Українська вакцина від COVID-19. На якому етапі перебуває розробка препарату

Українська вакцина від COVID-19. На якому етапі перебуває розробка препарату

Українська вакцина від COVID-19. На якому етапі перебуває розробка препарату
. Суспільне Львів

Над розробкою української вакцини від COVID-19 працювали 8 науковців Інституту біології клітини НАН України у Львові. На це вони отримали грант — 9 з половиною мільйонів гривень від Національного фонду досліджень. Зараз вакцина проходить тестування на мишах у польському інституті у Гданську — її перевіряють на імуногенність. Про це Суспільному повідомив керівник інституту біології клітини Андрій Сибірний.

Над цією вакциною львівські біологи працювали півтора роки. Основою препарату є білок, який продукують дріжджі.

"У світі зазвичай білок отримується або на культурах клітин ссавців, або на культурах клітин комах, а це дорожче і складніше. З дріжджами простіше працювати: їх засіюєш і можна отримати велику кількість клітин і вони швидко ростуть, практично так швидко як бактерії. В нас спеціальні штами дріжджів, які так само модифікують білок як і людські клітини і в цьому їхній плюс та унікальність", — каже наукова співробітниця інституту біології клітини Марта Семків.

Розробка препарату
Розробка препарату. Суспільне Львів

Свою розробку львівські науковці надіслали до Польщі. Там вакцину тестують на мишах. Такі дослідження української вакцини триватимуть ще два тижні. Потім її ще мають перевірити на трансгенних мишах, заражених коронавірусом.

"Це наші дослідні зразки – білок в стерильному флакончику. Власне він буде розчинятися у фізрозчині, потім його вколють мишкам і буде досліджуватися його імуногенність: чи здатен він викликати утворення антитіл. Також будемо досліджувати інші характеристики: у вакцини є певний перелік пунктів, які треба дослідити перш ніж встановити чи ефективна вона, можна використовувати її чи ні", — каже інженерка інституту біології клітини Анастасія Зазуля.

Розробка препарату
Розробка препарату. Суспільне Львів

Допоки у Польщі тривають дослідження, львівські науковці розробляють ще одну вакцину від коронавірусу. Її хочуть виготовити у вигляді спрею чи таблеток. Над нею біологи працюють уже три місяці. Основою цієї вакцини теж є гуманізовані дріжджі, на поверхні яких є вірусні білки. Аналогів такої вакцини поки що у світі немає. Її виробництво на промисловому рівні буде дешевшим і технологічно простішим, каже керівник інституту біології клітини у Львові Андрій Сибірний.

"Ми будемо перевіряти ефективність знову ж таки в Польщі, якщо ми розв’яжемо фінансові питання. І маємо сподівання, що ця вакцина таки буде впроваджена в українську медичну практику. Вона буде дуже дешевою, значено дешевшою, ніж всі мені відомі вакцини", — каже Андрій Сибірний.

Цей проєкт львівські науковці подали на ще один грант від Національного фонду досліджень. Його вартість теж близько 9 мільйонів гривень. Розрахований він на три роки.

Читайте також: 54,6% українців не хочуть вакцинуватися від COVID-19 – дослідження ЮНІСЕФ

Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

На початок