У Тернопільський ЦНАП не впускають невакцинованих людей

У Тернопільський ЦНАП не впускають невакцинованих людей

У Тернопільський ЦНАП не впускають невакцинованих людей
. Суспільне Тернопіль

У Тернопільський центр надання адміністративних послуг не впускають невакцинованих людей. Такі правила там діють від вчора. Про це Суспільному розповіла керівниця центру Інеса Паничева.

За її словами, людина, яка хоче скористатися послугами ЦНАПу, при вході має показати сертифікат про вакцинацію від COVID-19 однією чи двома дозами або ж негативний тест на коронавірус.

У Тернопільському міському центрі надання адміністративних послуг, що на вулиці Острозького, адміністраторка центру Ольга Процишин на вході перевіряє документи. Сюди прийшла 70-річна тернополянка Світлана Кашуба. Жінка розповіла, що сертифікат про вакцинацію на смартфоні:

"Якщо люди не хочуть добровільно і не розуміють, що треба вакцинуватися. Це на благо кожної людини".

Тернополянин Роман Маркушевський розповів, про нововведення у ЦНАПі не знав. Чоловік каже, щепився першою дозою, на вході каже, що щепився і пред’явив сертифікат про вакцинацію в додатку "ДІЯ":

"Люди мають вакцинуватися, ситуація плачевна, всі маємо бути здорові. Не зручно, бо кожен раз треба з собою щось носити. Зручності поки немає, люди стоять на вулиці".

Керівниця центру Інеса Паничева розповідає люди, які не вакцинувалися та не мають негативного ПЛР-тесту можуть скористатися послугами центру дистанційно:

"В першу чергу поштою. Це найлегший варіант для наших громадян. Ми вже працювали в такому режимі. На адресу центру надання адміністративних послуг вхідний пакет направляється до нас. Крім того, багато послуг в державі заведені в електронний режим. Можна через портал "Дія", маючи електронний підпис, можна подати ряд документів на певні послуги".

За словами Інеси Паничевої, рішення про обмежений доступ до ЦНАПУ прийняли в міській раді 12 жовтня. Це зробили, бо зростає кількість хворих на COVID.

Щоб дізнатися, чи законним є це рішення, кореспонденти Суспільного звернулися за коментарем до адвоката Віталія Скиби.

"Органи місцевого самоврядування можуть, згідно Закону "Про місцеве самоврядування", мають повноваження встановлювати карантинні обмеження, якщо вважають це за потрібне. Якщо міська рада встановлює такі обмеження, вона повинна забезпечити конституційне право тим людям, які не бажають щеплюватися, чи мають медичні покази. Якщо людина немає можливості зайти і не має сертифікату, то можна поставити скриньку, щоб забезпечити відправку документів поштою".

Що відомо

На початок