Зброярка фільму, де загинула Галина Гатчинз, подала до суду на постачальника боєприпасів

Зброярка фільму, де загинула Галина Гатчинз, подала до суду на постачальника боєприпасів

Зброярка фільму, де загинула Галина Гатчинз, подала до суду на постачальника боєприпасів
. Фото: Rachel Mason

Позов до суду подала Ганна Гутьєррес Рід, яка працювала збройницею на виробництві фільму Rust ("Іржа") з Алеком Болдвіном у головній ролі. У жовтні 2021-го в результаті пострілу з револьвера, який був у руках актора, загинула операторка українського походження Галина Гатчинз, а режисер вестерну Джоел Соуз отримав легке поранення. Про це повідомляє New York Times.

Відповідачем за новим судовим розглядом виступає власник фірми PDQ Arm & Prop, що займається постачанням боєприпасів, Сет Кенні. Рід заявила, що фірма Кенні надала їй коробку з холостими патронами, серед яких був як мінімум один бойовий. У позові йдеться, що Рід і вся знімальна команда повністю довірилися постачальникам, вважаючи, що в коробці були лише "порожні" патрони.

Згідно з судовими документами, Кенні працював з батьком позивачки Телом Рідом, відомим голлівудським зброярем — приблизно за місяць-два до інциденту вони були на зйомках іншого фільму. Кенні попросив Ріда допомогти навчити акторів стріляти з бойовими патронами за межами знімального майданчика. У документі зазначено, що після цього Кенні забрав усі боєприпаси, зокрема бойові.

Відповідач змінював свої свідчення: спочатку він заявив, що бойові патрони використовувалися на стрільбищі іншого фільму, а потім могли потрапити на знімальний майданчик "Іржі". Однак він також заявляв, що не надавав жодних бойових набоїв.

Зброярка фільму, де загинула Галина Гатчинз, подала до суду на постачальника боєприпасів
Алек Болдвін у грудні 2021 року заявив, що не почувається винним, але, за його словами, робить усе можливе, щоб досягти чесного розслідування. Patriot Pics / BACKGRID

Ганна Рід проходить відповідачкою одразу у кількох судових справ від інших членів знімальної команди "Іржі". У позовах зазначається, що Рід не виконувала свою роботу зброяра належним чином і не дотримувалася заходів безпеки. 24-річну дівчину також вважають недостатньо досвідченою у своїй професії, щоб вона стежила за зброєю на майданчику.

Адвокати її захисту заявили, що на зйомках їй доводилося виконувати ще й роботу помічника з реквізиту, що заважало повністю сконцентруватися на зброї. Саму атмосферу майданчика вестерну описують як "квапливу та хаотичну".

Що відомо

  • Галина Гатчинз, випускниця Американського інституту кіно 2015 року. Уродженка України, виросла на радянській військовій базі за Полярним колом, закінчила Інститут журналістики Київського національного університету та працювала розслідувачкою в британському документальному проєкті в Європі. Закінчила дворічну програму AFI Conservatory. Їй було сорок два роки.
  • 22 жовтня американський актор Алек Болдвін під час зйомок вестерну випадково поранив режисера та операторку, яка згодом померла у лікарні. У МЗС повідомили, що жінка мала українське громадянство.
  • Частина знімальної групи кінофільму "Іржа", під час зйомок якого загинула операторка українського походження Галина Гатчинз, звільнилася за день до нещасного випадку через проблеми із безпекою.
На початок