У Кропивницькому два корпуси педуніверситету не опалюються. Чи мерзнуть студенти

У Кропивницькому два корпуси педуніверситету не опалюються. Чи мерзнуть студенти

У Кропивницькому два корпуси педуніверситету не опалюються. Чи мерзнуть студенти
. Суспільне Кропивницький

У Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка, що у Кропивницькому, не опалюються два з п’яти навчальних корпусів. Таке рішення ухвалили на вченій раді, розповів Суспільному помічник ректора з економічних питань Олександр Матвєєв.

Без опалення залишились семиповерховий корпус №4 та корпус №6 – природничо-географічного факультету. Нині заняття для студентів позмінно організували в інших корпусах. "Там батареї теплі", – розповів студент Микола Батаєв.

Рішення не опалювати корпуси ухвалили після перевірки будівель на ефективність використання теплової енергії (енергоаудит ). Виявили, що окремі приміщення опалювати невигідно, сказав помічник ректора: "Ми маємо заборгованість за попередній опалювальний сезон. До того ж, підвищення тарифів на теплопостачання суттєве – 236%".

У Кропивницькому два корпуси педуніверситету не опалююься. Чи мерзнуть студенти
Помічник ректора з економічних питань Олександр Матвєєв в аудиторії семиповерхового корпусу педуніверситету. Суспільне Кропивницький

За опалення в попередні роки університет заборгував майже три мільйони гривень, розповів начальник комунального теплопостачального підприємства "Теплоенергетик" Олександр Чельник: "Це борг частково з минулого сезону та зі споживання тепла цьогоріч за новими тарифами. Нині вартість однієї гігакалорії для бюджетних установ, серед яких і педуніверситет – 5080 гривень".

Олександр Матвєєв розказав: якщо не опалювати два корпуси, зекономлять гроші закладу. Наприклад, відсутність опалення у семиповерховому корпусі, з його слів, за місяць дозволить зекономити 300 тисяч гривень. "Це приблизно 10 тисяч гривень за день споживання тепла корпусом".

Перевірка енергоефективності корпусу №4 показала втрати тепла через стіни. У будівлі – два деканати, 21 кафедра, 27 лабораторій, 52 лекційні кімнати, три тренажерних зали, спортивний зал та медпункт. Температуру там кожного дня перевіряє комендантка корпусу Лідія Нелюб: "Була 11 градусів температура, була й десять, і вісім, і сім. Ми поробили ремонти, без тепла повідпадають шпалери".

У Кропивницькому два корпуси педуніверситету не опалююься. Чи мерзнуть студенти
Перевірка енергоефективності корпусу №4 показала втрати тепла через стіни. Суспільне Кропивницький

Проєкт тепломодернізації семиповерхівки мають створити до кінця цього опалювального сезону, сказав помічник ректора: "Це встановлення власної котельні та ефективне використання аудиторій. Раніше було більше студентів, зараз менше, а приміщення утримуємо, як і раніше". Утеплювати корпус планують 2022 року.

Читайте також

На початок