У Тернополі презентували проєкт для дітей з інвалідністю

У Тернополі презентували проєкт для дітей з інвалідністю

У Тернополі презентували проєкт для дітей з інвалідністю
. Суспільне Тернопіль

Соціальний мінісеріал "Заради єдності", до зйомок якого долучилися діти з інвалідністю, презентували в Тернополі. Над його створенням працювали 8 людей. Про це розповіла керівниця проєкту Наталія Орищак.

За її словами, це учні дитячої кіношколи та вихованці обласного навчально-реабілітаційного центру. Серіал презентували до Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначатимуть завтра.

Презентували серіал в обласному навчально-реабілітаційному центрі. Подивитися його прийшли понад 50 людей. На показі були й актори. Один із них 14-річний Назар Бич. Хлопець розповідає, має інвалідність. У серіалі грав танцювального партнера головної героїні – дівчинки на візку Софії. Каже, у реальному житті танцює, тому ця роль для нього не була складною:

"У нас є гурт, ми вже вивчили декілька танців, їх продемонстрували. Мої батьки мене підтримали, казали, що це добре, що я розвиваю свої здібності".

Головної героїні серіалу на показі не було, зараз вона проходить реабілітацію в Польщі. У наступній серії головну роль виконуватиме 18-річна вихованка навчально-реабілітаційного центру Анна-Марія. Під час зйомок першої серії вона залишалася за кадром, каже дівчина:

"Надіюся, цього разу я буду брати більше участі у написанні сценарію. Суспільство в Україні дуже лякається людей з інвалідністю, деколи веде себе не зовсім коректно. Але я думаю, чим більше таких проєктів, тим краще нам буде жити".

У Тернополі презентували проєкт для дітей з інвалідністю
Серіал створили учні дитячої кіношколи та діти з інвалідністю під керівництвом тренерів. Суспільне Тернопіль

Серіал триває 15 хвилин. Він про дівчинку на візку, яка хотіла навчитися танцювати. У цьому їй допомогли учасники танцювального колективу, в який вона прийшла. Один із режисерів серіалу – Святослав Лупійчук. Чоловік каже, також знімав і монтував відео:

"З дітьми працювати одне задоволення. Дуже класні, дуже енергійні. Я дуже радий тому, як у нас все вийшло".

До проєкту долучилася також учениця кіношколи Анастасія Щербакова. У серіалі вона виконує роль ведучої.

"Розказую про дітей з інвалідністю, про їхні проблеми і потреби, тобто щоб люди могли звернути увагу і якось допомогти їм покращити їхні умови життя".

Зйомки серіалу тривали 2 дні, розповідає керівниця проєкту Наталія Орищак. Жінка каже, наступну серію планують показати до Різдва:

"Це як життя, є історії, ми будемо про них розповідати. Учасниками будуть діти не лише з цієї школи. Це будуть і діти різного віку, і родини. Ми навіть не можемо сказати, що це буде однаковий формат кожної серії. Ми будемо відштовхуватися від історії кожного конкретного героя".

У Тернополі презентували проєкт для дітей з інвалідністю
Презентація відбулася в обласному навчально-реабілітаційному центрі. Суспільне Тернопіль

У Тернопільському обласному навчально-реабілітаційному центрі навчаються 144 дитини з ортопедичними та неврологічними захворюваннями, - розповіла директорка закладу Ірина Король. За її словами, Міжнародний день людей з інвалідністю щорічно відзначають 3 грудня. Його запровадила Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй у 1992 році, щоб привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав і гідності.

Читати також

На початок