У дворічного хлопчика із Закарпаття з поліомієлітом виявили COVID-19. Що про це відомо

У дворічного хлопчика із Закарпаття з поліомієлітом виявили COVID-19. Що про це відомо

У дворічного хлопчика із Закарпаття з поліомієлітом виявили COVID-19. Що про це відомо
. Ілюстративне фото: Unsplash

Зразки біоматеріалів дворічного хлопчика із Закарпаття, у якого виявили поліомієліт, відправили на аналіз до Києва. У дитини було порушення рухової функції. Про це Суспільному повідомила головна епідеміологиня Львівської області та керівниця обласного лабораторного центру Наталія Тімко.

За її словами, порушення рухової функції — один із симптомів захворювання поліомієлітом. Наталія Тімко додала, 24 січня був готовий аналіз хлопчика, у нього виявили поліовірус другого типу.

Хлопчик лікується в "Охматдиті" у Львові

"Це є здичавілий вакцинний штам, такий самий виявили в дітей на Закарпатті. Тому зараз спеціалісти Закарпаття проводять епідрозслідування, де дитина могла заразитися. В Україні діє таке поняття, як епіднагляд за поліомієлітом: якщо дитина до 15 років звертається за медичною допомогою, в неї є ознаки порушення роботи м’язової системи, тобто парези чи паралічі, коли не може підняти ніжку, коли відсутні рефлекси, то лікарі з профілактичною метою беруть зразки біоматеріалів й скеровують у Київ у референс лабораторію для виявлення вірусів поліомієліту", — каже Наталія Тімко.

Читайте також: Що таке поліомієліт і як його можна попередити

Речниця Львівської обласної дитячої лікарні "Охматдит", де лікується хлопчик, Ірина Березовська сказала Суспільному, що хлопчик почувається краще, він хворіє коронавірусом.

Що відомо про ситуацію з поліомієлітом:

  • 24 січня у дворічного хлопчика з Закарпаття підтвердили поліомієліт. Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін. Симптоми виявили минулого місяця — 13 грудня під час перебування у медзакладі Львова, де хлопчика лікували від іншого захворювання. Зразки відправили до Центру громадського здоров’я. 24 січня результат одержали із Регіональної референс-лабораторії ВООЗ у місті Гельсінкі у Фінляндії. Хлопчик нещеплений від поліомієліту через відмову батьків.
  • Наприкінці жовтня та на початку листопада 2021 року у чотирьох дітей на Закарпатті виявили поліовірус, але не підтвердили поліомієліт, — повідомила епідеміологиня області Вікторія Тимчик. Діти не мали планових щеплень.
  • У жовтні 2021 року випадок поліомієліту підтвердили у півторарічної дитини на Рівненщині.
  • "Закарпаття за вакцинацією від поліомієліту пасе задніх" — головний інфекціоніст області Михайло Поляк.
  • Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему, викликає параліч. Хвороба може призвести до смерті. Поліовірус поширюється від людини до людини, найчастіше через брудні руки, заражену їжу та воду.
  • Відповідно до національного календаря щеплень, дітей від поліомієліту треба вакцинувати 2,4, 6, 8, 17 місяців, а також 6 та 14 років. Щеплення безкоштовно можна зробити у державних поліклініках та амбулаторіях. За словами Кузіна, всі області забезпечені вакциною від поліовірусу в достатній кількості.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок