На учасників акції проти будівництва каолінового кар’єру на Вільнянщині склали чотири адмінпротоколи

На учасників акції проти будівництва каолінового кар’єру на Вільнянщині склали чотири адмінпротоколи

На учасників акції проти будівництва каолінового кар’єру на Вільнянщині склали чотири адмінпротоколи
. Фото: Суспільне Запоріжжя

Проти будівництва каолінового кар’єру протестували 7 жовтня представники Вільнянської територіальної громади біля Запорізької обласної ради. Близько 10-тої години ранку намагались увійти до сесійної зали, де за годину мала розпочатися сесія.

Журналістам Суспільного розповіли: правоохоронці затримали кількох учасників акції протесту, серед них — депутата Павлівської територіальної громади Олексія Кулебу — та відвезли їх до відділення поліції.

"Його схопили за руки за ноги, потягли під це дерево й почали застосовувати до нього фізичну силу. — А що він скоїв? — Він намагався пройти у будівлю обласної ради, щоб потрапити на сесію, але поліціянти йому протидіяли, не пускали його на сесію", — розповідає протестувальниця Валентина.

На учасників акції проти будівництва каолінового кар’єру на Вільнянщині склали чотири адмінпротоколи
Валентина. Фото: Суспільне Запоріжжя

Стосовно 4-х громадян склали адміністративні протоколи — “за злісну непокору законному розпорядженню поліцейського та дрібне хуліганство” — така інформація з’явилась сьогодні на офіційному сайті Нацполіції в області.

Речниця відомства Олена Лебединська на телефонні дзвінки Суспільного не відповіла. Ситуацію з Олексієм Кулебою телефоном прокоментував представник громадської організації «Вольтерра» Дмитро Буркот:

"Допитали, відпустили. На сьогоднішньому заході ми намагалися потрапити на сесію обласної ради. На жаль, нас не пустили. У них начебто були якісь списки, в яких нас не було. Підстави щодо його затримання невідомі наразі, щось я не бачив. Насправді вагомих підстав не було. Є купа свідків, що людину взяли та за незрозумілих причин затримали".

На учасників акції проти будівництва каолінового кар’єру на Вільнянщині склали чотири адмінпротоколи
Фото: Суспільне Запоріжжя

Як раніше повідомляло Суспільне, безстрокові акції протесту вільнянців проти будівництва каолінового кар’єра у селі Зелене Павлівської територіальної громади тривають із січня цього року. Комісія при обласній державній адміністрації, що цього року вивчала результати досліджень двох українських інститутів, зробили висновок, що видобуток каоліну є цілком безпечним.

Що відомо

  • У 2018 і 2019 роках Запорізькою ОДА з залученням представників громадськості, посадових осіб органів влади та управління Запорізької області були створені дві обласні робочі групи - з метою здійснення оцінки дотримання законодавства при реалізації інвестиційного проєкту товариства. Після розгляду проблемних питань, члени робочих груп дійшли висновку щодо відсутності порушень діючого законодавства з боку зазначеного товариства.
  • У ніч на 9 січня 2021 року на місце запланованого будівництва кар'єра біля селища Зелене Вільнянського району заїхала важка техніка. 10 січня там розпочались підготовчі роботи. Тоді ж мешканці Вільнянська та прилеглих селищ зібрались на акцію протесту проти початку робіт на каоліновому кар’єрі.
  • 12 січня на кількох відрізках траси Харків-Сімферополь мешканці селищ Лукашеве, Біляївка, Дружелюбівка, Зелене та міста Вільнянськ перекрили рух транспорту. Таким чином виступили проти будівництва каолінового кар’єру на території району.
  • При Запорізькій ОДА поновлено робочу групу, яка має вивчити ситуацію навколо будівництва каолінового кар'єру у Вільнянському районі.
  • Заступник голови Запорізької облдержадміністрації Віталій Кардаш направив листи до обласної прокуратури та Головного управління Національної поліції у Запорізькій області з вимогою зупинити роботи на Біляївському каоліновому кар'єрі.
  • Члени 4-ї робочої групи з розгляду проблемних питань каолінового кар’єру запропонували керівництву Біляївського збагачувального комбінату провести додаткові гідрогеологічні роботи.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber

На початок