У транспорт – з ковід-сертифікатом чи негативним тестом. Що вирішила ТЕБ і НС Рівненщини

У транспорт – з ковід-сертифікатом чи негативним тестом. Що вирішила ТЕБ і НС Рівненщини

Доповнено
У транспорт – з ковід-сертифікатом чи негативним тестом. Що вирішила ТЕБ і НС Рівненщини
. Суспільне Рівне

На Рівненщині з 2-го листопада почне діяти обмеження на перевезення невакцинованих або пасажирів без негативного тесту у транспорті на території області. Про це повідомив голова ОДА Віталій Коваль за підсумком позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), яке відбулось 30 жовтня. Зібрали його через погіршення ситуації із захворюваністю.

За останні сім днів станом на вечір 29 жовтня на Рівненщині захворіли на ковід 5421 людина. Про це повідомив головний санлікар області Роман Сафонов.

"Ситуація складна. Маємо перевищений показних активних хворих, і це є кризою для медичної системи", – додав Сафонов.

Найвища динаміка захворюваності, за інформацією головного санлікаря області, спостерігається у Вараській, Городоцькій, Дубровицькій, Млинівській, Гощанській, Сарненській, Здовбицькій, Корецькій, Клеванській громадах.

"Ми справляємось, спеціалісти працюють по 12-16 годин на добу, але вони довго так не витримають. Сьогодні закінчили роботу о четвертій ранку", – додав Роман Сафонов.

Читайте також: Як вакцинуються села: історія однієї громади на Рівненщині

У підсумку головний санлікар наголосив на потребі у збільшення кількості ліжкомісць та на вакцинації.

"Показники завантаженості ліжок у медзакладах є критичними. Це дозволяє клопотати про введення додаткових ліжок. Але ресурси не є безмежними, тому першочергово потрібно ввести більш жорсткий карантин до повного локдауну", – зазначив начальник обласного меддепартаменту Олег Вівсянник.

До повного перепрофілювання, за словами Вівсянника, повинні бути готові в разі необхідності Сарненська, Костопільська, Гощанська, Клеванська, Дубенська лікарні, а також центральна міська лікарня у Рівному.

"Перемовини також ведемо і з дитячою міською лікарнею. Крім того, звертаємось до Нацполіції, де є стаціонар на 60 ліжок і 40 кисневих точок, для можливості збільшення ліжкового фонду для рівнян", – додав посадовець.

Читайте також: Вакцинація від COVID: куди йти та де менші черги у Рівному

За словами начальника обласного управління інфраструктури Федора Мисюри, ситуація з перевезеннями також є критичною. На засідання ТЕБ та НС він запропонував не зупиняти транспорт, а провозити лише вакцинованих пасажирів.

"Відповідальність за наявність сертифікату покладається на пасажира. Водій не може контролювати сертифікати, він відповідальний за безпеку руху", – зауважив Мисюра.

Читайте також: Закінчується Pfizer: яка ситуація з кількістю вакцини у Рівному

Як повідомив голова ОДА Віталій Коваль за підсумком засідання, користуватися громадським транспортом зможуть люди із ковід-сертифікатом про вакцинацію, пасажири з негативним результатом ПЛР чи експрес-тесту, які діють 72 години.

"Така ж рекомендація керівництву територіальних громад щодо перевезення пасажирів на території населених пунктів в межах тергромад", – зазначив Коваль.

ДОПОВНЕНО

Заборона не поширюватиметься на перевезення: осіб, які не досягли 18 років; легковими автомобілями, кількість пасажирів, включаючи водія, в яких не більше п’яти осіб без урахування дітей віком до 14 років; службовим чи орендованим транспортом підприємств за маршрутами руху, погодженим із патрульною поліцією; за наявності в учасників перевезень негативного результату тесту на COVID-19, або "ковід"-сертифіката із повним курсом вакцинації, – уточнили у пресслужбі Рівненської ОДА.

Обмеження щодо перевезення невакцинованих почне діяти із вівторка, 2 листопада. Аналогічні правила діють з 21 жовтня на міжобласних маршрутах. Що ж до обмежень суто в межах регіону, то такі, до прикладу, уже діють у Запорізькій області з 28 жовтня, а у Мелітополі з 7 жовтня.

Важливо. Рішення щодо обмежень у Рівному приймає міська комісія ТЕБ і НС. Цього тижня там встановили заборону на безоплатне перевезення пільговиків у пікові години, тобто до 10:00 та з 16:00. Суспільне слідкуватиме та повідомить додатково, чи введуть обмеження на перевезення невакцинованих у обласному центрі. Наразі такої інформації немає.

За даними РНБО, кількість вакци­нованих на Рівненщині станом на 29 жовтня становила 232 847 людей, це 20,34% населення області. Повний курс вакцинації пройшли 166 908 людина, це приблизно 14,58%.

Що відомо

  • Коментуючи нові обмеження на транспорті, президент ГО "Союз перевізників України" Валентин Демчук зазначав, що це, на його думку, змусить частину підприємців припинити діяльність та додасть попиту нелегальним перевізникам.
  • На Рівненщині запровадили "червону" зону з 26 жовтня.
  • Через збільшення в області ковід-хворих на Рівненщині залучають резервні заклади для лікування хворих на коронавірус. Додаткові ліжка для ковід-пацієнтів відкрили у Володимирецькій лікарні та вперше – в обласному госпіталі ветеранів війни.
  • Станом на 30 жовтня хворі з COVID-19 отримують медичну допомогу в 21-й лікарні Рівненщини, де підготовлено 1992 ліжка.
  • 29 жовтня в обласному департаменті освіти Суспільному повідомили про те, що на Рівненщині норму у 100% вакцинованих працівників виконали понад пів сотні шкіл. Такий показник дозволяє закладам у "червоній" зоні працювати у звичному режимі.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок