Майже півтори тисячі людей щепили від COVID-19 в кабінеті анонімної вакцинації в Ужгороді

Майже півтори тисячі людей щепили від COVID-19 в кабінеті анонімної вакцинації в Ужгороді

Доповнено
Майже півтори тисячі людей щепили від COVID-19 в кабінеті анонімної вакцинації в Ужгороді
. Суспільне Закарпаття

1 420 людей вакцинували в кабінеті анонімної вакцинації від COVID-19 в Ужгороді. Про це 8 грудня на пресконференції в Ужгородському пресклубі повідомив лікар-інфекціоніст Віктор Петров.

За його словами, вакцинувалися в кабінеті підприємці, держслужбовці, медичні працівники, освітяни та люди, які не можуть щепитися з релігійних міркувань.

"Понад 800 людей обрали Comirnaty/Pfizer-BioNTech, 130 — Moderny, 4 — AstraZeneca, решта — CoronaVac. З 1 420 вакцинованих людей тільки 9 — людей не ідентифікували у системі. Вони дали неправдиві дані в інформованій згоді", — повідомив Віктор Петров.

З його слів, медичні працівники, які робили анонімне вакцинування, були інструктовані стосовно процедури. Вони ставили одне питання: яку вакцину людна вибрала для себе.

"Вони не мали права нічого уточнювати: який у вас сертифікат, звідки ви тощо, — пояснив Віктор Петров. — Люди мали паперовий сертифікат, який був фальсифікований і ми змогли їх переконати, щоб вони озвучили якусь інформацію, що допоможе нам в E-health перевірити чи вони вакциновані, чи ні. Ніхто на них поліцію не викликав. І ніхто не складав протоколи про якесь порушення. Ну я зобов’язуюся написати листа в департамент і в міністерство й озвучити результати роботи так званого «анонімного кабінету», який виявився не зовсім анонімним"

Директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний розповів: звернуться до міністерства охорони здоров’я, аби роботу цього кабінету призупинили до встановлення законності проведення такої вакцинації.

"Відсьогодні буде створена комісія щодо поглибленої цієї об’ємної, багатої кількості людей. Попередній раз, коли ми були на перевірці всі люди, які отримали вакцинацію, були внесені в електронну систему охорони здоров’я E-health, — розповів він. — Вони ідентифіковані. Тобто ми не можемо на сьогодні говорити, що це працює анонімно, але інше – ми будемо перевіряти той факт щодо використання державної вакцини, тобто тої, яка закуплена централізовано чи на ті цілі вона використовувалася, яка передбачена законодавством. У випадку виявлення факту медичним працівником щодо наявності підробленого, в тому числі й ковід-сертифікату, працівник зобов’язаний повідомити правоохоронні органи"

Анатолій Пшеничний повідомив Суспільному: звернуться до міністерства охорони здоров’я, аби роботу цього кабінету призупинили до встановлення законності проведення такої вакцинації.

Що відомо:

  • Кабінет анонімного щеплення від коронавірусу в Ужгороді відкрили 17 листопада.
  • 19 грудня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив: відкриття анонімного кабінету вакцинації від коронавірусу на Закарпатті перевіряє МОЗ.
  • 19 листопада директор департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний Суспільному повідомив: ні з ним, ні з епідеміологами відкриття такого кабінету Петров не погоджував. Тому хоче призначити службову перевірку.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

На початок