Через атаки РФ не функціонують 34 українських лікарні — Ляшко

Через атаки РФ не функціонують 34 українських лікарні — Ляшко

Через атаки РФ не функціонують 34 українських лікарні — Ляшко
. Очільник МОЗ Віктор Ляшко. Фото: thepage.ua

Війська Російської Федерації вивели з ладу 34 лікарні на території України, через що Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксували шість порушень Женевської конвенції.

Про це під час телемарафону заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"У деяких зруйновані будівлі, деяких перебиті інженерні мережі та водопостачання, енергопостачання. Деякі взагалі не зможуть працювати. Це чергове порушення Женевської конвенції, коли медичні працівники не можуть бути залучені у війну, у військові конфлікти", — зазначив міністр.

За його словами, окупанти нехтують цим, свідомо порушуючи всі норми конвенції.

"Вони ще раз показують, що це — не армія, а терористи. Вчора (5 березня — ред.) ВООЗ, з якою у нас кожного дня проводяться брифінги, вже на своєму сайті розмістила шість порушень Женевської конвенції, зафіксувавши атаки на лікарні. Це буде передано до міжнародних судів, будуть відповідні наслідки", — додав Ляшко.

При цьому міністр зазначив, що нині на тлі війни в Україні щодня діагностують 6-7 тисяч випадків COVID-19.

"Близько 600-700 людей госпіталізують в лікарні через коронавірус. Ми намагаємось, щоб киснева терапія продовжувалась, доставляємо кисень, але є проблемні регіони, куди складно доставити кисень та лікарські засоби, тому ми вимагаємо "зелені коридори", — зауважив він.

Попри це Росія відмовляється забезпечити такі коридори, наголосив міністр. Відтак Ляшко звернувся до директора ВООЗ та європейського регіонального директора організації із проханням використати свій мандат для допомоги у ситуації.

Читайте також

  • На Київщині військовослужбовці РФ захопили у заручники громадян України.
  • Міністерство оборони Росії наказало вилучати документи у військовослужбовців Збройних сил РФ, а у разі загибелі таємно вивозити їхні тіла або знищувати на місці.
  • За оцінкою українського Генерального штабу, під час бойових зіткнень зі Збройними силами російські війська втратили вбитими та пораненими понад 11 тисяч людей.
  • Колишній посол США в Росії Майкл Макфол закликав НАТО негайно відправити в Україну всі 70 винищувачів МІГ, які має Альянс у своєму розпорядженні.
  • Російська армія продовжує обстрілювати міста та селища в Київській області, намагаючись прорватись до столиці.
  • Президент Володимир Зеленський під час онлайн-зустріч із сенаторами Конгресу США закликав ввести "безпольотну зону" над Україною для російської авіації.
  • Президент Зеленський заявив, що саміт НАТО 4 березня був слабким, а сам Альянс фактично дав "зелене світло" для подальших обстрілів з боку РФ, оскільки відмовився закривати небо надо Україною для російської авіації.
  • Міжнародну петицію до НАТО щодо запровадження безполітної зони вже підписали мільйон людей. Для цивільної авіації повітряний простір України закритий від самого початку війни. Ідеться про закриття неба над Україною для російської військової авіації. No-Fly Zone над Україною, або Закрите небо для російської авіації над Україною означатиме, що військові сили – в цьому випадку НАТО – бо до нього звертається Україна, – повинні будуть патрулювати повітряний простір над Україною і повинні будуть збивати літаки чи гелікоптери-порушники.
  • Росія використовує повітряно-космічні сили для атак українських міст та населених пунктів, тому питання щодо закриття неба над Україною треба вирішити за декілька днів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не вводитиме літаки чи війська на територію України.

Читайте також

Війська РФ у Бучі обстрілюються будинки, авто, убивають мирних жителів і навіть дітей — міськрада

Путін вчинив як воєнний злочинець". Інтерв'ю з доктором юридичних наук Савчиним

Вторгнення Росії в Україну. День 11. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок