Рівненська лікарня отримала другий транш на будівництво відділення трансплантології

Рівненська лікарня отримала другий транш на будівництво відділення трансплантології

Рівненська лікарня отримала другий транш на будівництво відділення трансплантології
. Перша операція з пересадки серця у Рівненській лікарні, 18 грудня 2020 року/фото FB Олександра Третяка

Рівненська центральна міська лікарня отримала десять мільйонів з державного бюджету. Їх скерують на будівництво двох операційних з пересадки органів, — повідомив Суспільному головний лікар медзакладу Євген Кучерук. Це буде перше в області відділення трансплантології.

Відділення трансплантології облаштують у хірургічному корпусі міської лікарні, розповів Євген Кучерук.

"Маємо збудувати дві операційні для пересадки органів, включно з обладнанням, це буде коштувати 30 мільйонів гривень. Перші десять мільйонів гривень з державного бюджету ми отримали влітку і вже розробили проєкт, який затвердили всі інстанції, і подали його на міжнародний тендер. Вже півтора місяця йде відбір учасників і, сподіваємося, що за два-три тижні той тендер закінчиться і почнемо будувати. Дуже хочемо побудувати це відділення, бо ми вже готові до трансплантації", – розповів Євген Кучерук.

Для роботи у відділенні трансплантології готують три бригади. Вони спеціалізуватимуться на пересадці серця, нирок і печінки, зазначив головлікар закладу.

"Ми заключили угоду з Національним інститутом хірургії і трансплантології імені Шалімова. За цей рік ми разом з ними зробили три пересадки серця, а також по три забори нирок і печінки", – пояснив Євген Кучерук.

Зараз із потрібних 30 мільйонів гривень для будівництва відділення трансплантології Рівненська лікарня отримала 20 мільйонів. Отримати решту, третім траншем з державного бюджету, головлікар медзакладу сподівається під кінець 2021 року.

Що відомо

  • У ЦМЛ Рівного запрацює відділення трансплантології з трьома бригадами
  • У ніч з 12 на 13 травня 2021 року в Рівненській ЦМЛ вдруге провели пересадку серця. Його отримав 49-річний житель області. Сама операція пройшла успішно, повідомив міський голова.
  • 18 грудня 2020 року у Рівному, як і в області загалом, вперше провели пересадку серця. Операція тривала безперервно 7,5 годин. Загалом задіяли 15 лікарів із Рівненської центральної міської лікарні та Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова. Серце пересадили 46-річному сарненцю. Його донором став 37-річний рівнянин, який отримав травми, несумісні з життям.
  • Чоловік, якому пересадили серце, через кілька місяців після операції розповів Суспільному, як почувається та що змінилось у його житті.
  • Наприкінці січня 2021-го у Рівненській центральній міській лікарні вперше протезували аортальний клапан серця. Це – одна з найскладніших кардіохірургічних операцій.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок