Діти ходять до туалету на вулиці в одній зі шкіл Сумщини

Діти ходять до туалету на вулиці в одній зі шкіл Сумщини

Діти ходять до туалету на вулиці в одній зі шкіл Сумщини
.

Після відвідин області, 11 лютого, міністерка освіти Ганна Новосад зробила заяву, що на Сумщині більше не залишилося сільських шкіл з вбиральнями на подвір’ї. Журналісти Суспільного знайшли таку школу, поблизу Сум, у селі Пушкарівка. У місцевій школі туалет - це окрема дерев'яна будівля, до якої діти ходять через вулицю.

Іван Крамський навчається у цій школі 8-й рік і розповідає, що внутрішнього туалету в будівлі за час його навчання не було. Школа Пушкарівки є філією освітнього закладу Великочерниччанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Сумської районної ради. До Сум звідси - 20 кілометрів. На два села - Пушкарівку і Битицю - ця школа одна. Усього навчальний заклад відвідуть 28 учнів. Вони навчаються у шести класах, з третього по восьмий.

Туалет на вулиці у школі на Сумщині

Вчителі і адміністрація говорити на тему туалетів відмовилися. Сказали, що у дитсадку, що поруч, де займаються також і перші-другі класи, туалет в приміщенні є.

Торік коштом державної освітньої субвенції відремонтували туалети у двох школах району - Косівщинській та Низівській, говорить заступник голови районної держадміністрації Едуард Кучменко. У першій навчається 339 дітей, у другій – 229. Загалом витратили 1 мільйон 750 тис грн. У Пушкарівську школу гроші не вкладатимуть.

" У нас в планах оптимізувати цей навчальний заклад і зменшити там кількість дітей, і тому витрачати кошти на обладнання ще одного туалету в школі, я не бачу ніякого сенсу", - сказав Едуард Кучменко.

Туалет на вулиці у школі на Сумщині

11 лютого Сумщину відвідала міністерка освіти і науки Ганна Новосад. За підсумком її візиту на сайті відомства з’явилась публікація, в ній - цитата: “На Сумщині більше немає вбиралень на вулиці…"

Директорка департаменту освіти Сумської облдержадміністрації Вікторія Гробова так пояснює ситуацію:

"У нас 58 відділів освіти, які мені не підпорядковуються, на жаль. На сьогоднішній день виписані так повноваження виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, і вони вирішують долю своїх закладів освіти. І я на них не можу впливати. Я зараз дам телефонограму, а вони мені дадуть, а може і не дадуть. А на підставі якої інформації міністерка освіти давала таку інформацію? – Ми збирали інформацію на кінець року".

Ліквідувати шкільні вуличні туалети мали до 2020 року за розпорядженням Кабінету міністрів від грудня 2018-го. На ремонт шкільних вбиралень 2019 року Сумщина отримала понад 7,5 млн грн.

Туалет на вулиці у школі на Сумщині

На початок