"Постачальники розривають договори": як вирішують питання газу для бюджетних установ на Харківщині

"Постачальники розривають договори": як вирішують питання газу для бюджетних установ на Харківщині

"Постачальники розривають договори": як вирішують питання газу для бюджетних установ на Харківщині
. Суспільне Харків

Бюджетні установи Харківської області мають укласти договори з "Нафтогазом" щонайдовше до 18 жовтня. Чому організаціям доводиться укладати нові договори та коли запустять тепло, в інтерв'ю "Сьогодні. Головне" на Суспільному розповів директор обласного Департаменту ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу Сергій Магдисюк.

Постачальники просили до 50 гривень за м³

Пояснень від посадовців щодо ситуації з газом ніхто не надавав. Що відбувається? Чому на рівні області офіційно визнана загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру?

Ця ситуація стосується виключно об'єктів соціальної сфери, які повинні з пониженням температури підключатися до послуги теплопостачання. Це ті об'єкти, які мають прямі договори на постачання газу. Це школи, садочки, лікарні, у яких є власні котельні й вони не користуються послугою централізованого теплопостачання.

Скільки в області таких об'єктів?

Всього на Харківщині 1688 соціальних об'єктів, які перебувають як на власному постачанні газу, так і на централізованому теплопостачанні.

Як взагалі склалася ситуація з тим, що не можуть запустити свої котельні ці установи?

У всіх були договори або були розпочаті тендерні процедури щодо постачання газу. Але ті постачальники, які виходили на тендерні процедури, або з якими були укладені договори, розпочали доводити до підприємств, що ціна газу, яка була прописана в договорах, чи на яку вони можуть вийти на тендер, зависока для бюджету і бюджет таку цифру не витримає. Ціна доводилася і до 31 гривні за м³, і у 50, все залежало від постачальника. Вся бюджетна сфера орієнтується на ціну 16,80 гривень з ПДВ, з урахуванням транспортування. Ця ціна була у меморандумі, підписаному між Кабміном та Асоціацією міст України.

Коли ми побачили ситуацію, що підприємства не в змозі підписувати договори та купляти газ за ринковою ціною, було рішення провести комісію та прийняли рішення про те, що маємо готуватися, якщо не буде якихось рішень на рівні держави, то підприємства не зможуть розпочати опалювальний сезон. Ціна газу, яка існувала на той момент, за пропозиціями тих постачальників, які були, є занадто високою.

Що робити громадам Харківщини

Скільки громад звернулося щодо ситуації з газом?

Всі 56 громад.

У Києві хто займається цим питанням? Що вирішили?

У понеділок, 11 жовтня, було засідання Кабміну, на якому було затверджено договір на постачання газу. Він дозволяє нам розпочати процедуру підписання договорів для отримання газу за ціною 16,80 гривень.

Який варіант пропонується громадам?

Держава затвердила фіксовану ціну на опалювальний сезон 2021/22. Підприємства комунальної власності, які існують коштом громад, мають зібрати певний обсяг документів, заповнити, підписати, відправити їх на певну електронну адресу, вони обробляються та повертаються. Потім документи подаються компанії, яка на території кожної області розподіляє газ, у нас це "Харківгаз" або "Харківміськгаз", якщо підприємство у Харкові. І компанії після підписаних договорів починають постачати газ.

Виходить, що громади відмовляються від послуг постачальника, який переміг у тендері, та підписують договори з новим постачальником?

Постачальники самі йдуть на розрив договорів, бо фактично не можуть виконати свої обов'язки, самі розривають договори.

Чи підпадають нові договори під тендерні умови? Чи потрібно проводити тендер?

Якщо громада зуміла провести процедуру, але ніхто не вийшов у переможці один, другий раз, комунальне підприємство громади може укладати договір з будь-яким постачальником.

Якщо договір був, але постачальник відмовився постачати по тій ціні, яка була прописана у документах. Що тоді?

Процедура розірвання. Комісії з надзвичайних ситуацій були проведені не випадково, вони надають право підприємству, яке опалюється коштом бюджету, виходити на прямі угоди.

У "Нафтогазі" під час зустрічі у Києві говорили, чи достатньо у них людей, та в які терміни вони планують обробити всі документи?

Людей вистачає, терміни вони ставлять для себе до 15 жовтня, але через вихідні ми ставимо для себе задачу, щоб всі підприємства на понеділок, 18 жовтня, були з договорами.

Коли зможуть запустити котельні?

Ми говорили з "Харківгазом", будуть запускати оперативно, щойно договори будуть надходити. День у день.

Читайте також

"З урахуванням кліматичних умов": на Харківщині дозволили почати опалювальний сезон

На початок