Останній "пільговий" день: розмитнення "євроблях" на Тернопільщині

Останній "пільговий" день: розмитнення "євроблях" на Тернопільщині

Останній "пільговий" день: розмитнення "євроблях" на Тернопільщині
. Суспільне Тернопіль

Від завтра тернополян, які не встигли розмитнити своє авто на іноземних номерах, штрафуватимуть. Сума штрафу складатиме до 170 тисяч гривень. Про це суспільному розповів виконувач обов’язків заступника начальника Тернопільської митниці Володимир Петрук.

За його словами, сьогодні останній день пільгового режиму, який тривав з 15 червня. Роботу митниці продовжили до 22 години, щоб власники встигли розмитнити свої автівки. 39-річний Ельмір Аббасов придбав автомобіль Mercedes 2001 року випуску. Заплатив за розмитнення 43 тисячі гривень. Він розповів, чому зробив це сьогодні:

"Була ще одна машина, їздив її знімати з обліку. Займався цією машиною, не було часу сюди заїхати. Встиг сьогодні. Хлопці автоматично, швидко відреагували і зробили".

Останні "пільговий" день: розмитнення "євроблях" на Тернопільщині
Останні "пільговий" день: розмитнення "євроблях" на Тернопільщині. Суспільне Тернопіль

Основна умова розмитнення автівки за пільговою ціною, щоб машина була знята з іноземної реєстрації. Про це розповіла брокерка Ілона Драган. Жінка каже, яка середня вартість розмитнення автівки з єврономерами:

"залежно, яка машина – 38 тисяч, 37, 36, 24, 40 тисяч. Залежно від кубів, була у програмі формула, за якою рахувалися машини. Все залежитьвВід кубів, від років. Ціна не вказувалася. Бензинові дешевші, дизельні дорожчі, роки там трошки можуть бути".

За пільговою ціною можна розмитнити лише вживані авто, яким більше 5 років, і якщо їх ввезли в Україну до 31 грудня 2020 року, каже виконувач обов’язків заступника начальника Тернопільської митниці Володимир Петрук. Чоловік розповів про штрафи для водіїв, які не встигли розмитнити автомобілі на іноземних номерах:

"Якщо цей термін буде перевищено більш, ніж на 20 діб, але не більше, ніж на 30 діб, то штраф складає 85 тисяч гривень. Якщо термін перевищено на 30 діб, то санкція статті буде складати 170 тисяч гривень".

Чи достатньо було майже пів року для розмитнення автівок на єврономерах. Про це розповів член тернопільської організації "Авто Євро Сила" Юрій Дузяк.

"Це дуже маленький термін, якщо враховувати локдаун, враховуючи важкі переїзди в інші держави. У мене є багато друзів, які відколи у нас почалася війна, займалися волонтерством, дуже багато автомобілів відправили на фронт, тепер їм треба доказати, де цей автомобіль, якщо він потрапив під обстріли, чи згорів. Тепер його треба представити митниці, отримати довідку з військової частини. Якщо є такі моменти, то треба вже збирати документи і доводити", – каже Дузяк.

Учасники російсько-української війни зможуть розмитнити машини за пільговою до 8 лютого 2022 року, каже виконувач обов’язків заступника начальника Тернопільської митниці Володимир Петрук. За його словами, з 15 червня реєстрацію на Тернопільщині пройшли 1906 автомобілів на євро номерах. До держбюджету сплатили 87 мільйонів гривень.

Що відомо

  • 15 червня в Україні почало діяти пільгове розмитнення.
  • 21 травня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що розмитнити авто в Україні можна буде через "Дію".
  • 12 травня Зеленський підписав закони про пільгове розмитнення "євроблях".
  • У квітні в Україні було зареєстровано 38,8 тисячі уживаних авто, які були вивезені з-за кордону.
  • 15 квітня Верховна рада знизила штрафи за нерозмитнені "євробляхи", схваливши законопроєкт №4644-Д. Відповідно до нього, штраф за незаконне перебування авто в Україні знизили із 170 тисяч гривень до 8,5 тисячі гривень. Після сплати штрафу можна або вивезти авто за кордон, або розмитнити його в Україні.
  • 18 лютого Верховна рада ухвалила за основу законопроєкт №4644-д про разове розмитнення машин, які ввезли в Україну до 1 січня 2021 року.
На початок