Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн

Оновлено
Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
. Чоловік тримає прапор України в зруйнованому артилерією РФ будинку, Київ, 14 березня 2022 року. Фото: Vadim Ghirda / АР

Коротко про головне на цей час:

Усі головні новини 15 березня

15 березня — двадцятий день вторгнення російських військ в Україну. Президент України Володимир Зеленський направив Раді проєкт про продовження воєнного стану після 26 березня. Також анонсував максимальну дерегуляцію бізнесу, аби українці продовжували працювати і підтримувати економіку. ЄС та США продовжують запроваджувати санкції проти Росії. За даними ЗМІ, РФ просить підтримки Китаю, але публічно це спростовує.

Російські війська намагаються атакувати Миколаїв, не припиняють обстріли на Харківщині, Сумщині, також намагаються прорвати лінію оборони на Донецькому напрямку. Водночас в Генштабі повідомляють про деморалізований стан військ РФ через те, що план Кремля захопити Україну за три дні — провалився. Так днями на Луганщині російські військові втекли від українських прикордонників, залишивши трофейний ГАЗ-66 з гранатами і набоями та зенітну установку.

Про ситуацію в регіонах, переговори та міжнародну реакцію щодо війни Росії в Україні — в текстовому онлайні Суспільного. Також разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine.

Попередні головні новини читайте тут.

Текстовий онлайн щодо подій в Київській області — тут.

Відеорепортажі Суспільного — тут.

Ми завершуємо онлайн двадцятого дня вторгнення РФ в Україну. Хроніку 16 березня — читайте тут.

Зеленський у нічному зверненні: Запрошую всіх друзів України відвідати Київ

Зеленський записав нове відеозвернення: "Запрошую всіх друзів України відвідати Київ. Тут може бути небезпечно, бо наше небо ще не закрите від російських ракет і літаків. Рішення про посилення нашого арсеналу в повітрі ще не ухвалене. Ми не отримали літаків. Але погляди всіх людей світу зараз спрямовані саме на нашу столицю, на українців. Тож кожен, хто з нами, отримає вдячність. Не тільки нашу, а й інших народів", — заявив президент.

Генштаб: ЗСУ знищили 40 % підрозділів армії РФ

"Станом на 15 березня 2022 року, ворогом втрачено (знищено повністю, або втрачена боєздатність) до 40 % підрозділів, залучених до т.зв. “операції” на території України", — повідомили в Генштабі ЗСУ.

Що ще повідомили в Генштабі. Дані станом на 00:00

  • Росіяни не змогли вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей
  • Окупанти зупинені на Миколаївському напрямку
  • РФ намагається посилити угруповання військ за рахунок перекидання підрозділів, що зазнали втрат протягом перших 10 діб війни, іноземних найманців
  • Російським військовим керівництвом прийнято рішення про достроковий випуск курсантів вищих військових навчальних закладів з подальшим залученням їх до бойових дій проти України
  • Виявлено перекидання до прикордонних з Україною районів підрозділів 120ї окремої мотострілецької бригади (МІНСЬК) Північно-Західного оперативного командування ЗС Білорусі
  • На Поліському напрямку росіяни хаотично мінують місцевість, створюючи небезпечні умови існування мирному населенню
  • На Сіверському напрямку — зусилля на веденні розвідки. Росія має проблеми з забезпеченням військ боєприпасами
  • На Слобожанському напрямку РФ намагається посилитись, перекрити доступ до міста Суми з південного напрямку та блокувати місто Ізюм. "Успіхів не має".
  • На Донецькому напрямку — невдала спроба просування на напрямках населених пунктів Рубіжне, Сєверодонецьк, Лисичанськ, в результаті чого окупанти зазнали значних втрат та були змушені відійти
  • У районі Попасної РФ намагається утримати зайняте положення. Не має успіху в районі Авдіївки.
  • Найгіршою обстановка залишається в районі Маріуполя, де РФ намагається блокувати місто на західній і східній околицях міста. Має значні втрати, росіяни ввести резерви зі складу 810-ї окремої бригади морської піхоти
  • На Південнобузькому напрямку росіяни кинули зусилля на утриманні зайнятих рубежів
  • РФ не відмовляється від задуму продовження наступу в напрямку Кривого Рогу
  • У районі Чорнобаївки РФ втратили сім бойових вертольотів.
Силами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України знищено три літаки РФ. Один поки не встановлено, а два – це винищувачі бомбардувальники Су-34. Збито один вертоліт росіян, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

Авіація Повітряних Сил завдавала ракетно-бомбових ударів і по наземних цілях. Група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24м, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації, під прикриттям винищувачів здійснила дев’ять авіанальотів на колони ворожої техніки та скупчення військ рашистів.

Генштаб прозвітував про ще 7 знищених вертольотів. Разом — 8.

Качинський запропонував відправити в Україну озброєну миротворчу місію НАТО

Віцепрем'єр Польщі Ярослав Качинський запропонував відправити в Україну озброєну миротворчу місію НАТО: "Вважаю, що потрібна миротворча місія НАТО або, можливо, якогось ширшого складу, яка зможе захистити себе, яка за згодою президента та уряду цієї країни діятиме на території України", — заявив він на брифінгу в Києві за підсумками переговорів із керівництвом країни.

Ілон Маск передав Україні ще старлінків та відповів Кадирову

Ще одна партія StarlinkStarlink — це платформа супутникового інтернету компанії SpaceX, яка належить американському бізнесмену Ілону Маску в Україні. "Майбутнє за технологіями. Технології сьогодні допомагають українцям, допомагають новому добру перемогти старе зло. Майбутнє за Україною! Дякую Ілон! Дякуємо Польщі", — написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Тим часом сам Ілон Маск у твіттері відповів на погрози підконтрольного Кремлю глави Чечні Рамзана Кадирова. Кадиров назвав Маска Ілоною, а він перейменувався у твіттері на Ілону — Elona Musk. Макс подякував за пропозицію "підтягнути навички в Чечні", і використати проти Путіна одну ліву, попри те що він навіть не лівша.

Читайте також: Кадиров заявляє, що він під Києвом, звертається до Маска і захищає Путіна. Що відомо

Понад 100 тисяч британців погодились надати притулок українцям

Понад 100 тисяч британців погодились надати житло українським біженцям, повідомив прем'єр Британії Борис Джонсон. Нагадаємо, уряд Великої Британії ухвалив схему допомоги, що дозволить розміщуватися у країні тим біженцям, що не мають родичів у країні. Програма "дім для України" ("Homes for Ukraine") передбачає, що Британія буде платити людям 350 фунтів стерлінгів (приблизно $450) на місяць, якщо вони зможуть запропонувати біженцям принаймні окрему кімнату або окреме житло на строк мінімум шести місяців.

300 млрд російських резервів зарезервовані для України — Устенко

300 млрд доларів російських резервів у світі вже зарезервовані для України, повідомив Олег Устенко, радник президента України. За оцінками уряду, збитки від дій Росії в Україні вже складають близько 500 мільярдів доларів.

"У попередньому році ми з вами зробили майже 200 млрд доларів нашого валового внутрішнього продукту — це 2,5 роки життя нашої країни. Але є 300 млрд доларів, які вже зарезервовані для нас, — це кошти від центрального банку Росії, які знаходяться на рахунках за межами Росії і які будуть поступати до нас. Це кошти, які будуть додатково поступати у фонд, які будуть надходити від заарештованого майна російської так званої еліти", — розповів він.

Одна з найбільших юридичних компаній світу Baker McKenzie залишає РФ

Після 33 років роботи у Росії країну-агресора залишає одна з найбільших юридичних компаній світу — американська Baker McKenzie. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті компанії. Підрозділи Baker McKenzie в Москві і Санкт-Петербурзі стануть незалежними юридичними фірмами.

"Baker McKenzie — перша світова юридична фірма, зареєстрована в Росії, коли вона ще була частиною радянського союзу", — йдеться у повідомленні.

"Ми рішуче засуджуємо вторгнення Росії в Україну, яке різко контрастує з нашими цінностями, цінностями наших клієнтів і світової бізнес-спільноти. Ми не представлятимемо інтереси будь-яких фізичних або юридичних осіб, які контролюються чи безпосередньо пов’язані з російською державою та/або поточним режимом, у будь-якій точці світу. Ми залишаємося повністю зосередженими на безпеці наших колег в Україні та регіоні", — наголошується в релізі.

Раніше 15 березня в Мінцифри повідомили, що серед бізнесу за останню добу до санкції проти РФ доєднались Slack, Indeed, Xerox, Panasonic, Citrix, NCR, Ericsson. Також студія GSC Game World, яка розробляла серію комп’ютерних ігор S.T.A.L.K.E.R., припиняє продавати свій продукт росіянам.

Зеленський зустрівся з прем'єрами Польщі, Чехії та Словенії

"Голова польського уряду Матеуш Моравецький, віце-прем'єр Ярослав Качиньський, Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала та Прем'єр-міністр Словенії Янез Янша. Ваш візит до Києва у цей важкий для України час – потужне свідчення підтримки. Ми це дуже цінуємо", — зазначив Зеленський.

З Маріуполя виїхали 20 тисяч людей — Верещук про евакуацію

Сьогодні, 15 березня, з 9 погоджених гуманітарних коридорів спрацювало 7. Всього вдалося врятувати 28 тисяч 893 людини із заблокованих міст, повідомила глава МінТОТ Ірина Верещук.

"Це найперше Донецька область по коридору з Маріуполя — близько 20 тисяч людей. З міста Маріуполь в напрямку міста Запоріжжя сьогодні виїхало понад 4 тисяч приватних авто. 570 вже прибули у Запоріжжя. Інші лишилися на нічліг у Бердянську та інших населених пунктах Запорізької та Донецької областей", — розповіла вона.

Сумська область — евакуйовано 8 тисяч 533 людини. Суми — 6 тисяч 950, Тростянець — 140, Лебедин — 113, Шостка — 166, Конотоп — 1084 людини.

Харківська область. Евакуйовано 320 підопічних та працівників психоневрологічного пансіонату.

"Завтра ми плануємо продовжити роботу гумкоридору для Маріуполя і також почати евакуацію із міста Ізюм", — додала вона.

У зв'язку із введенням цілодобового комендантського часу евакуація у Київській області проводитись не буде.

ПАРЄ ухвалила рішення про вигнання Росії та просить надати Україні засоби ППО

Парламентська асамблеї Ради Європи попри спроби Москви уникнути покарання, ухвалила рішення про вигнання РФ, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору, повідомляє кореспондент Європравди. Фінальну крапку у цій історії поставить Комітет Міністрів Ради Європи у четвер, 17 березня.

Подоляк: переговори України — РФ продовжать завтра

Радник голови ОП Михайло Подоляк повідомив, що переговори України та РФ продовжаться завтра.

"Продовжимо завтра. Дуже складний та в'язкий переговорний процес. Існують важливі протиріччя. Але, безперечно, є місце для компромісу. У перерві роботу в підгрупах буде продовжено...", — додав він.

Інтенсивність просування військ РФ вглиб території України знижена — Міноборони

Заступниця міністр оборони Ганна Маляр розповіла в ефірі українських телеканалів, що активних боїв все ще значно менше, а інтенсивність просування військ РФ вглиб території України знижена;

"З одного боку це свідчить що ворог поніс величезні втрати і намагається зараз поповнити особовий склад, відновити логістику. Ворог сьогодні має проблеми із провіантом із пальним. З іншого боку, ворог не полишає своїх планів просуватися вглиб території. Тому ми повинні бути готові до цього. І знаєте, ворог вчився з нами воювати. Тому що у них були одні плани, зараз вони бачать, що ці плани нездійсненні, і зараз вони переформатовують порядок своїх дій і шукають оцей план "б" щоб реалізувати бодай щось. Вони будуть пробувати закріпитись на тих рубежах, де вони вже зайняли тимчасово території", — зазначила Маляр.

Повітряна тривога на Дніпропетровщині.

Смерть протоколу https в Росії

В Росії та Білорусії перестали працювати основні компанії, які видають сертифікати безпеки SSL та TLS для вебсайтів, а саме GeoTrust, Sectigo, DigiCert, Thawte, Rapid.

Це ініціатива Мінцифри України.

Наявність сертифікатів означає, що ресурси надійно захищені і їм можна передавати свої персональні дані. Наприклад, надати реквізити картки, щоб вони вводилися автоматично, коли ви щось хочете придбати.

Компанії більше не будуть випускати сертифікати для російських та білоруських сайтів та оновлювати наявні. Тому вони автоматично стануть небезпечні для всіх користувачів, а браузери по всьому світу їх будуть блокувати.

"Фактично це означає смерть протоколу https на росії", — повідомив глава Мінцифри Михайло Федоров.

Історичні 13,6 мільярда доларів від США — Байден підписав проєкт

Президент США Джо Байден підписав законопроєкт про виділення Україні "історичних" 13,6 мільярда доларів. Це близько 1/5 усього українського бюджету на рік.

"Уся торгівля з РФ має бути зупинена". Зеленський закликав українців за кордоном тиснути на політиків

Президент України Володимир Зеленський закликав українців у всьому світі тиснути на політиків та бізнес, говорити з журналістами — аби країни припинили торгівлю з Росією.

"Щоб вона (Росія) не могла спонсорувати вбивства наших дітей. Українці в усьому світі! Контактуйте з політиками, говоріть з журналістами, тисніть на бізнес, щоб він виходив з російського ринку. Щоб їхні долари та євро не оплачували нашу кров", — зазначив президент.

"Усі у світі мають зайняти моральну позицію. Не лише держави, а й компанії"

Непотрібні блокпости в Україні прибирають — МВС

Кількість блокпостів на дорогах України скоротили до 1,5 тисячі. У Міністерстві внутрішніх справ обіцяли, що зроблять перелік актуальних блокпостів, а всі, які до нього не увійдуть, ㅡ приберуть. Про це сказав міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Повітряна тривога на Київщині.

Прем’єри Польщі, Чехії та Словенії прибули до Києва

Прем’єри Польщі, Чехії та Словенії вже прибули до Києва.

"Саме тут, у зруйнованому війною Києві, твориться історія. Саме тут свобода бореться зі світом тиранії. Саме тут майбутнє кожного з нас висить на волосині. ЄС підтримує Україну", — зазначив Моравецький.

УЗ опублікувала графік додаткових евакуаційних рейсів

УЗ опублікувала графік додатково призначених евакуаційних рейсів на 16 березня:

Харків:

9:40 - №229/230 Харків - Ужгород;

13:00 - №239/240 Харків - Львів.

Дніпро:

10:30 - №907/908 Дніпро - Хелм;

12:30 - №903/904 Дніпро - Самбір;

14:00 - Інтерсіті+ Дніпро - Львів;

20:00 - №234/233 Дніпро - Чоп.

Краматорськ:

13:00 - №271/272 Краматорськ - Ковель;

16:00 - №269/270 Краматорськ - Львів.

Кривий Ріг:

11:00 - №219/220 Кривий Ріг - Чоп.

Додаткові рейси також відправляться з Одеси до Ужгорода о 22:32 та з Козятина до Хелма о 22:00.

Білий дім про російські санкції: поїздок в РФ і не планували

Джейн Псакі, речниця Білого дому, прокоментувала санкції РФ проти США: "Ми не плануємо поїздок до Росії, у нас нема банківських рахунків в Росії".

Росія виходить з Ради Європи

Віцеспікер російської Держдуми Пьотр Толстой заявив, що генеральному секретарю Ради Європи було вручено лист глави МЗС Сергія Лаврова про вихід Росії з організації. Толстой заявив, що Росія виходить із Ради Європи "з власної волі, це виважене та обдумане рішення".

Водночас сьогодні Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) анонсувала розгляд резолюції у разі затвердження якої буде розпочато процедуру повного виключення Росії із Ради Європи.

ЄС запроваджує санкції — Абрамович, Ернст у списку

ЄС запроваджує четвертий пакет санкцій через військову агресію Росії проти України: 15 фізичних та 9 юридичних осіб підпадають під обмежувальні заходи ЄС. Серед нових підсанкційних — олігархи Роман Абрамович, Герман Хан, а також "інші відомі бізнесмени, які працюють у ключових галузях економіки, таких як металургія, енергетика, банківська справа, засоби масової інформації, військові продукти та послуги подвійного призначення".

"До списку також входять лобісти та пропагандисти, такі як Костянтин Ернст (генеральний директор Першого каналу Росії), які просувають наратив Кремля щодо ситуації в Україні", — ідеться в поідомленні.

Британія запроваджує санкції проти Росії

Велика Британія у відповідь вирішила запровадити санкції ще проти 370 росіян та білорусів. З них 51 — це олігархи та члени їхніх сімей, повідомила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. Раніше Британія вже запровадила санкції щодо понад тисячі юридичних та фізичних осіб, обмеження щодо статків олігархів на понад 100 мільярдів фунтів.

Столтенберг скликає позачерговий саміт НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг скликає позачерговий саміт Альянсу.

"Я скликав позачерговий саміт 24 березня в штаб-квартирі НАТО. Ми розглянемо вторгнення РФ в України, нашу рішучу підтримку України та подальше посилення стримування й оборони НАТО. У цей критичний час Північна Америка та Європа повинні продовжувати стояти разом", — додав він.

Добровольці ТрО визнаватимуться ветеранами війни

Верховна рада підтримала законопроєкт, який передбачає, що добровольці тероборони зможуть визнаватися учасниками бойових дій, зможуть визнаватися особами з інвалідністю внаслідок війни. Також запроваджується соцзахист нової категорії осіб — сім’ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

На Херсонщині війська РФ знищують навчальні заклади, порушено 23 кримінальні справи

На Херсонщині російський агресор продовжує нищити школи, дитсадки та інші навчальні заклади. Розпочато 23 кримінальних провадження, повідомляє Херсонська обласна прокуратура. Найбільше навчальних закладів пошкоджено безпосередньо в Херсоні – 6, Олешках – 3, Чорнобаївці – 2, Новій Каховці –2, Високопіллі – 2, Козацькому – 2, Веселому – 2, Степному – 1, Любимівці – 1 , Архангельську – 1, Заградівці – 1.

Зеленський звернувся до парламенту Канади: Посильте санкції й закрийте небо

Зеленський парламенту Канади: у свої промові він закликав уявити, як відчувають себе українці під щоденними обстрілами.

"Уявіть, що значить кожен день чути звіти про загибель дітей. Так, ви президент, або керівник уряду, але ви просто про це чуєте. І загиблих стає все більше і більше. 97 дітей вбитих на сьогоднішній ранок", — сказав Зеленський.

Мінфін США додав до санкційного списку 15 громадян Росії та Білорусі

Міністерство фінансів США додало до санкційного списку 15 громадян Росії та Білорусі, зокрема дружину Лукашенка Галину.

На Вінниччині, Тернопільщині, Волині, Рівненщині, Львівщині, Івано-Франківщині, Кіровоградщині, Житомирі, Києві, Білій Церкві та Василькові, в Умані та Старокостянтинові повітряна тривога.

Жінці, яка вибігла з антивоєнним плакатом в ефірі "Пєрвого", присудили штраф у 7 тисяч грн

У Росії суд оштрафував Марину Овсяннікову на 30 тисяч рублів (7 тисяч грн) за статтею про організацію неузгодженої акції, передає Новая газета. Напередодні вона вибігла з протестним плакатом за спиною телеведучої в ефірі пропагандистського "Першого каналу". Суд розглядав це як адміністративне правопорушення.

О 20:00 в Києві зупиниться рух поїздів метро. Метро працюватиме тільки як укриття

Метро переходить в режим укриття під час комендантської години.Під час посиленої комендантської години станції метро працюватимуть лише у режимі укриття.

  • • Рух поїздів не здійснюватиметься.
  • • Містом заборонено пересуватися без спецперепусток.
  • • Виходити можна лише до найближчого укриття під час повітряної тривоги.

Комендантська година триватиме із 20:00 15 березня до 07:00 17 березня у Києві та Київській області.

На Вінниччині та у Житомирі повітряна тривога.

Шмигаль пояснив, як уряд підтримає бізнес

Для того, щоб українці продовжували працювати в умовах війни, уряд та ВР розробили низку нововведень для бізнесу, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

  1. Підприємства з обігом до 10 мільярдів гривень зможуть перейти на сплату єдиного податку. Також будуть зняті обмеження щодо кількості робітників та за видами діяльності (окрім підакцизних товарів та грального бізнесу). При цьому замість ПДВ та податку на прибуток підприємці платитимуть лише 2% від обороту.
  2. Фізичні особи-підприємці 1-ї та 2-ї груп сплачуватимуть єдиний податок на добровільній основі. "Якщо є можливість та розуміння необхідності підтримати Україну — сплачуйте", — зазначив прем’єр. Також фізичні особи-підприємці не будуть платити ЄСВ за своїх мобілізованих співробітників — це зробить держава. На період воєнного стану ФОП також не сплачуватимуть ЄСВ, якщо не отримують доходу.
  3. Санкції за порушення закону про РРО не будуть застосовуватись до завершення воєнного стану.
  4. З 24 лютого 2022 до кінця року звільняються від сплати за землю платники на територіях, на яких ведуться бойові дії.
  5. Не буде сплачуватись ПДВ за товари, що були знищені під час війни, а також передані на потреби оборони.
  6. Також буде скасований акциз на пальне, а ставка ПДВ по цих позиціях буде зменшена з 20% до 7%.

У Сумах загроза артобстрілу — усім в укриття.

В один день, 12 березня, у Каховці та Новій Каховці зникли два журналісти — Олег Батурін та Сергій Цигипа. Обоє активно висвітлювали стан справ в їх містах та області з часу вторгнення РФ в Україну. Суспільне поспілкувалось з рідними та знайомими зниклих та дізналось подробиці зникнення.

Наслідки обстрілів Києва

Внаслідок обстрілів Києва вранці 15 березня снаряди влучили у житлові будинки у трьох районах, загинули п’ятеро людей, повідомив Зеленський. Який вигляд мають будинки зараз та що розповідають його мешканці — у репортажі Суспільного:

МВС: інформації про те, що Кадиров в Києві — немає

Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ повідомив в ефірі українських телеканалів, що МВС немає підтвердженої інформації, що підконтрольний Кремлю глава Чечні Рамзан Кадиров під Києвом.

"Більше того, прессекретар Путіна заявив про те, що у того теж немає інформації, чи є Кадиров під Києвом. Якщо ми будемо говорити про мотиви, чому з’явився цей ролик (про те, що Кадиров від Києвом)... Приховувати у Чечні реально кількість загиблих "кадирівців" уже неможливо. Більше того загинуло декілька близьких до нього людей і це приховувати теж неможливо у Чечні. Йому потрібно було теж показати, що він на фронті, теж боєць. Це, ще раз, бажання підтвердити, який він крутий", — сказав Денисенко.

Миколаїв: ЗСУ захопили російську техніку

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім опублікував фото захопленої російської техніки та документів військових РФ.

Росія заборонила в'їзд Байдену і Блінкену в Росію

Росія ввела персональні санкції проти президента США Джо Байдена та держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Російські окупанти в Маріуполі взяли у заручники лікарів та пацієнтів

Російські окупанти взяли у заручники лікарів та пацієнтів у Маріуполі, повідомив керівник Донецької ОВА Кириленко з посиланням на одного з пацієнтів

Таку звістку встиг передати один з працівників лікарні, зазначив він:

Далі – цитата: "З лікарні неможливо вийти. Сильно стріляють, сидимо у підвалі. Машини до лікарні не можуть під’їхати вже дві доби. Навколо горять багатоповерхівки…До нашої лікарні росіяни нагнали 400 осіб із сусідніх будинків. Вийти нам неможна».

Йдеться про Обласну лікарню інтенсивного лікування. Днями російські окупанти її практично зруйнували – в основному корпусі від бомбардувань впали плити перекриття. Але персонал і пацієнти продовжували перебувати у пристосованому підвальному приміщенні - працювати і лікуватися.

Російським нелюдам мало руйнувань – тепер вони зробили із людей заручників.

Звертаюся до міжнародних правозахисних організацій з вимогою відреагувати на ці злісні порушення норм і звичаїв війни, на ці кричущі злочини проти людяності.

Росія і кожен її громадянин, причетний до злочинів в Україні, має бути покараний".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проводить брифінг напередодні позачергової зустрічі Альянсу на рівні міністрів закордонних справ країн-членів щодо війни Росії в Україні. Транслюємо наживо:

Зеленський: Кожен удар по Україні – це кроки до самознищення Росії

Зеленський записав нове звернення: "Ми воюємо за життя. Ми виборюємо життя у ракет, авіабомб, артилерії, танків, мінометів. І всього іншого, що російські війська використовують, щоб знищити нас. Усього іншого, чим Росія руйнує зараз і себе. Тому що кожен постріл по Україні, кожен удар по Україні – це кроки до самознищення Росії", — зазначив він.

"Скажу вам по-русски. И это (обстріли — ред.) в нашей столице. В городе, о котором вы, собственно говоря, всегда говорили: мать городов русских. Который сделал наши народы историческими. И который вы сегодня бомбили. Просто людей, жилые массивы. Бомбили и снова бомбили. Нам таких детей точно не надо. Спасибо", — звернувся Зеленський до окупантів РФ.

"Світовий Конгрес Українців" запустив фандрейзингову платформу для ЗСУ

Міжнародна громадська організація "Світовий Конгрес Українців" запустив фандрейзингову платформу Unite With Ukraine для збору допомоги з усього світу на потреби армії та волонтерів. Пожертвування будуть використані на покупку медикаментів, шоломів, бронежилетів та інших засобів захисту, а також систем зв’язку для українських захисників і волонтерів.

Воєнний стан в Україні продовжили до 26 квітня

Рада продовжила воєнний стан в Україні до 26 квітня.

На Миколаївщині загинуло 7 людей, ще 3 постраждали

"Завершено роботи з ліквідації наслідків руйнування будівлі школи в селі Зелений Гай Шевченківської територіальної громади Миколаївського району, яке сталося в результаті ворожого з боку окупантів 13 березня о 07:40", — повідомляє управління ДСНС у Миколаївській області.

Станом на 13:00 15 березня пошуково-рятувальні роботи завершено. З-під завалів рятувальники Головного управління ДСНС України у Миколаївській області деблокували 3 постраждалих та тіла 7 загиблих людей.

З Маріуполя виїхало 2 тисячі легкових машин, така ж сама кількість — стоїть на виїзді

"Станом на 14:00 відомо, що з Маріуполя виїхало 2 тисячі машин. Люди прямують за маршрутом Маріуполь - Мангуш - Бердянськ - Токмак- Василівка - Запоріжжя, де зможуть отримати необхідну допомогу. Ще 2 тисячі машин стоять на виїзді із міста", — повідомляє пресслужба Маріупольської міської ради.

"Нагадуємо адресу Центру допомоги: м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 41 (приміщення цирку). Контакт-центр: 0800 503 508 (цілодобово). Також нагадуємо, що для особистої безпеки потрібно прибути до Василівки не пізніше 18:00. Якщо не встигаєте, знайдіть безпечне місце та переночуйте у Бердянську або у Токмаці", — йдеться у повідомленні.

ДСНС розгортає систему пошуку місцезнаходження людини Garbyne

Державна служба з надзвичайних ситуацій України, у тісній співпраці з компаніями Garbyne, Apple та Google, впроваджує у своїй роботі новий програмний продукт компанії "Garbyne". Завдяки якому можна буде оперативно визначити місце знаходження людини, яка звернулася на лінію екстреної служби, повідомив полковник служби ДСНС Геннадій Герасимчук.

"Завдяки цій програмі, громадянин лише за допомогою свого телефону, зможе передати відео для диспетчера ДСНС та вести двосторонній чат з ним", — пояснив Геннадій Герасимчук.

Він додав, що ця система, навіть у тестовому режимі, показала свою зручність та ефективність.

Україні поки не вдається домовитися про відкриття гуманітарного коридору на Іванківському напрямку

Про це під час телемарафону повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Також, за її словами, дуже погано працює гуманітарний коридор на Броварському напрямку.

"За день туди вдається відправити по 10-20 автобусів. Але цього замало, — наголосила Верещук. Російська сторона не виконує взятих на себе зобов'язань щодо режиму припинення вогню на час евакуації. Наша сторона забезпечує припинення вогню повною мірою, ми виконуємо всі взяті на себе зобов'язання перед Червоним хрестом. Росія цинічно бреше, думаючи, що люди і світ цього не бачать і не розуміють”, — підкреслила Ірина Верещук.

Під час активних бойових дій загинуло 17 рятувальників, один в полоні — ДСНС

Про це повідомив полковник служби ДСНС Геннадій Герасимчук.

"На жаль, внаслідок ведення бойових дій серед особового складу ДСНС є втрати. 17 осіб загинуло, 32 травмовано та одна особа знаходиться у полоні – це капітан, який ще 11 березня у смт Гостомель брав участь в евакуаційних заходах мирного населення)", - сказав Геннадій Герасимчук.

На сьогодні до виконання завдань за призначенням на цілодобовому чергуванні перебуває 14 тис. осіб та 3 тис. од. спеціальної пожежно-рятувальної техніки ДСНС

Через впровадження у Києві комендантської години "Укрзалізниця" змінила графік руху пасажирських поїздів.

"Так, у період дії комендантської години вхід до вокзалів Київ-Пасажирський та Дарниця, а також посадка на пасажирські поїзди у Києві будуть дозволені тільки транзитним пасажирам, а також пасажирам, які потрапили на вокзал заздалегідь до комендантської години. Вихід з вокзалу може бути обмежений поліцією з міркувань безпеки", — йдеться у повідомленні.

Просимо враховувати це при плануванні подорожі та уважно слідкувати за можливими змінами у розкладі.

Українська делегація поновила переговори з російською стороною

"Переговори поновилися. Йде досить важка дискусія сторін", — заявив Суспільному радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

У себе в Twitter він написав, що загальні питання врегулювання, припинення вогню, виведення військ із території країни.

Нагадаємо, напередодні перемовники оголосили технічну перерву до 15 березня.

На Prozorro оголосили тендер на підбиті російські танки

На платформі публічних закупівель Prozorro оголосили тендер на підбиті російські танки.

"Близнюківська селищна рада оголосила на платформі Prozorro тендер на закупівлю 500 "танків б/у, без башти, горілих", — йдеться в оголошенні про тендер, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Очікувана сума закупівлі становить 100 мільйонів гривень, але може знизитися під час торгів.

Великобританія ввела нові санкції проти російських бізнесменів та чиновників

У списку сотні прізвищ, у ньому фігурують Петро Авен, Михайло Фрідман та Герман Хан. Санкції передбачають заморожування активів у країні та заборону на в'їзд.

ЗСУ збили половину літаків з тих, що застосовувала РФ — Арестович

"Третю добу противник намагається не застосовувати свою авіацію по Києву, Харкову, Сумам, Миколаєву, або застосовує обмежено, — повідомив на брифінгу радник голови Офісу президента Олексій Арестович. — Це відбувається, бо російська авіація не здатна проводити складні повітряні операції. Для цього потрібно багато років навчання і грошей. 83 їхні літаки наші ЗСУ вже збили. Це означає, що вони й так застосовували 120-150 з 500, половини їх вже немає".

Він додав, що ворог змістив основну увагу на зону ООС, Маріуполь і Миколаїв.

"Київ, Суми, Чернігів, Харків — стали в оборону і ведуть місцеві дії тактичного значення, які не впливають на зростання рівня загроз. Єдиний район, де зараз зосереджує свої авіаудари Росія — це зона ООС і Маріуполь. Основні зусилля ворог буде зміщати в напрямок ракетних ударів, балістичними ракетами типу Іскандера, або крилатими ракетами з російських літаків. Маємо бути до цього готовими", — наголосив радник голови ОП.

Росія готує найманців у Смоленську, Гомелі та Бобруйську — Генштаб

"Неодноразово надходила інформація щодо організації центрів підготовки найманців у російському Смоленську та білоруських Гомелі і Бобруйську", — йдеться у денному зведенні Генерального штабу ЗСУ.

У Генштабі зазначили, що протягом дня противник активних наступальних дій не проводив, зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, вербуванні найманців з інших країн, вирішенні проблемних питань з логістичного забезпечення.

На Волинському напрямку противник утримує угруповання на охороні українсько-білоруського державного кордону. Зберігається висока ймовірність провокацій, направлених на втягування білоруської сторони до складу окупаційних військ.

На Поліському напрямку противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ на напрямку Гута-Межигірська, Лютіж. Окупанти не мали успіху у захопленні Макарова.

На Сіверському напрямку противник намагається наростити угруповання, організувати логістичне забезпечення для відновлення наступу на Чернігів.

На Слобожанському напрямку головною метою противника лишається оточення міст Суми та Харків.

На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти не досягли успіхів в районі Лисичанська, зазнали втрат, відійшли. В районі Рубіжного ворог намагається закріпитися на західних околицях міста. Продовжує штурмові дії на західній і східній околицях Маріуполя за підтримки авіації та артилерії.

На Південнобузькому напрямку ворог активних дій не здійснює, намагається утримати раніше захоплені позиції.

У воєнний час не можна купувати чи продавати нерухомість — експерт

"Ринок нерухомості зупинився. Тому що державний реєстр прав на нерухоме майно не працює. Тобто, ніякі з житлом купівлі продажу розпорядження не можна проводити", — розповів в ефірі єдиного національного телемарафону член правління Київського відділення асоціації фахівців з нерухомості Владислав Кулішенко.

Утім, можливо продати квартиру за довіреністю.

"Дати довіреність на розпорядження майном. Але ті довіреності згідно з статтею 233, якщо це річ йде про військові дії, то може бути це волевиявлення сторін не дійсним. Тобто, вона склалася під час надзвичайних обставин. Були деякі пропозиції моїх колег, коли їм поступали пропозиції купувати житло за цінами, які на 50% нижчої вартості, яка склалася на 24 лютого 2022 року. Земельні ділянки, але це були поодинокі випадки", — пояснив експерт.

Станом на 15 березня вбито 97 українських дітей, більше як 100 поранено

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"Найбільше постраждалих дітей у Київській, Харківській, Донецькій, Чернігівській, Сумській, Херсонській, Миколаївський та Житомирській областях. Щодня під обстрілами гинуть щонайменше 5 дітей", – ідеться у повідомленні.

Внаслідок бомбардувань та обстрілів пошкоджено понад 400 закладів освіти, 59 з них зруйновано повністю. Найбільше руйнувань у Донецькій – 119, Харківській – 50, Миколаївській – 30, Сумській – 28, Київській – 35, Херсонській – 21 та у Києві – 24. Обстріляно 11 лікувальних закладів, три центри реабілітації, у тому числі для дітей з інвалідністю.

LEGO Citizen Brick зібрала понад $16 тисяч жертвам війни в Україні

Незалежний ритейлер LEGO Citizen Brick, який перероблює вже існуючі фігурки з комплекту, створив ексклюзивний набір, пов'язаний з війною в Україні. Мініатюрні фігурки президента України Володимира Зеленського та коктейлів Молотова були запущені у виробництво обмеженим тиражем.

Ритейлер повідомив, що фігурки були розпродані майже миттєво – за них вдалося отримати понад $16 тисяч. Усім, кому фігурок не вистачило, у Citizen Brick радять не засмучуватись, а зробити пожертву на допомогу українському народу.

Кількість загиблих від обстрілу будинку у Святошинському районі столиці зросла

За попередніми даними, загинули четверо людей, повідомив мер Києва Віталій Кличко. Раніше повідомлялося про двох загиблих.

Норвезька Equinor відмовляється від російських енергоносіїв

Найбільша державна енергетична компанія Норвегії Equinor вирішила припинити торгівлю російською нафтою та нафтопродуктами у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

"Після оголошення про те, що Equinor почав процес виходу з проєктів у Росії, було прийнято рішення, що Equinor також припинить торгівлю російською нафтою. Це означає, що Equinor не буде вступати в якісь нові види торгівлі та не займатиметься транспортуванням нафти та нафтопродуктів з Росії", — заявили в компанії.

В Україні розпочали мобілізацію військовозобов’язаних усіх категорій

"Майже 100% резервістів, що перебували у нас на обліку в територіальних центрах уже доправлені до своїх бойових військових частин і виконують завдання з оборони. Тому, зараз ми проводимо мобілізацію військовозобов’язаних, які не входили до резервістів першої черги, а інших категорій", — розповів начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач.

Він також розповів про порядок мобілізації внутрішньо переміщених осіб.

"Такі громадяни військовозобов’язані, які підлягали мобілізації кожен на своїй території. В обов’язковому порядку повинні стати на військовий облік за місцем фактичного перебування. Після того, вони відповідно до законодавства точно в такому ж встановленому порядку, як і інші категорії громадян, можуть бути залучені до мобілізації і надалі направлені до військових частин або навчальних центрів", — зазначив Горбач.

За його словами, розподіл військовозобов’язаних для призову по регіонах, законодавством України непередбачуваний, все визначається мобілізаційними планами: "Вони можуть бути направлені у ті регіони, ті військових частин, де це необхідно".

Послуга єМалятко онлайн тимчасово недоступна — Мінцифри

У Міністерстві цифрової трансформації надали інструкцію, як зареєструвати народження малюка під час воєнного стану.

"Послуга "єМалятко" онлайн тимчасово недоступна. Це пов‘язано з тим, що деякі державні реєстри були відключені з міркувань безпеки. Проте народження малюка можна зареєструвати офлайн", — йдеться у повідомленні.

Куди звернутися?

Відділи державної реєстрації актів цивільного (ДРАЦС) працюють у штатному режимі. Окрім міст та районів, де ведуться активні бойові дії.

Який саме ДРАЦС мені потрібен

Ви можете зареєструвати дитину в будь-якому відділі, який працює. Незалежно від місця народження дитини та місця проживання батьків.

Що потрібно для державної реєстрації народження?

Необхідно показати паперове медичне свідоцтво про народження за форми №103/о.

Ми працюємо над тим, щоб надати допомогу тим, хто постраждав від обстрілів — Кличко

"Зараз ми працюємо над тим, щоб надати допомогу тим, хто постраждав. Уточнюємо дані загиблих. Було здійснено декілька ракетних ударів по нашому місту. Постраждало три будинки. За попередніми даними дві людини загинули. Але зараз наші рятувальними ще не можуть потрапити до будинку. Я переконаний, що на жаль кількість загиблих буде збільшуватися. Робимо все для того, щоб надати допомогу постраждалим", — заявив мер столиці Віталій Кличко.

За попередніми даними, загинули 2 людини.

Він додав, що у зв’язку із загостренням ситуації за рішенням військових вводиться комендантська година з 20:00 сьогодні 15 березня до ранку 07:00 17 березня.

Як виглядає в Києві вулиця Артема перед метро "Лук'янівська" після обстрілів. Фоторепортаж Суспільного

15 березня російські війська завдали обстрілів по вулиці Артема в Києві. Вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі станції "Лук'янівська", та службові приміщення.

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фасад метро "Лук'янівська". Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

В Україні видано кілька десятків тисяч автоматів – Монастирський

Від початку збройної агресії РФ цивільним в Україні видано кілька десятків тисяч автоматів для захисту країни. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в єдиному телемарафоні українських каналів.

"Кожен громадянин України може звернутися в управління поліції, довести, що він дійсно працює на захист України, працює або перебуває в лавах територіальної оборони, добровольчих формувань, територіальних громад, й отримати відповідну зброю. Йдеться насамперед про автоматичну зброю", — сказав міністр.

Він уточнив, що зброю видають цивільним у тих регіонах, де відбуваються активні бойові дії.

Правозахисники закликали українок бути обережнішими через торгівлю людьми

"Коли є велике скупчення людей одному місті дуже складно забезпечити порядок в таких умовах. Люди є дуже вразливими. Особливо, коли ми говоримо про жінок. Насправді до нас надходять звернення від жінок, які опиняються в такій невизначеній ситуації й питають, як їм уникнути ризиків. Як упевнитись, що в цій ситуації вони не постраждають. Звернень від постраждалих поки що не було. Однак, від партнерських організацій в сусідніх країнах надходять повідомлення, що вже до них звертаються власне постраждалі в тих країнах", — повідомила юристка організації “Ла страда - Україна” Юлія Аносова.

Вона додала, що торгівля людьми може відбуватися в різних формах: "Це не тільки сексуальна експлуатація. Трудова, втягування в жебракування, торгівля органами. Це може відбуватися на всіх етапах ще до перетину кордону, коли домовляються про перевезення до кордону. І після перетинання кордону люди шукають якусь роботу".

Юристка закликала біженців за кордоном не віддавати нікому свій паспорт.

"З паспортом це дуже поширена схема. Не потрібно ніколи віддавати свій паспорт стороннім особам. Тільки уповноваженим органам влади. Крім того, досить поширена схема, коли до початку до укладення угоди вас не повідомляють про ціну, яку ви маєте заплатити і ви маєте одразу уточнювати це питання", — повідомила Аносов

Російські Іскандери "обманюють" українські системи ППО за допомогою ракет-пасток

Російські балістичні ракети малої дальності "Іскандер-М" використовують спеціальну ракету-пастку, яка збиває сигнали радарів і дозволяє обманювати українські засоби протиповітряної оборони.

Про це пише The New York Times із посиланням на джерела в американській розвідці.

За словами представника розвідки США, кожна така пастка має форму дротика, пофарбована в білий колір з помаранчевим хвостом. Вона оснащена електронікою, яка подає сигнали для придушення радарів противника, які намагаються визначити місцезнаходження "Іскандер-М" і містить джерело тепла для ракет ППО.

Втрати України від війни становитимуть близько $500 млрд — Мінфін

"Втрати України становитимуть від третини до половини ВВП країни. За іншою оцінкою, йдеться про $500 млрд. Точно можна буде порахувати лише після війни", — заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, на 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП: "Найважливіша ділянка – Харків, Київ та Маріуполь, які вносили дуже суттєвий внесок у ВВП. Багато логістичних ланцюжків повністю розірвані, багато підприємств знищено фізично, деякі не можуть працювати в режимі війни, багато працівників просто виїхали".

Путін та Шойгу планують вирубку та продаж українського лісу — розвідка

Про це йдеться в листі міністра оборони Росії Сергія Шойгу "Про можливість вирубки на землях оборони", який адресований особисто Путіну.

Документ має на меті отримання дозволу на тотальну вирубку українських "лісів, дерев, чагарників і зелених насаджень". Плануються вирубки "будь-якої інтенсивності і будь-якого віку, незалежно від форми власності та категорії земель з правом використання отриманої деревини".

При цьому, зазначено в листі, невикористану для потреб ЗС РФ деревину буде продано, а отримані кошти підуть на забезпечення армії-окупанта.

Львів, Київська область, Черкаська область, Кам'янець-Подільський, Чернівці, Кропивницький, Рівне, Хмельницький, Вінниччина, Полтава, Черкаси, Запоріжжя, Одеса, Біляєвка — повітряна тривога.

Майже по всій країні оголосили повітряну тривогу.

Питання закриття неба дуже складне — пресаташе посольства США в Україні

"Питання закриття неба є дуже складне. Це означає, що військові сили США або НАТО мають вступати в безпосередній стосунок і бойові дії з ворогом", — заявив пресаташе посольства США в Україні Даніел Лангенкемп в ефірі єдиного телемарафону.

Він додав, що немає жодних сумнівів, що Україна отримає додаткову допомогу.

"Я сам є свідком, як кожного дня ця допомога безпекова відправляється в Україну. Ми поки що жодних варіантів не зняли з розгляду. Ми все враховуємо щодо надання допомоги Україні. Також ми завжди в консультації з ЗСУ проводимо наради і оцінюємо їхні потреби і зважаємо на це", — додав Лангенкемп.

Він також зазначив, що США та союзники підтримують Україну.

"Наприклад, минулого тижня ми надали 200 млн доларів допомоги. Загалом з минулого року такої допомоги на захист України була надана на суму - 1 млрд 200 млн доларів. Це більше допомоги, ніж ми надавали будь-коли надавали Україні. Але щось нового нічого не можу оголосити", — сказав дипломат.

У Дніпрі війська РФ зруйнували злітно-посадкову смугу та пошкодили термінал — голова ОВА

Вночі з 14 на 15 березня російські війська завдали два ракетні удари по аеропорту Дніпра. Про це у Facebook повідомив голова Дніпровської ОВА Валентин Резніченко.

"Зруйнована злітно-посадкова смуга. Пошкоджено термінал. Масштабні руйнування. Потрібно багато часу на відновлення", — написав він.

Із 20.00 15 березня до 7.00 17 березня — комендантська година в Києві

Про це повідомив мер міста Віталій Кличко.

"Сьогодні – складний і небезпечний момент. За рішенням військового командування, відсьогодні — 15 березня, з 20:00 – в Києві запроваджується комендантська година. Заборона пересування містом без спецперепусток. Виходити можна тільки, щоб дойти до укриття. Комендантська година діятиме до 7 ранку 17 березня.Тому прошу всіх киян підготуватися до того, що дві доби доведеться бути вдома або, за сигналу тривоги, - в укритті", — заявив Кличко.

Арестович: Росії не вдається набрати людей ані в Сирії ані в Лівії

"Є певна інформація, що в Сирії просто не вдається набрати людей. Ані в Сирії, ані в Лівії. Я їх розумію, що в них є багато внутрішніх проблем. Громадянська війна не припинена, що кудись ще їхати воювати в Україну. Вони розуміють перспективи. Тут у нас взимку, а для них це страшенна зима. Воювати, чи наступати це просто неможливо", — заявив радник голови ОП Олексій Арестович під час єдиного телемарафону.

Він також додав, що росіяни "дуже б хотіли" отримати від Китаю і політичну допомогу і воєнну: "Але треба розуміти дуже просту річ, що це абсолютно дві різні культури. І світоглядні і політичні. Китай — це переважно м’яка сила. Китай має значну воєнну силу, але треба розуміти, що вона не має воєнного досвіду геть ніякого. Крім війни з В’єтнамом у 1979 році, коли отримали поразку. Китай завжди ставить на м’яку силу, розраховує на десятиліття і століття. Точно не буде виконувати забаганки одного божевільного вождя Кремля.75% економіки Китаю базується на торгівлі, тому вони постраждають, якщо захід включить хоч найменші економічні санкції".

Прем’єри Польщі, Чехії і Словенії приїдуть до Києва

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що у вівторок відвідає Київ разом з віцепрем’єром Ярославом Качинським і главами урядів Чехії та Словенії.

"Сьогодні, на 20-й день злочинної агресії Путіна проти України, разом із віцепрем’єром Ярославом Качинським, прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою та прем’єр-міністром Словенії Янезом Яншою ми їдемо до Києва, щоб продемонструвати українцям нашу солідарність", — заявив Моравецький.

В ОП опублікували перелік гуманітарних маршрутів

Гуманітарні коридори евакуації будуть працювати за такими напрямками, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

"УЗ" розпочала націоналізацію російських вагонів, що знаходяться в Україні

"Розпочинаємо націоналізацію російських вагонів, що знаходяться в Україні. Це стало можливим після підписання Президентом Закону "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності РФ". Зараз 15 тис. російських вагонів стоять на коліях України, вони належать 250 компаніям. Діємо в рамках закону", — повідомив голова "УЗ" Олександр Камишін.

Він додав, що на першому етапі складаємо перелік власників вагонів, у яких серед засновників є РФ: "Далі буде Кабмін, РНБО, указ президента, та ще один закон України. Процедура займе час, тож починаємо вже. Визначення хто з власників вагонів має в капіталі частку РФ — теж задача нешвидка. Але маємо час, маємо натхнення".

"Тепер вагони Росії працюватимуть на економіку України. Вони нам стануть у пригоді, адже ми напрацьовуємо нові логістичні маршрути до Європи, які допоможуть відновити вантажну роботу", — заявив Камишін.

Він повідомив, що українських вагонів в Росії — 482 одиниці.

Луцьк, Волинська область — повітряна тривога.

В Україні завершується наш 350 літній конфлікт з іншим етносом — Олег Скрипка

Про це лідер гурту "Воплі Відоплясова" заявив в ефірі єдиного телемарафону.

"У моєму репертуарі є дуже багато героїчних пісень, які є дуже актуальні. Хоча і пісні записувалися 15-20 років тому. Авторству цих пісень сто років. Зараз ми знаходимося в ситуації, коли розгортається завершується наш 350 літній конфлікт з іншим етносом. Якщо він є етносом. Він приходить до фіналу. Я, як артист, знову ж таки, багато артистів пішли на фронт, взяли гвинтівку. Безумовно, потрібні люди, які зараз стоять на фронтах. Але і потрібні люди, які працюють на емоційному, психологічному фронті, скажімо так. Я коли треба буде — буду стріляти, безумовно. Моя основна порада, що ми можемо перескакувати із паніки, страху в лють, ненависть. Це два нересурсних стани. Українці правильно роблять. Вони всі свої емоції конвертують в дію", — заявив Скрипка.

Ворог блокує створення "зеленого коридору" на Чернігівщині

Станом на 15 березня російська армія блокує "зелений коридор" з Чернігівщини, відповідно, і не припиняє вогонь. Про це розповів голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. Люди з Чернігова евакуюються на свій страх і ризик. Влада не рекомендує це робити, бо російські війська прострілюють трасу.

Нагадаємо, напередодні, 14 березня В’ячеслав Чаус анонсував обговорення можливості створення "зеленого коридору" з Чернігова і інших населених пунктів.

Внаслідок обстрілу 16-поверхівки у Святошинському районі загинуло 2 людини — КМДА

Як повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, 16-ти поверховий будинок ще до цього часу горить, хоча пожежа локалізована.

"Там на жаль не обійдеться без жертв. Станом на зараз підтверджено 2 загиблих. Але пожежники тільки зараз заходять в будинок, тому що температура горіння була надзвичайно висока. Тільки зараз локалізували. Зараз заходять і будуть обстежувати квартири. Звідти було евакуйовано близько 30 осіб. Інформація поки що попередня", — заявив Поворозник.

Виключення РФ з ПАРЄ: голова української делегації в Асамблеї розповіла про наслідки

Голова постійної комісії делегації Верховної ради в ПАРЄ нардепка Марія Мезенцева ("Слуга народу") розповіла про наслідки можливого виключення Росії зі складу Асамблеї.

"Після нападу РФ на Україну, комітет міністрів ради Європи, це 47 міністрів закордонних справ разом з парламентарями 47 країн і також послами, зібралися на позачергове засідання, щоб дати свою оцінку таким діям. За статутом Ради Європи, країна, яка нападає на іншого члена організації, не має подальшого права знаходитися в цій організації, яка працює безпосередньо з правами людини", — зазначила Мезенцева.

За її словами, у випадку виключення РФ, російські громадяни не матимуть доступу до Європейського суду з прав людини.

Близько 20 народних депутатів перебувають за кордоном — Корнієнко

Перший заступник спікера Верховної ради Олександр Корнієнко розповів в ефірі єдиного телемарафону, що близько 20 парламентарів перебувають за межами країни.

"Близько 20 народних депутатів не в Україні. Це депутати, які і раніше демонстрували свої непатріотичні настрої", – розповів Корнієнко.

Корнієнко відмовився називати прізвища цих парламентаріїв. Водночас він запевнив, що Служба безпеки України поінформована щодо кожного з них.

Втрати російських військових перевищили 13500 осіб — Генштаб

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.03 орієнтовно склали:

особового складу — понад 13500 осіб,

танків ‒ 404 од,

бойових броньованих машин ‒ 1279 од,

артилерійських систем – 150 од,

РСЗВ — 64 од,

засоби ППО — 36 од,

літаків – 81 од,

гелікоптерів – 95 од,

автомобільної техніки — 640 од,

кораблі — 3 од,

цистерн з ПММ — 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 9.

У NASA заявили, що продовжать співпрацю з Росією

У Національному управлінні з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) підтвердили, що планують продовжувати співпрацю з Росією попри її агресію проти України.

Про це повідомив керівник програми NASA на Міжнародній космічній станції (МКС) Джоель Монтальбано, передає CNN.

Він зазначив, що МКС була флагманською моделлю міжнародної співпраці і була спроєктована таким чином, що бути "взаємозалежною".

Удар по телевежі біля Рівного: кількість загиблих зросла

Кількість загиблих в результаті авіаудару російських окупантів по телевежі в селі Антопіль поблизу Рівного зросла. Станом на 8:30 15 березня вона становила 19 людей, тоді як напередодні озвучували цифру у дев'ять людей. Про це повідомив керівник обласної військової адміністрації Віталій Коваль в етері марафону UA: разом.

Кількість травмованих незмінна, це дев'ять людей. Внаслідок двох влучань у телевежу зруйновано будівлю поблизу. Аварійно-рятувальні роботи тривають, вони почалися зранку 14 березня.

"На жаль, маємо проінформувати, що кількість жертв і загиблих більша. Станом на 08:30 сьогоднішнього ранку ми маємо 19 загиблих і дев'ять постраждалих. Далі продовжуємо розблокування завалів. Це ще не остаточна цифра. Працюємо", – сказав Коваль.

Влучання боєприпасу у 16-поверхівку у Святошинському районі - фото

За інформацією ДСНС, сталися значні руйнування будівлі з подальшим загорянням з 1 по 16 поверхи. Далі — фоторепортаж Суспільного.

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

На 15 березня погоджено 9 гуманітарних коридорів — Верещук

На 15 березня погоджено 9 гуманітарних коридорів, заявила віцепрем'єрка Ірина Верещук.

Донецька — Запорізька область, з міста Бердянськ до міста Маріуполя виїде гуманітарний вантаж, який довезе десятки тонн води, медикаментів, продуктів, які дуже чекають цього у Маріуполі. Натомість на зворотному шляху він забере жінок, дітей і всіх хто потребує з Маріуполя до Запоріжжя.

Київська область: з сіл Богданівка і Нова Богданівка у місто Бровари. З села Бобрик у місто Бровари.

"Ми знаємо про величезну проблему в Іванкові і працюємо над тим маршрутом. Я щиро сподіваюсь, що завтра нам вдасться відкрити такий гуманітарний коридор", — додала Верещук.

Сумська область: міста Суми, Тростянець, Лебедин, Шостка, Конотоп до міста Полтава.

Харківська область: з села Оскол.

Як минула ніч в регіонах України

Київщина

Повітряні тривоги вночі по всій області. В Ірпені — бій. ЗСУ контролюють 70 відсотків території міста. У Вишгородському районі — пересування техніки ворога. В Броварському районі: ворожа техніка у населених пунктах Баришівської, Калитянської, Великодимерської та Калинівської територіальних громад, періодичні бої.

Чернігівська область

Вночі постійні повітряні тривоги: Чернігів, Прилуки, Остер, Десна. Останню добу російська армія обстрілювала передмістя та житлові квартали Чернігова, за попередніми даними є загиблі.

Сумщина

Вночі була повітряна тривога у Сумах в Шостці. Півночі російські орки гатили з артилерії по Сумському району. Друга частина ночі пройшла тихо, але з 8 ранку знову по Сумському району працює ворожа артилерія. З 9:00 очікується режим тиші та "зелені коридори", є погодження.

Житомирщина

Вночі й на ранок — декілька повітряних тривог. Поки інформації про руйнування та постраждалих немає.

Кіровоградська область

На Кіровоградщині відносно спокійно. Вночі — кількагодинна повітряна тривога.

Дніпропетровщина

Загалом в області спокійно. Одна нічна тривога.

Харківщина

ЗСУ тримають оборону, позиції всі захищені. Однак окупанти продовжують завдавати удари з повітря по житлових районах міста. Бої ведуться в Ізюмі, Чугуєві, Дергачах, там теж продовжуються обстріли.

Запорізька область

Повітряних тривог вночі не було. В Запоріжжі військова ситуація без змін. Ворог продовжує активно застосовувати артилерію, танки, гранатомети, міномети та гелікоптери, використовуючи цивільну інфраструктуру для військових потреб.

Рівненщина

На Рівненщині спокійно, ціла ніч без повітряних тривог.

Волинь

В області тихо, ніч — без повітряних тривог.

Вінниччина

Вночі спокійно. З 6:00 — дві повітряних тривоги.

Хмельницька область

Ситуація відносно спокійна. Вночі — одна повітряна тривога.

Тернопіль

Ніч минула спокійно.

Черкаси

Черкащина: постійні тривоги, але загалом ситуація спокійна.

Чернівці, Львівщина, Івано-Франківськ, Полтавщина, Закарпаття

Ніч була спокійною.

Луганщина

В Сєвєродонецьку відносно спокійно. Інтенсивні обстріли Рубіжного та Попасної. Пожежі у житлових будинках. Вчора відбулася евакуація 1700 людей. Вперше доставили гуманітарку у Гірське. У Сєвєродонецьку запрацював ще один гуманітарний штаб.

Донеччина

Авдіївка, Мар'їнка — обстріли. Знову пакет градів росіяни випустили по Авдіївському коксохімічному заводу. Мар'їнка, Новомихайлівка, Степне — відсутнє електропостачання, обстріли тривають. Торецьк: активізувалася ворожа авіація. Про жертв поки що не повідомлялося.

Миколаївщина

Миколаїв — вночі лунали вибухи, оголошувалася тривога.

Херсонщина

Ніч минула відносно спокійно, але область повністю окупована. Більшість районів — без світла, газу та води, а деякі — з початку війни. Надати допомогу немає можливості, тому що орки не пускають, відкривають вогонь. Велика потреба медикаментів по всій області. В деяких районах немає постачання продуктів харчування.

Одеса

Одна повітряна тривога в ночі, друга — вранці. Загалом спокійно.

У ворога немає жодних шансів зайти і взяти місто Харків — голова ХОДА

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов під час єдиного телемарафону заявив, що попри постійні обстріли, ЗСУ тримають оборону Харкова.

"ЗСУ тримають свої позиції. Постійно їх посилюють. Ворог їх час від часу перевіряє. Ведуться обстріли. Я скажу так - у ворога немає жодних шансів зайти в місто і взяти місто Харків. Це є позиція військових. Це є позиція цивільних. Ми бачимо результати наших збройних сил, які вони вже демонструють на 20 день війни", — заявив Синєгубов.

За ніч у місті було більше ніж 60 обстрілів.

"І це дійсно і центр Харкова, проспект Гагаріна, центральний ринок. Були великі пожежі. Звичайно, що особового складу ДСНС їх не вистачало. Ми звернулися до керівництва профільного міністерства і нам були надані додаткова техніка та розрахунки особового складу з прилеглих областей, де більш - менш спокійно", — розповів голова ХОДА.

Він також зазначив, що залишається напруженою ситуація в Ізюмі: "Туди ми не можемо доставити гуманітарний конвой. Ми щодня запитуємо інформацію, працюємо з профільним міністерством, з ОП, з щодо зеленого коридору, щоб евакуювати людей і доставити гуманітарну допомогу. Однак підтвердження поки що по цьому напрямку немає. Однак по Ізюмському району будемо працювати. По вивозу одного з психоневрологічних диспансерів, бо туди було потрапляння декілька днів тому снаряду і він зруйнований. Там на разі перебуває більше ніж 300 пацієнтів, яких ми маємо евакуювати".

За словами Синєгубова, 13 березня було доставлено під обстрілами гуманітарний конвой майже 20 тонн до міста Балаклея, будуть доставлені конвої до Вовчанська, Куп’янська, Липці.

У Святошинському районі Києва боєприпас потрапив у 9-ти поверхівку — ДСНС

"15 березня у Святошинському районі #Києва, внаслідок влучання боєприпасу в дев’ятиповерховий житловий будинок, сталося незначне пошкодження будинку з подальшими незначними локальними загоряннями на поверхах (останні три фотографії у дописі). О 05:36 загоряння локалізовані. Від ДСНС залучено 10 осіб та 5 од. техніки", — йдеться в повідомленні ДСНС.

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: ДСНС

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: ДСНС

Влучення боєприпасу у будинку на Мостицькій - фото

Воронка від вибуху біля будинку становить близько 5 метрів, передає кореспондентка Суспільного.

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Воронка від вибуху. Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: Суспільне

Арестович заявив, що війна закінчиться "не пізніше травня"

Про це радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив у інтерв'ю правозахиснику Марку Фейгіну на YouTube каналі "Фейгин live".

Ведучий запитав у Арестовича коли закінчиться війна.

"Я думаю, що не пізніше травня, початку травня ми швидше за все повинні вийти на мирну угоду. А може бути й набагато швидше, подивимося, я беру крайній термін. Зараз "вилка", зараз або протягом тижня-двох швидко буде мирна угода з відведенням військ, з усім іншим. Або спроба другий раунд десь нашкрести цих умовних сирійців і кинути на другий раунд. Але після того, як ми і їх перемелемо в середині квітня, до кінця квітня договір. Якщо вони зовсім збожеволіли, то вони використовують строковиків, які в Росії зараз почнуть закликатися до кінця квітня і десь до кінця квітня, початку травня їх погано навчених можуть теж спробувати кинути, якщо щось піде не так", — спрогнозував Арестович.

Він додав що після війни у Росії будуть "окремі локальні спалахи (акції протесту) протягом усього року".

Салліван хоче провести переговори з секретарем Радбезу РФ Патрушевим

За даними видання Bloomberg, радник президента США з питань безпеки Джейк Салліван хоче провести переговори з секретарем Ради Безпеки Росії Ніколаєм Патрушевим.

Салліван домагається контакту зі своїм російським колегою, щоб “безпосередньо застерегти Кремль від операції “під хибним прапором” або використання конфлікту як привід для застосування хімічної зброї.

У Києві боєприпас влучив у 16-ти поверхівку, сталося загоряння — ДСНС

"15 березня у Святошинському районі, внаслідок влучання боєприпасу в шістнадцятиповерховий житловий будинок, сталися значні руйнування будівлі з подальшим загорянням з 1 по 16 поверхи", — йдеться у повідомленні ДСНС.

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: ДСНС

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: ДСНС

Fox News повідомив про поранення свого журналіста під Києвом

Кореспондента американського інформаційного телеканалу Fox News Бенджаміна Холла ушпиталили з осколковими пораненням ніг, яке він отримав під час підготовки репортажу під Києвом.

Як повідомила виконавча директорка Fox News Сюзанна Скотт, наразі у співробітників телеканалу мало інформації про стан журналіста.

"Бена госпіталізували, і наші команди на місці працюють, щоб зібрати додаткову інформацію, оскільки ситуація швидко змінюється", поінформувала Скотт.

14 березня, генпрокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що Холл отримав осколковий перелом нижніх кінцівок та перебуває у реанімації під наглядом лікарів. За її даними, журналіст не перебував на військовому об‘єкті, коли отримав серйозні поранення.

У Барселоні конфіскували яхту наближеного до Путіна олігарха Чемезова

Як повідомляє видання El Pais, 85-метрова яхта "Валері" вартістю близько 140 мільйонів доларів була заблокована владою Іспанії, оскільки два джерела повідомили, що судно належить главі російського державного конгломерату "Ростех", союзнику Володимира Путіна Сергію Чемезову.

"Сьогодні ми заблокували яхту, що належить одному з російських олігархів", — заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес в ефірі телеканалу La Sexta і додав "буде — більше".

Війна Росії проти України. День двадцятий. Онлайн
Фото: El Pais

85-метрова (279-футова) яхта Valerie належить Сергію Чемезову, колишньому офіцеру КДБ, який зараз очолює державний конгломерат "Ростех". Судно, яке плаває під прапором Сент-Вінсент і Гренадин, зареєстроване на падчерку Чемезова Анастасію Ігнатову через компанію з Британських Віргінських островів, згідно зі статтею 2021 року, опублікованою у витоку інформації Pandora Papers.

У Києві вибухова хвиля пошкодила фасад метро "Лук'янівська"

Про це повідомляє пресслужба КП "Київський метрополітен".

В Енергодарі окупанти нападають на мирне населення, забирають телефони, трощать автомобілі — мер міста

Про це повідомив міський голова Енергодару Дмитро Орлов під час єдиного телемарафону.

"На сьогодні ми вже 11 добу знаходимося в режимі окупації. Окупанти їздять по місту вдень. Перевіряють автомобілі, трощать переднє скло, якщо воно затоноване. Відбирають мобільні телефони. Вже є напади на мирне населення. Повна анархія відбувається", — розповів мер.

Натомість він зазначив, що у місті є тепло, електропостачання, водопостачання: "Ми отримали гуманітарний вантаж із Запоріжжя. Вчора його вже майже весь було розподілено між багатодітними сім’ями, між людьми, які з інвалідністю. Людям з соціальними проблемами. До цього процесу долучилися депутати міської ради і спільно з працівниками управління соціального захисту виконували цю роботу на волонтерських началах".

За словами Орлова, на АЕС працюють два енергоблоки, радіаційний фон на проммайданчику та у місті в нормі.

Біла Церква, Дніпропетровська область — повітряна тривога.

У Києві на Осокорках боєприпас влучив у двоповерховий приватний будинок — ДСНС

"В районі Осокорків, внаслідок обстрілу сталося влучання боєприпасів в двоповерховий приватний житловий будинок з подальшим загорянням", — йдеться у повідомленні.

Росія почала вiйськовi збори резервістів на Далекому Сході

Про це повідомляє російська агенція "Интерфакс" з посиланням на пресслужбу Східного військового округу.

Особливістю цих зборів є запровадження програми виконання вогневих завдань з допомогою мінометних комплексів.

“Практичні тренування з військовослужбовцями запасу, які уклали контракт на перебування в мобілізаційному людському резерві, проходять з 15 по 17 березня. Резервістам належить виконати стрільбу зі стрілецького озброєння, вивчити бойові можливості сучасного озброєння та бойової техніки, отримати основні навички, які будуть необхідні для організації та оборони об'єктів військового та державного призначення", — йдеться у повідомленні.

Київ, Остер — повітряна тривога.

У Києві у житловий будинок влучив боєприпас, сталося загоряння — ДСНС

"У Подільському районі Києва, внаслідок влучання боєприпасу в десятиповерховий житловий будинок, сталося загоряння з 1 по 5 поверхи. О 06:46 пожежу локалізовано, а о 06:51 - ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ зробили спробу захопити Маріуполь, атаки були відбиті — Генштаб

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Противник намагається захопити Маріуполь. Українськими воїнами були успішно відбиті атаки загарбників. Загальні втрати ворога склали близько 150 осіб, 2 танки, 7 БМП та один БТР. Після понесених втрат окупанти припинили наступальні дії та відступили.

Артилерія і авіація нанесли вогневе ураження по скупченню військової техніки та колонах ворога на маршрутах висування. За наявною інформацією, за результатами артилерійського вогневого нальоту було знищено 12 одиниць автомобільної техніки. Також втрат зазнали батальйоні тактичні групи зі складу 336-ї окремої бригади морської піхоти та 11-ї окремої десантно-штурмової бригади.

"Ворог продовжує завдавати ракетно-бомбові удари по об’єктах критичної інфраструктури. Використовує мережу закладів охорони здоров’я на тимчасово захоплених територіях України для лікування пораненого особового складу", — йдеться у повідомленні.

За добу ЗСУ уразили чотири вертольоти, один літак військових РФ та винищувачем було збито крилату ракету ворога.

У Генштабі також додали, що противник зосередив основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів: "Загарбники й надалі підступно використовують об’єкти цивільної інфраструктури для обладнання вогневих позицій, розміщення озброєння та військової техніки. За наявною інформацією, у зв’язку з неспроможністю підтримання функціонування установ та організацій забезпечення життєдіяльності населених пунктів на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО, окупанти вимушені призупинити мобілізацію робітників комунальної сфери".

За даними розвідки, мобілізовані мешканці з тимчасово окупованої території окремих районів Луганської області, направляються для поповнення втрат діючих частин російських окупаційних військ.

Шутер S.T.A.L.K.E.R. 2 не продаватиметься на території Росії

GSC Game World не продаватиме S.T.A.L.K.E.R. 2 на території Росії. Розробники шутера оголосили, що вирішили відмовитися від продажу гри в Росії.

Фізичні видання S.T.A.L.K.E.R. 2 не надійдуть до магазинів РФ, вже оформлені замовлення недійсні. Гру знімуть із продажу у всіх цифрових магазинах російського регіону. Після релізу вона там не з'явиться. Тільки ті користувачі з Росії, хто вже замовив видання у "цифрі", отримають гру.

Покупцям фізичних видань у роздробі потрібно звернутися до рітейлера, щоб їм повернули гроші. Співробітники GSC зазначили, що всі, хто купив шутер у "цифрі", також має право зробити повернення.

Розробники наголосили, що сторінка компанії ВКонтакте більше оновлюватися не буде, а всі новини про неї та її ігри публікуватимуть в інших соціальних мережах, а також на офіційному сайті.

Найболючіша наша точка — місто Харків — Денисенко

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко повідомив, що в ніч на 15 березня російські війська обстрілювали Харків, руйнували інфраструктуру міста.

Найболючіша наша точка м. Харків. Харків реально це катастрофа. Сьогодні знову були обстріли. Знову були пожежі. Руйнується місто", — заявив Денисенко під час єдиного телемарафону.

Він також додав, що під ранок були обстріли в місті Києві, було кілька викликів ДСНС, загоряння, але деталі пообіцяв надати згодом.

"Крім того, у Шостці було попадання в один з промислових об’єктів. Зараз там працюють ДСНС. Окремо хотів би звернутися до жителів Сумщини. Станом на зараз ще не погоджені гуманітарні коридори. Тому, якщо вам окупанти говорять про те, що є коридор погоджений. Дочекайтеся офіційної інформації. Поки адміністрація говорить, що офіційно домовленостей немає і треба чекати офіційних повідомлень", — зазначив Денисенко.

Одеса, Біляївка, Вінниччина, Жашків — повітряна тривога!

Війська РФ розбомбили промпідприємства у Шостці

Російські військові розбомбили промислові підприємства в Шостці Сумської області.

Про це повідомив голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький.

"Сьогодні бомбили місто Шостку. Це промислові об'єкти, виробничі. Знищені, зруйновані склади", — сказав Живицький.

За його словами, в момент атаки підприємства не працювали. За словами очільника ОДА, роботу підприємств неможливо відновити, навіть якщо буде така необхідність. Він сподівається, що під завалами не опиниться людей.

Голова Одеської ОВА заявляє про загрозу висадки російського десанту

Голова Одеської ОВА Максим Марченко заявив, що наразі зберігається ризик висадки російського десанту на узбережжі Одеської області.

Про це він сказав у своєму відеозверненні.

"Наразі існує загроза висадки морського десанту на наше узбережжя. Але наші військовослужбовці готові до цього, і все, що побачить ворог, — це дно Чорного моря!", — заявив Марченко.

Миронівка – повітряна тривога, загроза ракетного удару.

У Києві пролунала низка вибухів

У ніч на 15 березня у столиці пролунали кілька вибухів. Як повідомили Суспільному у Державній службі з надзвичайних ситуацій, рятувальникам надійшли виклики з трьох районів Києва.

Японія заморозила активи російських посадовців

Уряд Японії ухвалив рішення заморозити активи російських посадовців та бізнесменів у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України, повідомляє Міністерство фінансів країни.

Загалом у санкційному списку опинились 17 російських посадовців. Серед них — 11 депутатів Держдуми РФ та бізнесмен, а також родичі бізнесмена Юрія Ковальчука.

Нова Зеландія прийме 4 тисячі українських біженців

Уряд Нової Зеландії ухвалив рішення прийняти та розмістити у себе близько 4 тисяч біженців з України, заявив міністр імміграції країни Кріс Фаафой.

"Уряд нарощує безпрецедентні масштаби гуманітарної допомоги кризі з українськими біженцями, запроваджуючи нову Спеціальну політику щодо України на 2022 рік. Політика дозволить громадянам Нової Зеландії, що народилися в Україні, та резидентам, привозити членів своєї української сім'ї, чиї життя перебувають у небезпеці через агресію Росії", — йдеться у повідомленні.

Така політика діятиме у країні протягом одного року.

У Житомирі оголошено повітряну тривогу. Також тривога оголошена у місті Канів, Хмельницькій області, Одесі, Біляївці, Умані, на Вінниччині.

Міністерство оборони Великої Британії вважає, що Росія може планувати застосувати хімічну або біологічну зброю в Україні, щоб інсценувати атаку на власні війська.

"Можливо, Росія планує застосувати хімічну або біологічну зброю в операції під фальшивим прапором. Така операція може прийняти форму фальшивої атаки, інсценованого "виявлення" агентів або боєприпасів чи сфабрикованих доказів", — йдеться у повідомленні.

Велика Британія планує запровадити санкції проти понад 100 росіян

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс 15 березня, ймовірно, оголосить про нові санкції проти понад 100 людей, пов’язаних із режимом президента Росії Володимира Путіна, повідомляє The Guardian. За даними видання, офіційні посадовці вивчають можливість запровадження санкцій щодо членів Ради Федерації Росії завдяки новому законопроєкту, який покликаний спростити цей процес.

У Маріуполі 2357 тисяч загиблих — міська рада

Поширюється неправдива інформація про кількість загиблих у Маріуполі, повідомляє Маріупольська міська рада: "Є різна інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від декілька сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року складає приблизно 2357 тисяч загиблих маріупольців", — ідеться в повідомленні. Усі інші дані що до цього – не відповідають дійсності.

На Сумщині російські загарбники заганяють людей у фейкові "зелені коридори"

Російські військові в Тростянці Сумської області заганяють місцевих мешканців у фейкові "зелені коридори", відбирають у людей мобільні телефони, намагаються створити "живі" щити. Про це повідомив керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Крім того, не дають можливості відновити електропостачання, не допускаючи працівників Обленерго до комунікацій в районі Охтирської гори. Керівник ОВА додав, що влада працює над тим, аби домовитися про евакуацію для містян.

Живицький запевнив, що влада зможе вивезти із зони бойових дій усіх охочих, а тим, хто лишається у місті — завезти їжу, ліки і товари першої необхідності.

На початок