Суд по МН17: слідство проведе додаткове розслідування

Суд по МН17: слідство проведе додаткове розслідування

Суд по МН17: слідство проведе додаткове розслідування
. Суспільне Новини

Слідство у справі МН17 проведе додаткове розслідування, зокрема, перевірить з російськомовним спеціалістом автентичність розмов бойовиків, які були перехвачені Службою безпеки України після збиття літака.

Про це йшлося під час засідання суду в Нідерландах.

Озвучуючи позицію сторони обвинувачення, одна з суддів зазначила, що планується провести додаткову експертизу аудіорозмов бойовиків ОРДО, які були оприлюднені СБУ на YouTube-каналі, оскільки було виявлено, що записи редагували.

Тож слідставо планує провести технічну експертизу, встановити їх автентичність, а також перевірити контекст і достовірність розмов, зокрема за допомогою російськомовного спеціаліста з однієї з країн Балтії.

Разом з тим суддя наголосила, що час додаткового розслідування має бути обмеженим, щоб не затягувати досудовий розгляд.

Сторона обвинувачення зазначила, що нині розслідування повністю фіналізоване, але якщо у подальшому з'явиться додаткова інформація, яка може кардинально вплинути на перебіг справи, її буде включено до матеріалів.

Під час розслідування були допитані українські військові, які перебували неподалік аварії МН17, а також додані відео та аудіоматеріали, маршрут переміщення системи БУК, супутникові знімки, свідчення свідків та інше.

Щодо свідчень свідків, то у суді заявили, що рішення щодо їх анонімності було ухвалено з огляду на те, що у Росії та на підконтрольних її бойовикам на Донбасі територіях порушуються права людей, а спецслужби РФ небезпідставно підозрюються у вбивствах на територіях інших країнах та беруть участь у збройному конфлікті в Україні.

Тож свідки бояться за свої життя і життя своїх рідних. Надалі суд вирішить, як їх зможуть допитувати захисники обвинувачуваних без загрози розкриття їхніх даних.

Суддя повідомила, що серед свідків є один із місцевих жителів окупованої Донеччини, який "охороняв" місце катастрофи за наказом бойовиків. Його назвали свідок №88.

Судді закликали обвинувачуваних, Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка, виступити із заявами, щоб суд міг ознайомитися з їхньою позицією до розгляду справи по суті, який почнеться у червні.

Що відомо

  • 17 липня 2014 року неподалік Тореза Донецької області був збитий Boeing-777 компанії "Малайзійські авіалінії", що виконував регулярний рейс МН17. Загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб). Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського БУКа.
  • Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирьох підозрюваних: Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрєлок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").
  • 9 березня у Нідерландах розпочався судовий процес у справі про збиття пасажирського рейсу MH17.
  • Головуючий суддя розповів, що суд отримав від слідства приблизно 26 тисяч сторінок документів і дуже великий обсяг відеоматеріалів. Водночас до останнього не було відомо, хто з обвинувачуваних буде присутній на суді і чи є в них адвокати.
  • За його словами, перший день розгляду справи буде присвячений її аналізу. Судді визначать порядок виступів, наявність адвокатів для обвинувачуваних і чи потрібно додаткове розслідування або чи готова справа до розгляду по суті.
  • Процес триває згідно з законодавством Королівства Нідерланди. Найближчі родичі жертв зможуть подати заяву на матеріальну компенсацію, і суд це проаналізує.
  • Слідство у справі МН17 вивчає можливість відкриття провадження проти ватажка бойовиків "ДНР" Ігоря Безлера, повідомила сторона обвинувачення у суді.
  • У залі заборонено фото- та відеозйомку, як і аудіозаписи.
  • Повідомлялося, що питання відповідальності України за ситуацію у повітряному просторі над Донбасом, де було збито пасажирський рейс МН17 з російського БУКа, не розглядатиметься в рамках кримінального судового процесу в Нідерландах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вони вимагають правди. Родичі та друзі жертв МН17. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Останній рейс. Що варто знати про МН17 перед судом у Нідерландах

На початок