Скупчення військ РФ на кордоні з Україною, ядерна програма Ірану. Які теми саміту Байдена з Путіним

Скупчення військ РФ на кордоні з Україною, ядерна програма Ірану. Які теми саміту Байдена з Путіним

Скупчення військ РФ на кордоні з Україною, ядерна програма Ірану. Які теми саміту Байдена з Путіним
. АР

Президент США Джо Байден має намір обговорити з російським президентом Володимиром Путіним декілька важливих тем, зокрема, проблему стягування російських військ до кордонів України. Про це повідомляє сайт Білого Дому.

7 грудня о 10:00 ранку за місцевим часом (17:00 за Києвом - ред.) запланована телефонна розмова між президентом США Джо Байденом та президентом Росії Володимиром Путіним. Напередодні цього контакту, 6 грудня, відбулася підготовча розмова представників президентських адміністрацій. На офіційному сайті Білого Дому оприлюднили теми віртуального саміту двох президентів.

Читайте також: ЗМІ продовжують повідомляти про загрозу вторгнення РФ в Україну, Кремль заперечує. Що відомо

Одним з перших питань, яке Джо Байден планує обговорити зі своїм колегою стане проблема стягування російських військ до кордонів з Україною. Як заявив представник Білого Дому: "Президент Байден, вочевидь, висловить наше занепокоєння нарощуванням російських військових засобів та планами щодо України".

Крім цього зазначається, що президент Байден буде послідовно наголошувати на всіх своїх попередніх заявах: "Сполучені Штати не прагнуть конфлікту. Ми можемо працювати разом над такими питаннями, як стратегічна стабільність та контроль над озброєннями. Але коли це необхідно, Сполучені Штати продовжуватимуть забезпечувати значущі наслідки за шкідливі та дестабілізуючі дії РФ".

Окрім питання України президент США планує обговорити інші важливі для Сполучених Штатів питання, зокрема йтиметься про стратегічну стабільність, кіберпростір та ядерну програму Ірану.

Напередодні телефонної розмови між президентами США та Росії, державний секретар Ентоні Блінкен проведе телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським. Байден також контактуватиме з Зеленським після розмови з Путіним.

Що відомо

  • На початку листопада 2021-го американські ЗМІ повідомили про скупчення російської техніки на кордоні з Україною, однак тоді у Міноборони та РНБО заперечили цю інформацію.
  • 21 листопада голова української розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія сконцентрувала біля кордонів з Україною понад 92 тисячі військовослужбовців і готується до нападу до кінця січня-початку лютого 2022 року.
  • 30 листопада Володимир Путін заявив, що "справа не в тому воювати чи ні", а в тому, щоб налагодити відносини. Так він відповів на запитання щодо введення військ на територію України.
  • Джо Байден напередодні відеоконференції з російським президентом Володимиром Путіним телефоном обговорив із лідерами європейських країн ситуацію з нарощуванням сил російської армії на кордонах України.

Читайте також

CNN: США готують "найгірші економічні санкції" щодо РФ у разі її вторгнення в Україну

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок