Запорізькі блогери проїхали 19 областей України на велосипедах

Запорізькі блогери проїхали 19 областей України на велосипедах

Запорізькі блогери проїхали 19 областей України на велосипедах
. Фото з Фейсбук-сторінки Need For Travel

Запоріжці Ольга Білінська та Юрій Васильєв повернулися до рідного міста після велоподорожі Україною. За чотири місяці вони проїхали 19 областей. Враженнями від мандрівки поділилися із Суспільним.

Наприкінці червня 2021 року Оля та Юра спакували свій двоколісний транспорт і потягом вирушили на захід країни. А 1 липня із Чернівців розпочалася їхня велосипедна подорож. Далі весь маршрут вони долали виключно на велосипедах, не використовуючи інші види транспорту.

Веломандри
Ольга Білінська та Юрій Васильєва. Фото з Фейсбук-сторінки Need For Travel

Мандрівники відвідали 19 областей: Чернівецьку, Тернопільську, Івано-Франківську,Закарпатську, Львівську, Волинську, Рівненську, Хмельницьку, Житомирську, Вінницьку, Черкаську, Київську, Чернігівську, Сумську, Харківську, Полтавську, Кіровоградську, Дніпропетровську та Запорізьку. Для обох це наразі найдовша за кілометражем велосипедна поїздка.

Веломандри
Юрій Васильєв та Ольга Білінська. Фото з Фейсбук-сторінки Need For Travel

"Маршрут у нас був, і ми його проїхали майже так, як і планували, але кілометраж у нас виявився майже вдвічі більшим, ніж планували спочатку. Ми планували проїхати 3 555 км, а проїхали приблизно 6000 км. Бо вирішили заїхати по дорозі ще в Тустань, Черкаси, Чернігів та безліч крутих місць, про які дізнавались в ході мандрівки переважно від місцевих мешканців", — розповідають велосипедисти.

Усю подорож вони фільмували, щоб згодом викласти на свій Ютуб-канал. Оля та Юра кажуть, взяли собі за мету показати туристичну привабливість України. У різних населених пунктах вони зупинялися на різний термін. Кажуть, були вражені гостинністю земляків. Адже деякі люди самі писали їм у Facebook та запрошували до себе переночувати.

Найдовше мандрівники затримались у Львові. Там пробули 11 днів, адже зустріли багато друзів та змонтували відео про Чернівці. На цьому етапі зрозуміли — якщо монтувати у процесі подорожі, вона затягнеться занадто сильно. Тому решту відео викладатимуть уже після повернення до Запоріжжя.

Оля та Юра — досвідчені мандрівники. Зокрема, на велосипедах відвідали 13 країн. Найтривалішою на цей момент їх велоподорожжю є вісім з половиною місяців на Шрі-Ланці. Про неї кореспонденти Суспільного Запоріжжя розповідали раніше.

Отримані знання багато в чому допомогли цього разу, розповідають велосипедисти:

"Ми вже знали, які речі нам потрібні, які велосумки варто брати, як писати запити на поселення та всілякі інші штуки, які приходять з досвідом мандрівок. Легко було те, що мандрувати було вільно — в Україні майже всюди можна ставити намет та запускати дрон, можна вільно спілкуватися з людьми, бо всі тебе розуміють", — розповідає Ольга.

Веломандри
Ольга Білінська. Фото з Фейсбук-сторінки Need For Travel

"Також нам подобається українська їжа у порівнянні до азійської. Ну, і бомбезна природа — ще один бонус. Найбільшою складністю виявилась погода, бо холодно стало ще у вересні, проте ми продовжували їхати, бо було не критично", додає вона.

Після подоланого шляху Юра та Оля називають ситуацію із велоінфраструктурою в Україні сумною. Адже, не зважаючи на масштабне будівництво доріг, помітили, що на них не передбачені широкі узбіччя. Подекуди, кажуть, вони взагалі майже відсутні.

Веломандри
Ольга Білінська. Фото з Фейсбук-сторінки Need For Travel

У більшості відвіданих мандрівниками міст велодоріжки є переважно в парках або зонах відпочинку. Отож, це, на думку мандрівників, не спонукає містян обирати велосипед, як основний вид транспорту:

"Якщо розглядати міста, то з тих міст, які ми відвідали, найкраща велоінфраструктура у Вінниці. Знайшли інформацію, що там у місті 75 км велодоріжок. На другому місці в нашому рейтингу велосипедної привабливості — Івано-Франківськ. Місто пласке, з новою бруківкою, пішохідним центром та велодоріжками — зручно переміщуватися велосипедом".

Веломандри
Ольга Білінська та Юрій Васильєв. Фото з Фейсбук-сторінки Need For Travel

"Попри те, що в Києві є велодоріжки, переміщуватися велосипедом геть незручно. Багато де на велодоріжках припарковані автівки. Щоб перейти дорогу в центрі, треба спускатися в пішохідний перехід", — пояснюють Юра та Оля.

Попри всі труднощі, Оля та Юра задоволені своїми веломандрами. Тепер прагнуть мотивувати інших до такого досвіду, — пишуть пости на Фейсбуці та статті на власному сайті. Також поступово викладатимуть відео на Ютуб. Планують випустити не менше двадцяти роликів.

"Тривалі веломандрівки дають розуміння, що велосипед — це повноцінний вид транспорту, на якому можна долати величезні відстані та надихати людей на подорожі", — кажуть блогери.

Тож після мандрівки, вони радо готові ділитися власним досвідом та давати поради тим, хто також планує вирушити у веломандри.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

На початок