Вільне придбання вогнепальної зброї: за і проти

Вільне придбання вогнепальної зброї: за і проти

Вільне придбання вогнепальної зброї: за і проти
.

У березні-квітні 2022 року в Україні запрацює Єдиний електронний реєстр зброї та її власників. Про вільне придбання вогнепальної зброї у програмі "‎‎Дебати. Тернопіль" розповіли Ігор Когут, старший єгер Тернопільського міськрайонного товариства мисливців і рибалок, інструктор зі снайпінгу тероборони та Ольга Заставна, кандидатка юридичних наук, депутатка Тернопільської обласної ради.

"В нас закон про зброю існує вже не один рік, як власнику зброї він мені подобається. Він є місцями жорстким, місцями ліберальним, але ми до цього закону звикли. Немає великого бар’єру для того, щоб майбутні власники зброї не могли її придбати. Ми говоримо про обіг короткоствольної нарізної зброї прихованого носіння, тобто: револьвери і пістолети, цивільної зброї. Дозвіл на всі інші види зброї у нас прекрасно працює в законі", – каже Ігор Когут.

"За статистикою сьогодні в світі в обігу є більше 600 млн одиниць вогнепальної зброї. Від 2000 року загинуло близько 4 млн осіб і приблизно 90% осіб – це цивільні особи. Дослідження кажуть, що саме власники вогнепальної зброї у 5 разів більше піддаються вірогідності самим бути застреленими, бо той, хто має зброю не враховує того, що той, хто навпроти теж має зброю", – каже Ольга Заставна.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вважає за необхідне ухвалити в Україні закон про зброю. Проте, виступає проти легалізації короткоствольної вогнепальної зброї.

"У нас відсутній закон про обіг зброї – один із тих базисних нормативних актів, який має врегулювати процес видачі, реєстрації, обігу зброї в країні. Я є одним із співавторів закону про зброю і прихильником того, що такий закон необхідний. Але водночас я не прихильник легалізації гладкоствольної вогнепальної зброї в країні – власне кажучи, роздачі пістолетів", – заявив міністр.

Наразі депутати пропонують ухвалити законопроєкт № 5708, згідно з яким всю зброю ділять на 5 категорій.

Документ передбачає, що гладкоствольною короткоствольною вогнепальною зброєю зможуть користуватися особи, діяльність яких пов’язана з ризиком для життя і здоров’я.

Короткостволюльною вогнепальною зброєю мають право користуватися спортсмени віком від 18 років, які не рідше ніж 2 рази на рік брали участь у спортивних змаганнях, у складі збірних України і мають звання майстра спорту у цьому напрямку.

Адвокат Віталій Скибакаже, що такі зміни на краще:

"Що стосується короткоствольної зброї, то дуже великого обговорення набуло питання про пістолети і іншу короткоствольну зброю. Важко сказати, наскільки суспільство готове. Ніхто соцопитувань не проводив, принаймні, їх не висвітлено. Але війна, багато на руках є пістолетів, перероблених зі стартових, газових пістолетів, тобто, хто шукає, то той знайде. Врегулювання і надання дозволу – це знову ж таки, з боку держави, на мою думку, є прямий контроль над зброєю. Держава буде контролювати всіх власників зброї ".

Також у разі ухвалення законопроєкту, довгоствольну вогнепальну зброю зможуть використовувати люди віком від 18 років, які пройшли навчання поводження зі зброєю.

Довгоствольною вогнепальною нарізною зброєю і комбінованою вогнепальною зможуть користуватися люди віком від 25 років, які не притягувалися до адміністративної відповідальності за порушення правил зберігання зброї.

"Якщо з 18 до 25 – як мінімум 7 років особа має вже рушницю гладкоствольну, не порушує правил, гарно користується, є добропорядним громадянином, то чому такій людині не дозволити нарізну зброю?", – каже Віталій Скиба.

Тернополянин Андрій Салагорник – ветеран російсько-української війни, 14 місяців воював на сході, каже, щоб зброя для українців була доступніша.

"Короткоствольна зброя в цивільного населення має виконувати роль захисту. Якщо грабіжник буде знати, що ти озброєний, то він 10 раз подумає, чи застосовувати проти тебе якісь неправомірні дії. Я маю мисливську зброю. Вона в більшості лежить для того, щоб була. Ну і потрібні тренування, що таке зброя в руках – пам’ятати потрібно завжди", – каже Салагорник.

Ветеран російсько-української війни, голова громадської організації "Тернопільський обласний штаб сприяння територіальній обороні" Володимир Грицина на Тернопільщині проводить навчання з територіальної оборони. На його думку, легалізація зброї для цивільного населення потрібна. Володимир каже, що має власну зброю:

"У мене є дві одиниці, я їх використовую тільки для тренувань і для того, щоб відпрацьовувати на полігоні певні навички. На мою думку, цей закон вже на часі. Чому в такий спосіб? Бо країна у війні, а це – один з елементів стримання. Я за легалізацію. Єдине, що я думаю, що це має бути нова система контролю видачі такої зброї і також контролю за її обігом і використанням".

Психологиня Тетяна Білінська вважає, що не кожній людині можна давати зброю в руки:

"Є різні типи вищої нервової діяльності. Люди із сильним типом вищої нервової діяльності, коли мають високий контроль самоповедінки, то вони будуть розуміти, що вони роблять. Зовсім інше, коли людина має слабкий тип вищої нервової діяльності і їй дають зброю. Вона буде її застосовувати, стріляти по деревах, консервних банках, тренувати навики, а потім – невідомо куди їх застосує. Питання ще високого самоконтролю і емоційної стабільності. А останні роки, починаючи з часів останньої Революції Гідності, ще більше додало людям емоційної нестабільності. І це буде впливати на подальші наслідки не завжди позитивно".

Що відомо

  • Ініціативу з надання громадянам України законодавчого права на приватне володіння вогнепальною зброєю підтримують 23%, не підтримують – 75%. Згідно з опитуванням, найбільше підтримки ініціатива отримала на півдні країни та в центрі.
  • За даними Офісу генерального прокурора, в Україні налічується від 3 до 5 мільйонів одиниць нелегальної зброї, при легальній кількості — понад мільйон.
  • Чи врегулюють обіг зброї в Україні
На початок