує заборонену зброю. Також він прокоментував імовірність Третьої світової. Більше дивіться та читайте тут.

Читайте також

У Росії хочуть розслідувати роботу "біолабораторій" в Україні. В ОП відреагували

Нищать лікарні, вбивають та беруть у полон лікарів. Ляшко розповів про злочини росіян проти медиків

На межі з Польщею та Словаччиною незначні черги. ДПСУ оновила дані про ситуацію на кордонах

Російський бомбардувальник порушив повітряний простір Польщі

На початок