Протест шахтарів. Гірники перекривали дорогу біля пункту пропуску "Рава-Руська"

Протест шахтарів. Гірники перекривали дорогу біля пункту пропуску "Рава-Руська"

Оновлено
Протест шахтарів. Гірники перекривали дорогу біля пункту пропуску "Рава-Руська"
. Суспільне Львів

У четвер, 9 грудня, шахтарі перекрили пішохідний перехід біля пункту пропуску "Рава-Руська". Так вони вимагають, аби їм виплатили заборгованість з зарплати. Про це з місця події повідомляє кореспондентка Суспільного Ірина Ферин.

Протест розпочали близько 11:30. Гірники 30 хвилин ходили по пішохідному переходу, а наступні 5 хвилин — пропускали авто.

"У нас ще є не закритий липень, серпень, вересень, жовтень і вчора дали 38 % листопада. Тобто всі місяці кусочками почали виплачувати, але не закрито до кінця. Звичайно, що свята йдуть – грошей не має, діти Миколая хочуть – чекають, продукти, комуналка", – каже шахтар Сергій Білоус.

Як розповіла голова регіонального об'єднання незалежних профспілок міста Червонограда та профспілки шахти "Лісова" Мирослава Кафтан, на акцію протесту вийшли гірники усіх шахт. Зараз на території Львівщини чотири шахти припинили роботу, а дві — продовжують через складні геологічні умови.

"У нас є заборгованість по заробітній платі з липня по листопад і вона сягає близько 340 мільйонів. Вчора нам виплатили 40 мільйонів для підтримки. Вийшло по 3 тисячі гривень зарплати. Люди доведені до відчаю", — сказала Мирослава Кафтан.

За словами правоохоронців, участь у протесті брали 80 людей. Він тривав 2,5 години.

"За липень заборгованість залишалася 18, 2 мільйона, за серпень залишилася заборгованість 12, 4 мільйона. Це різні доплати – там за шкідливість. Зараз Міністерство енергетики звернулося до Кабінету Міністрів щодо забезпечення коштами, йдеться про 900 мільйонів на всі вуглевидобувні підприємства. За рахунок цих коштів до Нового року мали би погасити заборгованість по заробітній платі, як у ДП "Львіввугілля", так і на всіх інших вуглевидобувних підприємствах", – пояснює речник "Львіввугілля" Сергій Бобра.

На Львівщині шахтарі перекривають дорогу біля пункту пропуску "Рава-Руська"
На Львівщині шахтарі перекривають дорогу біля пункту пропуску "Рава-Руська". Суспільне Львів

Ще частина шахтарів пішла до Червоноградської міської ради. Там відбувалося засідання депутатів, розповів у коментарі Суспільному голова Незалежної профспілки гірників шахти "Межирічанська" Василь Лесняк. Шахтарі звернулися до влади. За словами Василя Лесяка, на їхній шахті працює понад 1100 гірників. Їм не виплатили зарплату, починаючи з вересня.

Борги накопичилися через зменшення ціни на вугілля – повідомляв керівник підприємства Львіввугілля Олег Акімов. Також заборгованість перед шахтарями є через борги постачальників.

"На сьогоднішній день заборгованість десь в районі 200 мільйонів. Вчора оперативно було 150 мільйонів заборгованість за відвантажене вугілля, то є "Центренерго", Калуська ТЕЦ, невеликий об’єм – там десь коло 200 мільйонів. 46 мільйонів – це є Укрзбагачення груп. Вони реструктуризували цю заборгованість – 92, 2 мільйони і по 15 мільйонів щомісяця виплачують", – пояснює керівник обласного департаменту паливно-енергетичного комплексу Богдан Кейван.

За словами шахтарів, якщо борг не погасять, то вони продовжуватимуть протестувати.

Що відомо

  • Близько 18:00 8 грудня 32 гірники шахти "Червоноградська" вийшли на поверхню після того як півтори доби пробули під землею. Гірники продовжують свій протест. Грошей їм наразі не виплатили. Про це Суспільному повідомив голова незалежної профспілки шахти Валерій Бабій.
  • До протесту також долучилися й інші шахтарі. Гірники шахт "Великомостівська", "Межирічанська", "Степова" відмовилися спускатися у шахту. Всі ці шахти належать Держпідприємству "Львіввугілля". А частина працівників шахти "Лісова" вранці, 8 грудня, перекривали трасу.
  • Станом на 7 грудня заборгованість із зарплати на державних шахтах вугільної промисловості досягла 2 млрд 340 млн. Про це повідомив голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.
  • Як передає Укрінформ, 3 грудня, під час години запитань до уряду, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що держава повністю виконує свої зобов'язання по виплатах шахтарям.
  • За його словами заборгованість по зарплатах виникає через неналежне виконання керівниками окремих підприємств своїх обов'язків. Він додав, що до директорів підприємств, які не виконують зобов'язання, будуть застосовувати дисциплінарні стягнення.
  • Міністерство енергетики 1 листопада перерахувало 671,4 млн гривень на виплату зарплати працівникам державних шахт. Ще 335,8 млн грн передбачено на виплату заробітної плати гірникам у грудні поточного року.

Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

На початок