16-річний підозрюваний у смертельній ДТП у Харкові відмовився здати кров за рішенням суду

16-річний підозрюваний у смертельній ДТП у Харкові відмовився здати кров за рішенням суду

16-річний підозрюваний у смертельній ДТП у Харкові відмовився здати кров за рішенням суду
. Суспільне Харків

У 16-річного підозрюваного у смертельній аварії на проспекті Гагаріна не змогли взяти кров через його відмову — попри рішення суду про примусовий відбір зразків.

Про це 9 листопада повідомив представник потерпілих у справі Ігор Черняк.

"Сьогодні Микола Харківський знову відмовився від здачі крові. Тепер вже після рішення суду, яке його до цього зобов'язувало. Одразу варто пояснити. В Україні немає нормативного акту, що регулює процедуру примусового відбору зразків крові", — написав Черняк у Facebook.

На думку представника потерпілих, відмова від здачі крові підтверджує відмову підозрюваного від співпраці зі слідством та каяття.

"Позиція родини загиблого дуже проста й однозначна: якщо людина повторно ухиляється від здачі крові, значить, вона знає, що на це є причини. Також це може бути розцінено як умисне невиконання рішення суду. Має бути розцінено", — вважає Черняк, зазначивши, що добиватиметься реакції правоохоронців.

Інформацію про відмову від добровільної здачі крові Суспільному 9 листопада підтвердив речник прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко: "Підозрюваний відмовляється добровільно здавати кров, а законодавством України не передбачена процедура примусового відбору крові. Також європейська конвенція каже про неприпустимість примусового відбору крові у підозрюваного".

"Експертиза, що була проведена за зразками сечі, показала, що водій не був ані в стані наркотичного, ані в стані алкогольного сп'яніння. Цього достатньо для слідства", — додав Чубенко.

Представниця підозрюваного Інна Данилова у коментарі Суспільному сказала, що "не бачить сенсу" у відборі крові підзахисного: "Те, що хочуть взяти кров, я не бачу у цьому сенсу жодного. По-перше, вже й час минув, що воно підтверджує? Він вже два тижні перебуває в СІЗО".

Що відомо

  • Близько 20:45 26 жовтня на перехресті проспекту Гагаріна та вулиці Одеської Infiniti, що їхав проспектом, врізався у Chevrolet. Infiniti також влетів у рекламний щит та збив світлофор — уламки розлетілися проспектом в радіусі кількох десятків метрів. 58-річний водій Chevrolet загинув на місці.
  • Слідчі попередньо встановили, що Infiniti рухався зі швидкістю понад 100 км/год на червоний сигнал світлофору.
  • 16-річного водія Infiniti затримали. Суд взяв його під варту. За даними слідства, у лікарні після затримання він поводився зухвало і з туалету зателефонував до поліції, повідомивши про викрадення авто. Слідство встановило, що Харківський був тверезим. За злочин, внаслідок якого загинула одна людина і ще кілька травмувалися, водію загрожує до восьми років тюрми.
  • Підозрюваний водій по-різному коментував обставини ДТП журналістам: в одному випадку він не відповідав на питання, чи був за кермом, в іншому сказав, що відмовили гальма. Захисниця водія говорила, що він пам'ятає тільки удар під час ДТП, та просила звільнити його під домашній арешт.
  • Донька загиблого Ігоря Носова Анастасія записала звернення, в якому просила свідків ДТП відгукнутися та допомоги адвокатів. Представляти її інтереси погодилося одразу кілька адвокатів, а група харківських бізнесменів виказала потерпілій родині свою підтримку.
  • 2 листопада представник потерпілої родини Ігор Черняк повідомив, що підозрюваний у смертельній ДТП у Харкові відмовився здавати кров добровільно. Слідчі звернулися до суду та отримали рішення про примусовий відбір зразків.
Читайте також: 16-річного підозрюваного у смертельній ДТП у Харкові оштрафували за порушення правил
На початок