Український літак "Руслан" доправив турецький супутник для компанії Маска SpaceX

Український літак "Руслан" доправив турецький супутник для компанії Маска SpaceX

Український літак "Руслан" доправив турецький супутник для компанії Маска SpaceX
. Фото: Facebook ДП "Антонов"

Літак Ан-124-100 "Руслан" державного авіаконструктора "Антонов" доставив із французької Тулузи турецький супутник Turksat 5B для запуску аерокосмічною компанією Ілона Маска SpaceX, повідомила у Facebook пресслужба ДП "Антонов".

"Літак Ан-124-100 авіакомпанії "Антонов" здійснив перевезення з Тулузи, Франція, нового турецького телекомунікаційного супутника Turksat 5B для запуску американською аерокосмічною компанією SpaceX. Транспортування виконано у співпраці з відділом Bollore Logistics Space в Тулузі. "Руслан" є єдиним літаком, здатним транспортувати унікальні контейнери, оскільки вони розроблені Airbus Defense and Space спеціально для перевезення літаком типу Ан-124-100", — йдеться в повідомленні.

Український літак "Руслан" доправив турецький супутник для компанії Маска SpaceX
Спеціальний контейнер для транспортування супутника був виготовлений Airbus Defense and Space спеціально для перевезення українським літаком типу Ан-124-100. Фото: ДП "Антонов"

Загальна вага вантажу 60 тонн, його габарити: довжина — 14,69 м, ширина — 5,45 м, висота — 4,36 м були близькими до розмірів вантажного відсіку літака.

Читайте також: Компанія SpaceX відклала до весни перший орбітальний політ корабля Starship
Український літак "Руслан" доправив турецький супутник для компанії Маска SpaceX
Фото: Facebook ДП "Антонов"

"Для завантаження та розвантаження разом з бортовим краном використовувався зовнішній кран, а також інше спеціальне обладнання, розроблене та виготовлене спеціалістами ДП "Антонов", — розповів Сергій Білозеров, спеціаліст комерційного відділу підприємства.

Що відомо

  • Компанія SpaceX, заснована американським бізнесменом Ілоном Маском, перенесла запуск супутника "Січ-2-30", виготовленого КБ "Південне", із 10 на 13 січня.
  • 8 грудня з Міжнародного аеропорту "Бориспіль" до США вилетів вантажний літак авіакомпанії Turkish Airlines з українським космічним апаратом "СІЧ-2-30" на борту. Компанія Ілона Маска Space-X планує відправити його в космос ракетою-носієм Falcon 9.
  • У лютому 2021 року стало відомо, що Україна проводить перемовини з компанією американського бізнесмена Ілона Маска SpaceX щодо запуску власного супутника "Січ 2-30" у грудні 2021 року.
  • 13 листопада компанія SpaceX Ілона Маска здійснила успішний запуск ракети-носія Falcon 9 з 53 інтернет-супутниками.
  • У березні 2021 року компанія SpaceX запустила багаторазову ракету-носій Falcon 9 із 60 мінісупутниками.
  • Через збільшення кількості супутників проєкту Starlink компанії SpaceX Ілона Маска на орбіті збільшилася кількість небезпечних зближень між космічними апаратами.
  • Компанія Ілона Маска SpaceX підписала контракт з міністерством оборони США про запуск 28 супутників на 150 мільйонів доларів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

На початок