На Франківщині у 2021 році зменшилася кількість пожеж: рятувальники назвали причини

На Франківщині у 2021 році зменшилася кількість пожеж: рятувальники назвали причини

На Франківщині у 2021 році зменшилася кількість пожеж: рятувальники назвали причини
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Впродовж 2021 року на Івано-Франківщині рятувальники зареєстрували 2 500 пожеж. Це на 588 менше, ніж у 2020 році. Про це Суспільному повідомив начальник обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Володимир Чернецький.

"Зменшення кількості пожеж загалом пов’язане з тим, що в цьому році вдалося зменшити кількість займань у природних екосистемах, зокрема сухої трави, жнивних залишків, а також сміття. Також це пов’язане із тим, що діють штрафи: органи місцевої влади, муніципальна варта, поліцейські штрафують паліїв. Ну і погодні умови цього року посприяли зменшенню пожеж", – розповів Володимир Чернецький.

З його слів, під час займання у 2021 році загинули 34 людини, 32 із них померли під час пожеж у помешканнях. Володимир Чернецький каже, найбільше прикарпатців загинуло в Івано-Франківському районі – 14, у Калуському та Косівському районі – по п'ять.

Читайте також: Прикарпатцям розповіли, як вберегтися від небезпек, що можуть виникнути під час опалювального сезону

"Переважно – в сільській місцевості. Люди, не дотримуючись елементарних правил пожежної безпеки, наражають себе й навколишніх на такі прикрі випадки. Як приклад, трагедія, що відбулася 28 листопада в селі П’ядики. Виникла пожежа в одному з житлових будинків. Ще до прибуття вогнеборців із задимленої будівлі місцеві винесли чоловіка 1975 року народження без ознак життя. Попередня причина виникнення пожежі та загибелі – куріння в ліжку", – розповідає Володимир Чернецький.

Також, каже начальник обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій, часто пожежі трапляються через порушення правил пожежної безпеки під час встановлення та використання електроустановок, розпалювання печей та через необережне поводження з вогнем.

"Найчастіша причина таких пожеж – люди. Тому ми знову звертаємося до всіх мешканців, щоб насамперед – дбали про себе. А також не були байдужі до своїх близьких та сусідів, щоб можна було застерегти чи врятувати людину, яка сама себе в цьому питанні не контролює. Бо, як показує статистика, ті люди, які гинуть в пожежах, не завжди дивляться телевізор, читають соцмережі чи газети. І, можливо, через це вони не можуть усвідомити, на яку небезпеку себе наражають", – каже Володимир Чернецький.

За його словами, з початку 2021 року власники помешкань, у яких ставалися пожежі, зазнали збитків на понад 268 млн грн. За той самий період надзвичайникам вдалося врятувати 26 людей та матеріальних цінностей на суму понад 150 млн грн.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок