Рак, який не болить: стоматолог розповів про небезпеку та діагностику раку рота

Рак, який не болить: стоматолог розповів про небезпеку та діагностику раку рота

Рак, який не болить: стоматолог розповів про небезпеку та діагностику раку рота
. Суспільне Харків

Пізні звернення, необізнаність та майже відсутність симптомів: як виявити ознаки раку ротової порожнини та до якого лікаря іти — інтерв’ю на Суспільному Харків зі стоматологом-хірургом Євгеном Мезенцевим.

Чому вважаєте проблемою виявлення раку ротової порожнини?

Вважаю це проблемою, перш за все, тому, що люди звертаються до стоматолога, щоб вилікувати зуби. А лікарі продивляються одну з дуже складних проблем в стоматології — це проблема злоякісних новоутворень в роті.

Звертаю увагу на цю проблему вже багато років. З року в рік зростає кількість людей, які приходять до лікаря з такими стадіями, які вже не передбачають стовідсоткове лікування.

У професійних колах я підіймаю цю проблему вже років 10. Після трагічного випадку, коли я звернув увагу на невеличку виразку в порожнині рота у молодої пацієнтки, направив її до щелепно-лицьового лікаря. Вона не змогла прийти. А з пів року до клініки прийшла її мати лікувати зуби і я дізнався, що дівчини немає. Стало зрозуміло, що причиною смерті стала ось та маленька виразка в роті, яку хтось колись не помітив.

Які наслідки для людини має ця хвороба?

Плачевні. Статистика смертності від онкології порожнини рота і ЛОР-патологій на справді 90%. Причина: розпізнавання на пізніх стадіях і складність та несвоєчасне лікування. У 2020 році приблизно у 10 тисяч українців були виявлені пухлини голови та шиї, в тому числі порожнини рота. З них, здається, 8750 — немає. Смертність дуже висока.

Чому виникає цей вид раку? Хто перебуває у групі ризику?

В групі ризику ті, хто безвідповідально ставиться до ротової порожнини. Будь-яка виразка в роті, тріщинка на губі, язиці може стати початком злоякісної пухлини. Виникають вони від хронічних пошкоджень, наприклад, гострим краєм зуба, або випала пломба, а зуб не лікують, язик об нього треться. У групі ризику здебільшого люди старші 60 років. Часто причиною травмування стають протези.

Як проявляється рак ротової порожнини?

Виразкою чи тріщинкою в роті, якоюсь плямою чи горбком, вузликом. Небезпечно це тим, що речі ці не болять. Рак язика болить через рухливість язика. А ось щока взагалі не болить.

Як відрізнити рак від інших хвороб ротової порожнини?

Те, що не проходить довго, обов’язково треба показати щелепному хірургу.

На початок