Програмісту волинської райлікарні оголосили підозру у підробці COVID-сертифікатів

Програмісту волинської райлікарні оголосили підозру у підробці COVID-сертифікатів

Програмісту волинської райлікарні оголосили підозру у підробці COVID-сертифікатів
. Фото ілюстративне: УНІАН

Слідчі повідомили про підозру програмісту однієї з районних лікарень, який підробляв довідки про вакцинацію від COVID-19, — розповіла Суспільному інспекторка сектору комунікації ГУ Нацполіції Волині Марина Балдич.

Після завершення досудового розслідування кримінальне провадження з обвинувальним актом скерують до суду.

Чоловік працював інженером-програмістом в районній лікарні на Ратнівщині. "Він був інженером гемодіалізу і за сумісництвом — програмістом", — розповів Суспільному у телефонному коментарі керівник медзакладу Михайло Бегель. З його слів, підозрюваний у підробці документів, працював у лікарні майже шість років, скарг на його роботу не було. Додає: нині він звільнився за власним бажанням та вже два тижні не працює.

Використовуючи службове становище, чоловік вносив у медичну електронну інформаційну систему неправдиві відомості про вакцинацію від COVID-19. Чоловік підробляв свідоцтва про вакцинацію, які згодом продавав за 1500 — 2000 гривень.

Чоловіку повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 358"Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів" та ч. 1, 2 ст. 361"Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку" Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує, зокрема, до десяти років позбавлення волі.кримінальне покарання в Україні, яке полягає в ізоляції засудженого від суспільства та поміщенні його до кримінально-виконавчої установи.

Чоловіка викрили на початку жовтня. Нині встановлено його причетність до вчинення 18-ти таких кримінальних правопорушень. Раніше повідомляли, що за час своєї діяльності чоловік встиг підробити 50 сертифікатів про вакцинацію.

Слідство триває.

Що відомо

  • Від початку року правоохоронці на Волині порушили 53 кримінальні провадження, через підробку ПЛР-тестів, довідок про щеплення проти COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів.
  • В МОЗ повідомили, що ініціюватимуть відсторонення керівників медичних закладів, в яких ймовірно підробляли довідки про проведення вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19.
  • Жительку Луцька судили за придбання підробленого міжнародного свідоцтва про вакцинацію від COVID-19. Жінка має сплатити штраф у розмірі 5100 грн.

Термінові новини та щоденні інформаційні підсумки читайте в Telegram Суспільного Волині.

На початок