"Багато людей об’єдналися, щоб допомогти". Як в Івано-Франківську працює соціальна крамниця

"Багато людей об’єдналися, щоб допомогти". Як в Івано-Франківську працює соціальна крамниця

"Багато людей об’єдналися, щоб допомогти". Як в Івано-Франківську працює соціальна крамниця
. Фото: Суспільне Карпати

В Івано-Франківську два роки працює соціальна крамниця для нужденних, яку відкрив благодійний фонд "Час добра та милосердя". Волонтери допомагали людям з їжею, одягом, ліками та засобами гігієни. З початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну у соціальній крамниці почали допомагати й людям, які вимушено переїхали із зони активних бойових дій.

Про це кореспондентці Суспільного розповіла засновниця фонду Валерія Кушніренко.

З її слів, окрім допомоги людям з інших регіонів України, які зараз мешкають в Івано-Франківську, волонтери соціальної крамниці надсилають необхідні речі й переселенцям у навколишніх селах.

Допомога переселенцям. Як в Івано-Франківську працює соціальна крамниця
Засновниця благодійного фонду "Час добра та милосердя" Валерія Кушніренко. Фото: Суспільне Карпати

"Старости сіл з нами зв'язуються. Ми, відповідно, реагуємо та надсилаємо туди допомогу. Бувають такі моменти, коли мама з дитиною приходить в одній сорочці. Тоді ми розуміємо, що потрібно зібрати пакет з одягом. Люди часто просять продукти, засоби гігієни, шампуні, гелі для душу", — сказала Валерія Кушніренко.

З Василькова, що на Київщині, в Івано-Франківськ приїхала Олена з двома дітьми. Сюди родина виїхала на восьмий день війни.

"Ми думали, що це все швидко закінчиться, але ситуація лише загострювалася. Діти були налякані, все відбувалося так близько. Ми були за 50 м від обстрілів. Стріляли по військкомату. Ми кілька днів сиділи у холодному підвалі", — пригадує Олена.

Допомога переселенцям. Як в Івано-Франківську працює соціальна крамниця
Олена із двома дітьми вимушено переїхала на Івано-Франківщину з Василькова. Фото: Суспільне Карпати

Після обстрілу військкомату родина переїхала до батьків у село. Але й там було чутно постріли. Тоді, розповідає Олена, її чоловік сказав збирати речі та виїжджати з дітьми. Зі собою жінка взяла лише документи та кілька дитячих речей.

"Я начебто зібралася, але якось все так швидко відбулося, що й нічого практично не взяла. Одні штани були на дитині, інші штани та светр поклала в рюкзак. Так само і собі взяла. Але про засоби гігієни, наприклад, про зубну щітку, пасту, навіть не думала. Це вилетіло з голови", — каже жінка.

Допомога переселенцям. Як в Івано-Франківську працює соціальна крамниця
Сини Олени. Фото: Суспільне Карпати

До Івано-Франківська родина їхала електричками та потягом. Дорога зайняла дві доби, говорить Олена. Коли прибули на місце, то змінний одяг та взуття жінці з дітьми дали волонтери у соціальній крамниці.

"Ми приїхали до друзів, але у них діток немає, тому довелося шукати допомогу. Найперше хотілося забезпечити синів. Волонтери знайшли їм черевики, куртку. Старшому синові взяли спеціальні кросівки для футболу, бо він любить грати. Кілька кофт, футболок та куртки. Собі я нічого не брала, головне, щоб дітям було на зміну", — розповіла Олена.

Допомога переселенцям. Як в Івано-Франківську працює соціальна крамниця
Змінний одяг для дітей Олені дали волонтери у соціальній крамниці. Фото: Суспільне Карпати

До початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України волонтери працювали чотири рази на тиждень, говорить засновниця фонду "Час добра та милосердя" Валерія Кушніренко. Однак з 24 лютого соціальна крамниця відчинена щоденно із 11:00-17:00.

"Дуже багато людей об’єдналися, щоб допомогти. До нас також доставляють й гуманітарну допомогу з-за кордону. Зараз потрібно посуд й постіль. Ми повідомляємо про потреби у Facebook і люди відгукуються. Наші жителі стали більш свідомими", — сказала Валерія Кушніренко.

Крім того, соціальна крамничка почала збирати й речі для бійців ЗСУ, які боронять країну у "гарячих" точках. Зараз вони найбільше потребують термобілизни.

Валерія Кушніренко додала, що одяг, іграшки чи продукти у соціальну крамничку може принести кожен. Усього за час роботи крамниці своїми речами поділилися приблизно пів тисячі людей.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок