Харківщина отримала 9 млрд грн компенсації тарифів: як їх розподілять

Харківщина отримала 9 млрд грн компенсації тарифів: як їх розподілять

Харківщина отримала 9 млрд грн компенсації тарифів: як їх розподілять
. Фото: Суспільне Харків

Харківська область отримала 9 млрд гривень для проведення розрахунків по різниці в тарифах.

Відповідну субвенцію з Державного бюджету ухвалили в обласний бюджет Харківщини на сесії обласної ради 21 грудня, повідомляє пресслужба обладміністрації.

Гроші розподілять між 26 підприємствами області, напередодні в програмі "Сьогодні.Головне" розповів директор обласного Департаменту житлово-комунального господарства Сергій Магдисюк.

"Постановою кабінету міністрів для Харківської області була затверджена різниця в тарифах на рівні 9 млрд 14 млн гривень. Цю компенсацію отримають 26 підприємств, які працюють у сфері житлово-комунального господарства Харківщини. У нас є підприємства, які надавали послуги у декількох громадах. Тобто це буде точно більше ніж 26 громад, але 26 підприємств", — сказав Магдисюк.

За його словами, ці кошти – 100% від заявленої потреби області й на рахунки підприємств вони не потраплять. Підприємства подали до департаменту дані про борги перед НАК "Нафтогазом", з ПДВ та за електроенергію. І ці борги будуть списані, тобто кошти компенсації перерахують напряму підприємствам-кредиторам, пояснив Сергій Магдисюк.

"Розпорядником коштів визначений наш департамент. На рахунки підприємств нічого нараховуватися не буде", — розповів директор департаменту.

За словами голови Красноградської райради Володимира Птишника, державна компенсація тарифів не погасить усі борги підприємства-постачальника тепла.

"Різниця в тарифах у нас складає 15 млн гривень. При цьому загальна кредиторська заборгованість цього підприємства (що постачає тепло в Краснограді — ред.) складає близько 100 млн гривень. 15 млн грн — це суттєва сума, підприємству буде значно легше розмовляти й підписувати угоди з НАК "Нафтогаз", — підкреслив Птишник.

Що відомо

  • 15 грудня, уряд розподілив 27 мільярдів гривень, які мають піти у бюджети українських громад. Це компенсація різниці в тарифах: громади за домовленістю з президентом України не підвищували тарифи на комунальні послуги до ринкової ціни, а уряд компенсує їм збитки.
  • Меморандум про непідвищення тарифів з президентом Зеленським підписали Палата місцевих влад та Асоціація міст України від імені громад. Це було 30 вересня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.
На початок