У Миколаєві відкрилась виставка “Блокпост пам’яті”

У Миколаєві відкрилась виставка “Блокпост пам’яті”

У Миколаєві відкрилась виставка “Блокпост пам’яті”
.

Особисті речі загиблих у російсько-українській війні бійців, “Книга пам’яті полеглих за Україну” та інші експонати зібрані у виставці “Блокпост пам’яті”, яка відкрилась у Миколаївському обласному центрі туризму.

Андрій Нілов учасник бойових дій на Сході України. Чоловік потрапив до першої хвилі мобілізації, служив водієм у 299-й бригаді тактичної авіації. Андрій Нілов один із тих, хто пам’ятає Дебальцеве та, так званий, зелений коридор Іловайську. На виставці “Блокпост пам’яті” він не вперше. Відвідував її в інших містах. Про емоції говорити не хоче: “Знайомо, воно коли фотографії дивишся знайоме місце, але знайоме тому що горбочки знайомі, а так, коли ми їздили, воно ще інший вигляд мало, воно ще горіло все. А коли згадуєш ситуації, це і спека, і запах. Фотографії є сильні, звичайно”.

36-та окрема бригада морської піхоти від початку війни втратила 47 бійців. В експозиції особисті речі чотирьох військовослужбовців 1-го окремого батальйону, 503-го окремого батальйону та 137-го окремого батальйону морської піхоти. Начальниця групи цивільно-військового співробітництва 36-ї окремої бригади морської піхоти Валентина Струтинська говорить: “Один із них підполковник Загребельний. Людина дуже легендарна. Вийшов із Криму в складі 36-ї бригади берегової оборони. Його дружина проходить військову службу в бригаді і далі. Цьогоріч була п'ята річниця загибелі офіцера. Мати та сестра загиблого мали змогу приїхати на місце його смерті. Він загинув разом зі старшим сержантом Корнєвим. Його речі також сьогодні представлений в цій експозиції. Загинули у бліндажі від вибуху снаряда. Дуже важливо, що за п'ять років після загибелі сина мати мала можливість побувати на тому місці, де він загинув. Село Талаківка Донецька область”.

У Миколаєві відкрилась виставка “Блокпост пам’яті”

Протягом 2019 року виставку “Блокпост пам’яті” в різних містах України відвідало 100 тисяч людей. Її зібрано з речей, наданих родичами загиблих та знайдених на передовій учасниками місії “Евакуація 200”. У Миколаєві представлено понад 500 експонатів.

Шолом та елементи набоїв, заплавлені в калюжу алюмінію, який витік зі згорілої БМП 30-ї механізованої бригади – перший експонат знайдений пошуковцями місії “Евакуація 200”. Автор виставки Павло Нетьосов каже: “Перший експонат з’явився 3 вересня 2014 року. Ми були на окупованій території, працювала пошукова група і ми забрали деякі речі з поля бою із Савур Могили. Саме з цього часу ми збирали експонати, а потім вони зайшли у велику виставку до Національно-історичного музею і в таку маленьку пересувну. Вони всі справжні, тут немає жодної речі, про яку не можна розказати якусь історію”.

Ідея привезти виставку до Миколаєва виникла майже рік тому. Організатор виставки Сергій Гуссіді говорить: “Тут експонати подій Дебальцевого, Іловайська, Савур Могили. Це експонати наших загиблих побратимів. Це проєкт “Евакуація 200”, де група волонтерів, наших побратимів, у сірій зоні шукали полеглих наших бійців і повертали їх на рідну землю”.

Виставка триватиме до 7 березня у Миколаївському обласному центрі туризму.

Авторка - Валентина Гурова, оператор - Василь Філімон.

На початок