Впродовж двох місяців жоден волинянин не скористався своїм правом на податкову амністію

Впродовж двох місяців жоден волинянин не скористався своїм правом на податкову амністію

Впродовж двох місяців жоден волинянин не скористався своїм правом на податкову амністію
. ДФС у Волинській області

Протягом двох місяців, відколи в Україні розпочалось одноразове добровільне декларування доходів громадян, жоден волинянин не скористався своїм правом на податкову амністіюПодаткова амністія — це одноразове спеціальне добровільне декларування фізичними особами активів, яка дає можливість для бізнесу вивести свої активи з тіні й надалі активно працювати та залучати інвестиції.. Про це розповіла під час брифінгу начальниця Головного управління ДПС у Волинський області Світлана Савчук.

Право на податкову амністію — добровільне. Зі слів Світлани Савчук, скористатися ним можна впродовж року від 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022.

Що потрібно декларувати

Житло (будинки, квартири), нежитлові приміщення, приміщення комерційного використання, земля, траспортні засоби, антикваріат, твори мистецтва, ювелірні вироби, дорогоцінні метали та каміння, майнові права і частки у статутному капіталі – такий вид доходів підлягає декларуванню. Все, що придбано шляхом доходів по яких не пройшла сплата податків до бюджету, — каже начальниця головного управління податкової Волині.

Законом встановлені три ставки збору, які запроваджуються:

  • загальна ставка 5%;
  • до закордонних активів 9%;
  • при придбанні облігації внутрішньодержавної позики строком обігу понад 365 днів – ставка 2,5%.

Платник повинен подати декларацію особисто, без уповноважених осіб, представників і виключно в електронній формі.

Що не треба декларувати

Зі слів Світлани Савчук, декларуванню не підлягають активи на суму менше ніж 400 тисяч гривень, квартири площею до 120 квадратних метрів та будинки до 240 квадратних метрів, один транспортний засіб особистого некомерційного призначення, технічні споруди до 60 квадратних метрів, земельні ділянки — у межах норм безоплатної приватизації.

Світлана Савчук уточнила, що скористатися податковою амністією не можуть держслужбовці, які з 1 січня 2005 року подавали декларацію в межах законів про корупцію й держслужбу. Також нею не можуть скористатися малолітні, недієздатні особи й громадяни України, щодо яких ведуться слідчі дії, порушені кримінальні провадження.

Що відомо

  • 17 липня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про податкову амністію, який дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, розкрити свої справжні доходи і задекларувати активи, уникнувши при цьому покарання.

Термінові новини та щоденні інформаційні підсумки читайте в Telegram та Viber Суспільного Волині.

На початок